Ο Μπάιντεν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την ανατροπή του Πούτιν

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την ανατροπή του Πούτιν
epa09816417 US President Joe Biden delivers remarks to Democratic National Committee members (DNC) at their Winter Meeting in Washington, DC, USA, 10 March 2022. EPA/Yuri Gripas / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδίπλωση του Αμερικανού προέδρου μετά τις αντιδράσεις ακόμα και στους συμμάχους στις δηλώσεις του περί «αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία».

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν ακόμα και στη Δύση, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του περί «αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία», αλλά και ο χαρακτηρισμός «χασάπης» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανάγκασαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μία αμήχανη αναδίπλωση. Ο κ. Μπάιντεν διευκρίνισε ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία». «Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.

Από την πλευρά της, η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, στην τελευταία προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η δήλωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Η Τζούλιαν Σμιθ προσπάθησε να ερμηνεύσει τα σχόλια του Μπάιντεν στην Πολωνία, λέγοντας πως ακολούθησαν μια ημέρα κατά την οποία ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είχε συνομιλήσει με Ουκρανούς πρόσφυγες. «Εκείνη τη στιγμή, νομίζω πως επρόκειτο για μια ευσυνείδητη ανθρώπινη αντίδραση στις ιστορίες που είχε ακούσει εκείνη την ημέρα», είπε η Σμιθ στην εκπομπή “State of the Union” του CNN, προτού προσθέσει: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια πολιτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία. Τελεία και παύλα».

Τα σχόλια του Μπάιντεν στην Πολωνία είχαν συμπεριλάβει μια δήλωση νωρίτερα χθες με την οποία αποκάλεσε τον Πούτιν «χασάπη», σε μια, όπως όλα δείχνουν, οξεία κλιμάκωση της αμερικανικής προσέγγισης προς τη Μόσχα με φόντο την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο γερουσιαστής Τζέιμς Ρις, ο επικεφαλής Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου μια «τρομερή γκάφα» και είπε πως εύχεται ο πρόεδρος να είχε παραμείνει στην προγραμματισμένη ομιλία του. «Οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν ασχολούνται με τον τομέα των διεθνών σχέσεων δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι εννέα λέξεις που ξεστόμισε θα προκαλούσαν το είδος της έκρηξης που προκάλεσαν», είπε στο CNN. «Θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «χασάπης» και την αποστροφή Μπάιντεν για τον Πούτιν ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ξεκάθαρα ότι «δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις… πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης». Πρόσθεσε δε με νόημα και δίνοντας μία πιο νηφάλια εκδοχή των στόχων της Δύσης, «αν θέλουμε να το πετύχουμε την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε με λόγια ούτε με πράξεις».