Ο Μπάιντεν στο πλευρό των εργαζομένων της Amazon: «Tα σωματεία δίνουν στους εργάτες δύναμη»

Ο Μπάιντεν στο πλευρό των εργαζομένων της Amazon: «Tα σωματεία δίνουν στους εργάτες δύναμη»
epa09005343 US President Joe Biden talks to staff at the National Institutes of Health, in Bethesda, Maryland, USA, 11 February 2021. EPA/Oliver Contreras / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπέρ της δημιουργίας εργατικού σωματείου τάσσεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στον παγκόσμιο κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, και συγκεκριμένα του εργοστασίου της εταιρείας στην Αλαμπάμα, μάχονται για τη δημιουργία του εργατικού σωματείου που θα τους εκπροσωπεί.

Στην προσπάθειά τους αυτή, ανέλπιστα ίσως, βρήκαν τον ισχυρότερο ίσως συμπαραστάτη, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς βέβαια να κατονομάσει την εταιρεία και τους εργαζόμενούς της, πήρε σαφή θέση στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε:

«Οι εργαζόμενοι στην Αλαμπάμα- και σε ολόκληρη την Αμερική- ψηφίζουν εάν θα οργανώσουν μια ένωση στο χώρο εργασίας τους. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική επιλογή- μια επιλογή που πρέπει να γίνει χωρίς εκφοβισμό ή απειλές από τους εργοδότες», ανέφερε ο πρόεδρος στο Twitter. «Κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει μια ελεύθερη και δίκαιη επιλογή να ενταχθεί σε μια ένωση».

Η ανάρτησή του συνοδευόταν από βίντεο με το οποίο ο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, εξέφρασε τις απόψεις του για τη συμβουλή των εργατικών σωματείων στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Μεταξύ άλλων, στο βίντεο αυτό, ξεκινώντας με τη φράση «Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι η Αμερική δεν χτίστηκε από τη Wall Street», ο Μπάιντεν ανέφερε πως «τα σωματεία βάζουν τη δύναμη στα χέρια των εργατών. Εξισορροπούν το παιχνίδι. Σας δίνουν ισχυρότερη φωνή, για την υγεία σας, την ασφάλειά σας, για υψηλότερους μισθούς και προστασία από ρατσιστικές διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση

«Η Αμερική χτίστηκε από τη μεσαία τάξη και τα συνδικάτα έχτισαν τη μεσαία τάξη» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν έχει εδώ και αρκετό καιρό διατηρήσει μία ισορροπία καλλιεργώντας μια θετική στάση προς το οργανωμένο εργατικό δυναμικό, αλλά και τηρώντας τις αποστάσεις του από τις προσπάθειες οργάνωσης των εργαζομένων της Amazon.

Η εταιρεία από την πλευρά της προσπαθεί να αποθαρρύνει τους εργαζομένους της δηλώνοντάς τους ότι με τα σωματεία «χάνουν τη δυνατότητα να μιλάνε για τον εαυτό τους και πως τα σωματεία τους «τρώνε» τα λεφτά».

Εργαζόμενοι σε πολλά εργοστάσια της ΗΠΑ διαμαρτύρονται όλο και πιο έντονα για τη μεγάλη διάρκεια των ωραρίων εργασίας τους.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Guardian, o Στιούαρτ Άπελμπαουμ, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων εργοστασίων και καταστημάτων, RWDSU, ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν «για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος υποστήριξης» στους εργάτες.

«Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο καλύτερος τρόπος για τους εργαζόμενους, να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, είναι με το να οργανωθούν σε σωματεία. Και γι’ αυτό τόσες γυναίκες και άνδρες εργαζόμενοι αγωνίζονται για ένα σωματείο στις εγκαταστάσεις της Amazon στην Μπέσεμερ (σ.σ. Αλαμπάμα).