Ο Bezos υπερασπίζεται την Amazon, αλλά «τα πράγματα για τους εργαζομένους πρέπει να βελτιωθούν»

Ο Bezos υπερασπίζεται την Amazon, αλλά «τα πράγματα για τους εργαζομένους πρέπει να βελτιωθούν»
epa02939970 Jeff Bezos, CEO of Amazon.com, speaks during a press conference where he unveiled four new Kindle devices including the new Amazon tablet, the Amazon Fire, in New York, New York, USA, on 28 September 2011. Industry experts are expecting the Fire to directly compete with the Apple iPad. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου η Amazon ακύρωσε τη μεγαλύτερη προσπάθεια για δημιουργία σωματείου των εργαζομένων της στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου, Jeff Bezos, αναγνώρισε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για τους υπαλλήλους της.

Στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο Bezos είπε ότι δεν ανακουφίστηκε από τα αποτελέσματα της συνδικαλιστικής ψηφοφορίας της περασμένης εβδομάδας, όπου η πρόταση για ίδρυση σωματείου καταψηφίστηκε με 1798 ψήφους κατά έναντι 738 υπέρ, με 500 ψήφους να είναι αμφισβητούμενες.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο δημοσιευμάτων που απεικόνιζαν την κακομεταχείριση των εργαζομένων της Amazon και ακραίες καταστάσεις όπως η ούρηση μέσα σε μπουκάλια, επειδή πρέπει να τηρούνται αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τους υπαλλήλους μας», δήλωσε ο Bezos

«Νομίζετε ότι ο πρόεδρός σας ανακουφίζεται από το αποτέλεσμα της πρόσφατης ψηφοφορίας των εργαζομένων στο Bessemer; Όχι. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τους υπαλλήλους μας», δήλωσε ο Bezos στην επιστολή του. Παρά τη νίκη για την Amazon, πρόσθεσε: «Είναι σαφές για μένα ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο όραμα για το πώς δημιουργούμε αξία για τους υπαλλήλους – ένα όραμα για την επιτυχία τους».

Ταυτόχρονα, ο Bezos επέκρινε την παρουσίαση σε μερικά ειδησεογραφικά άρθρα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι της Amazon, λέγοντας ότι πολλές ιστορίες τους παρουσίαζαν ως «απελπισμένους που αντιμετωπίζονται ως ρομπότ». Αντίθετα, ο Bezos είπε, «είναι πολύπειροι και προσεκτικοί».

Και σε μια πιο άμεση υπεράσπιση της μεταχείρισης των εργαζομένων, ο Bezos επικαλέστηκε τη δυνατότητα των εργαζομένων της Amazon να κάνουν διαλείμματα, τους στόχους απόδοσής τους, και ότι μόνο το 2,6% των εργαζομένων απολύονται λόγω αδυναμίας να κάνουν τη δουλειά τους. Ο Bezos, ο οποίος παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος αυτό το καλοκαίρι αλλά θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος, δήλωσε ότι το 94% των υπαλλήλων που ρωτήθηκε από την Amazon θα συνιστούσε την εταιρεία ως μέρος εργασίας.

Αυτά που μπορεί να κάνει η Amazon για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας θα είναι μέρος αυτού στο οποίο θα επικεντρωθεί ο Bezos μόλις αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το καθήκον αυτό θα περιλαμβάνει την αναζήτηση τρόπων για τη μείωση των μυοσκελετικών τραυματισμών, όπως διαστρέμματα και εξαρθρώσεις που προέρχονται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις και αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό τραυματισμών των εργαζομένων.

Το 2020, οι καθαρές πωλήσεις της Amazon αυξήθηκαν κατά 37,6% στα 386 δισεκατομμύρια δολάρια και η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε κατά περίπου 60%, καθώς αναρίθμητοι αγοραστές χρησιμοποίησαν τον ιστότοπο της εταιρείας για να κάνουν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.