Ο Bezos μηνύει τη Nasa για τη συμφωνία της με τη SpaceX του Elon Musk

Ο Bezos μηνύει τη Nasa για τη συμφωνία της με τη SpaceX του Elon Musk
epa09252852 (FILE) - Founder and CEO of Amazon Jeff Bezos participates in the unveiling of an Amazon environmental initiative entitled 'The Climate Pledge', in Washington, DC, USA, 19 September 2019 (reissued 07 June 2021). Outgoing Amazon CEO Jeff Bezos via social media on 07 June 2021 announced he and his brother will be on Bezos's space company Blue Origin's first crewed space flight. The lflight is scheduled for 20 July 2021. EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 56666667 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαστημική εταιρεία Blue Origin του Jeff Bezos μηνύει τη Nasa για την απόφασή της να αναθέσει σύμβαση για την προσεδάφιση στη Σελήνη ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην SpaceX του Elon Musk.

Η εταιρεία του πρώην αφεντικού της Amazon δήλωσε ότι υπήρχαν «θεμελιώδη ζητήματα» με τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την άδικη.

Η διαμάχη προέρχεται από την απόφαση του Απριλίου να δοθεί η συμφωνία σε μία εταιρεία και όχι σε δύο όπως αναμενόταν, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Η Nasa δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποιο σχόλιο, αλλά έχει την υποστήριξη ενός ομοσπονδιακού εποπτικού φορέα. 

Σε δικαστικό έγγραφο που κατέθεσε την Παρασκευή, η Blue Origin δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως χρειάζονται δύο πάροχοι για την κατασκευή του συστήματος προσελήνωσης, το οποίο θα μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης ίσως και το 2024.

Η εταιρεία κατηγόρησε επίσης τη Nasa για «παράνομη και ανάρμοστη αξιολόγηση» των προτάσεών της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ζητήματα που εντοπίστηκαν σε αυτή την προμήθεια και τα αποτελέσματά της πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να διασφαλιστεί μια ασφαλής επιστροφή στη Σελήνη για την Αμερική» δήλωσε η Blue Origin.

Κατά τη στιγμή της ανάθεσης, η επικεφαλής ανθρώπινης εξερεύνησης της Nasa, Kathy Lueders, παραδέχτηκε ότι ο τρέχων προϋπολογισμός της διαστημικής υπηρεσίας δεν της επέτρεπε να επιλέξει δύο εταιρείες. Αυτό συνέβη αφότου το Κογκρέσο της χορήγησε μόνο 850 εκατ. δολάρια από τα 3,3 δισ. δολάρια που ζήτησε για το έργο.

Η Nasa επικαλέστηκε επίσης το αποδεδειγμένο ιστορικό των τροχιακών αποστολών της εταιρείας SpaceX του Elon Musk ως παράγοντα για την ανάθεση. Το κόστος πιστεύεται ότι έπαιξε επίσης ρόλο: Η προσφορά της SpaceX ήταν αρκετά χαμηλότερη ως προς την τιμή.

Τον Ιούλιο, ο Bezos προσφέρθηκε να καλύψει έως και 2 δισ. δολάρια από το κόστος της Nasa προκειμένου να επανεξεταστεί για τη σύμβαση, αλλά απορρίφθηκε.

Εντωμεταξύ, η αμερικανική εποπτική αρχή (το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας – GAO) απέρριψε την καταγγελία της Blue Origin και της εταιρείας αμυντικού εξοπλισμού Dynetic, λέγοντας ότι η Nasa δεν είχε «ενεργήσει ανάρμοστα» δίνοντας το συμβόλαιο σε μία μόνο εταιρεία.

Η Nasa πρέπει να καταθέσει απάντηση στην αγωγή έως τις 12 Οκτωβρίου. Η SpaceX δεν έχει ακόμη σχολιάσει την αγωγή.

Στο πλαίσιο του προγράμματός Artemis, η Nasa ελπίζει να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972.

Τον Απρίλιο, η Lueders δήλωσε: «Αυτό το κρίσιμο βήμα βάζει την ανθρωπότητα σε μια πορεία προς τη βιώσιμη εξερεύνηση της Σελήνης και κρατάει την προσοχή μας στραμμένη σε αποστολές πιο μακριά στο ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του Άρη».