Ο Bill Gates σας εξηγεί πώς να νικήσετε την πανδημία του κορωνοϊού

Ο Bill Gates σας εξηγεί πώς να νικήσετε την πανδημία του κορωνοϊού
epa05643127 Bill Gates (L) and Melinda Gates (R), recipients of the Presidential Medal of Freedom, attend a ceremony in which they were awarded the medal by US President Barack Obama, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 November 2016. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Clifton Leaf

Ο Bill Gates δημοσίευσε αναλυτικά τις σκέψεις του σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού – και είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Το 6.000 λέξεων «υπόμνημα», όπως το αποκάλεσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιό του, GatesNotes. Σε απλή γλώσσα, το κείμενο εξηγεί γιατί η πανδημία επεκτάθηκε τόσο γρήγορα (και διαφορετικά) σε όλο τον κόσμο, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουμε «αντιδράσει υπερβολικά» σ’ αυτήν, και τι πρέπει να μάθουμε ώστε να περιορίσουμε τη ζημιά.

Ο Gates είναι ειλικρινής ως προς τις προκλήσεις που θα συνεχίσουν να προκύπτουν από την «πρώτη σύγχρονη πανδημία». «Κάθε εβδομάδα», γράφει, «θα διαβάζετε για νέες ιδέες θεραπείας που δοκιμάζονται, αλλά οι περισσότερες θα αποτυγχάνουν».

Όμως, είναι ιδιαίτερα θετικός ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα ξεπεράσει αυτό το μαρτύριο – μέσω ενός πνεύματος συλλογικής δράσης. Το ρήμα «μπορώ» εμφανίζεται 30 φορές στο κείμενό του, σε όλα τα πρόσωπα.

Αυτό το πνεύμα θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα την αισιοδοξία, όπως έκανε και στον τελευταίο μεγάλο πόλεμο που έζησε η ανθρωπότητα. «Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σειρά καινοτομιών όπως το ραντάρ, οι αξιόπιστες τορπίλες και η αποκρυπτογράφηση κώδικα συνέβαλλαν στην ταχύτερη λήξη του πολέμου» γράφει ο Gates. «Το ίδιο θα συμβεί και με την πανδημία». Ο νέος κορωνοϊός έχει συσπειρώσει «όλη την ανθρωπότητα κατά του ιού» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Είναι σαν έναν παγκόσμιο πόλεμο, αλλά σε αυτή την περίπτωση είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά».

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η οικονομική καταστροφή είναι συγκλονιστικές. Αλλά ο ίδιος γράφει: «Όλοι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να μάθουμε νέα πράγματα για την ασθένεια και να αναπτύξουμε εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε. Θεωρώ ότι η παγκόσμια καινοτομία είναι το κλειδί για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Κι αυτή περιλαμβάνει καινοτομίες στις εξετάσεις, τις θεραπείες και τα εμβόλια, καθώς και πολιτικές περιορισμού της εξάπλωσης ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη βλάβη στις οικονομίες και την ευημερία».

Για την καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates συνεχίζει να εντοπίζει και να χρηματοδοτεί επιστημονικές προσπάθειες ανάπτυξης θεραπειών για τον Covid-19, καθώς και  βιώσιμων εμβολίων. Πάνω από 100 ερευνητικές ομάδες εργάζονται πάνω σε καθεμιά από τις δύο αυτές κρίσιμες πτυχές. «Χρηματοδοτούμε κάποιες απ’ αυτές, αλλά τις παρακολουθούμε στενά όλες» κατέληξε ο Gates.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι παγκόσμιοι ηγέτες – Ήρωες στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού