Ο Bill και η Melinda Gates βελτιώνουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον 21ο αιώνα

Ο Bill και η Melinda Gates βελτιώνουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον 21ο αιώνα
epa05919926 Philanthropist and co-founder of Microsoft, Bill Gates, left, and his wife Melinda listen to the speech of France's President Francois Hollande, prior to being awarded of the Legion of Honor at the Elysee Palace in Paris, France, 21 April 2017. French President Francois Hollande is making Bill and Melinda Gates commanders in the Legion of Honor for their philanthropic activities, notably the Microsoft founder's efforts to improve public health and encourage development in poor countries. EPA/KAMIL ZIHNIOGLU / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για να δείτε τι συμβαίνει όταν μια ασταμάτητη δύναμη συναντά ένα ανθρώπινο ον με βαθιά ενσυναίσθηση, αρκεί να εξετάσετε την επίδραση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

του Clifton Leaf

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δίνει τη μία ομιλία πίσω από την άλλη, πάνω σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν όλη την ανθρωπότητα. Στο Σαν Φρανσίσκο ενθάρρυνε τις φαρμακευτικές εταιρείες να εστιάσουν σε ασθένειες που πλήττουν όχι μόνο τους πλούσιους αλλά και τους φτωχούς. Στην Ινδία αναφέρθηκε στην αξία των μικρών καλλιεργειών. Στο Άμπου Ντάμπι έκανε έκκληση στα μέλη της βασιλικής οικογένειας να συνεχίσουν να στηρίζουν πρωτοβουλίες που αφορούν την παγκόσμια υγεία. Και στο Κλήβελαντ προώθησε τις επενδύσεις σε καλύτερα σχολεία.

Αν αναρωτιέστε τι τροφοδοτεί αυτόν τον συνεχή ζήλο, ένα μεγάλο μέρος της απάντησης ακούει στο όνομα Melinda Gates.

Ο Bill Gates λέει την αλήθεια στους ισχυρούς, αλλά η Melinda ακούει την αλήθεια των αδυνάτων – και στη συνέχεια εσωτερικεύει και μοιράζεται αυτή τη μυστική σοφία. Όσοι την γνωρίζουν λένε ότι το μεγαλύτερο ταλέντο της είναι απλά η ικανότητά της να ακούει.

Από τον Ιανουάριο του 1995 μέχρι τα τέλη του 2017, το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα (μαζί με προηγούμενα ιδρύματα της οικογένειας Gates που συγχωνεύθηκαν στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates το 2000) διέθεσε το ποσό των 45,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Όταν ρώτησα το ίδρυμα εάν μπορούσαν να μου στείλουν μια αναφορά με κάθε επιχορήγηση που έχει πραγματοποιήσει από την αρχή, πήρα πίσω ένα υπολογιστικό φύλλο με 41.487 γραμμές)

Αυτά τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια έστησαν και στη συνέχεια υποστήριξαν κάτι που ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο στον τομέα της υγείας αναγνωρίζουν ευρέως ως δύο από τις πιο επιτυχημένες διεθνείς συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα που έχουν γίνει ποτέ. Η πρώτη, με την επωνυμία GAVI, βοήθησε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εμβολιάσουν 700 εκατομμύρια παιδιά για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Η δεύτερη είναι το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. Το ταμείο, μέσω των δικών του κοινοτικών συνεργασιών, έχει εφοδιάσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα με θεραπευτική αγωγή για τον ιό HIV, έχει φροντίσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από φυματίωση, και έχει αντιμετωπίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας μόνο το 2017. (Εκτός από τις εθνικές κυβερνήσεις, το ίδρυμα είναι επίσης ο μεγαλύτερος δωρητής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Τα χρήματα του Gates, που δόθηκαν μέσω της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας, βοήθησαν ώστε αυτή η φοβερή παραλυτική ασθένεια να είναι ένα βήμα πριν εξαλειφτεί εντελώς. Σε μόνο δύο χώρες στη γη, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, παραμένει ενεργός ο ιός της πολιομυελίτιδας. Το 1988, η ασθένεια εντοπιζόταν σε 125 χώρες.

Η προσπάθεια εξάλειψης της πολιομυελίτιδας είναι, όπως σχεδόν όλες οι προσπάθειες του ιδρύματος, εξελιγμένη και βασισμένη σε δεδομένα. Οι «κυνηγοί της ασθένειας που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Gates εξερευνούν τα συστήματα αποχέτευσης σε περιοχές με περιστατικά για να δουν εάν υπάρχει ο ιός της πολιομυελίτιδας και χρησιμοποιούν ψηφιακά δορυφορικά δεδομένα για να καταλάβουν πόσα παιδιά βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή και, συνεπώς, πόσες ομάδες εμβολιασμού πρέπει να πάνε εκεί.

Σε όλα αυτά προσθέστε το πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια που έχει δαπανήσει το ίδρυμα για τον περιορισμό των τροπικών ασθενειών, παράλληλα με τη στήριξη των συστημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε αναπτυσσόμενες χώρες και την εισαγωγή καινοτομιών στη γεωργία.