Ο CEO της Alibaba υπεραμύνθηκε της ύψους 15,5 δισ. δολαρίων δωρεάς στην πρωτοβουλία «κοινής ευημερίας» της Κίνας

Ο CEO της Alibaba υπεραμύνθηκε της ύψους 15,5 δισ. δολαρίων δωρεάς στην πρωτοβουλία «κοινής ευημερίας» της Κίνας
epa07935411 Daniel Zhang, CEO of Alibaba Group, delivers his speech during the opening ceremony of the 6th World Internet Conference, also known as Wuzhen Summit, in Wuzhen, China, 20 October 2019. The summit runs from 20 October through to 22 October 2019. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πού ακριβώς λοιπόν θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα; Και θεωρεί η Alibaba ότι οι προσπάθειες αυτές θα βοηθήσουν εν τέλει τις οικονομικές επιδόσεις της;

του Nicholas Gordon

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Alibaba ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Κίνας για την επίτευξη «κοινής ευημερίας», τον όρο που χρησιμοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ για να περιγράψει το σχέδιό του να αντιμετωπίσει την εισοδηματική ανισότητα της χώρας.

Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες υποσχέθηκαν επίσης δισεκατομμύρια για να σηματοδοτήσουν την υποστήριξη των νέων οικονομικών οδηγιών του Σι και να προβάλουν τις εταιρείες σε ένα θετικό πλαίσιο, καθώς είναι αντιμέτωπες με μια άλλη πρωτοβουλία του Σι – την καταστολή των διαδικτυακών εταιρειών καταναλωτικών αγαθών από το Πεκίνο.

Όμως, η δέσμευση της Alibaba ξεχωρίζει για το τεράστιο μέγεθός της – ισοδυναμεί με σχεδόν τα τρία τέταρτα του καθαρού εισοδήματος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020 – και για τη χρονική στιγμή – έρχεται μερικούς μήνες αφότου το Πεκίνο επέβαλε πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alibaba για τις φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές της. Η ανακοίνωση της Alibaba περιλαμβάνει δέκα ευρείς τομείς εστίασης, αλλά παρέχει ελάχιστες λεπτομέρειες.

Πού ακριβώς λοιπόν θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα; Και θεωρεί η Alibaba ότι οι προσπάθειες αυτές θα βοηθήσουν εν τέλει τις οικονομικές επιδόσεις της;

Ο Daniel Zhang, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alibaba, απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις σε μια ευρεία συζήτηση με το Fortune πριν από τη σύνοδο Fortune Global 500 στο Hangzhou της Κίνας, αλλά απάντησε με λίγες λεπτομέρειες.

Ο Zhang υιοθέτησε έναν ταπεινό τόνο όταν συζήτησε για το μέλλον της εταιρείας του στα μέσα Οκτωβρίου. Εντόπισε διάφορους πιθανούς στόχους για τη δωρεά δισεκατομμυρίων της Alibaba, από την παροχή βοήθειας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να βρουν περισσότερες ευκαιρίες αγοράς στο εξωτερικό μέχρι την υποστήριξη περιοχών με χαμηλό εισόδημα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και την προώθηση ενός υγιέστερου πληθυσμού.

Τέτοιες πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν την κοινή ευημερία και τη μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, δήλωσε ο Zhang.

Ορισμένοι επενδυτές και οικονομολόγοι δεν το βλέπουν έτσι. Υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες της Κίνας να μετασχηματίσει την οικονομία της θα αυξήσουν τις ρυθμιστικές πιέσεις στις εταιρείες τεχνολογίας, περιορίζοντας τα κέρδη τους και αποθαρρύνοντας την καινοτομία. Οι πιο αρνητικοί αναλυτές βλέπουν τους πρόσφατους κανονισμούς της Κίνας ως προκάλυμμα για την αύξηση του κρατικού ελέγχου που μπορεί να καταστήσει τη χώρα ακατάλληλη για επενδύσεις.

Ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι η εκστρατεία δεν έχει σκοπό να «ληστέψει τους πλούσιους».

Οι επενδυτές της Alibaba, ειδικότερα, ανησυχούν ότι η υπόσχεση κοινής ευημερίας της εταιρείας θα πλήξει τις επιδόσεις της, συμπιέζοντας τα μελλοντικά κέρδη χωρίς καμία εγγύηση για την αποφυγή περαιτέρω μελλοντικής εποπτείας. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά σχεδόν 4% την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε τη δωρεά της.

Ο Zhang υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη εστίαση στην «κοινωνική ευθύνη» μπορεί τελικά να βοηθήσει την Alibaba μακροπρόθεσμα. «Αν οι άνθρωποι έχουν περισσότερες δυνατότητες κατανάλωσης, αν οι άνθρωποι έχουν περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες… τότε θα έχουμε κι εμείς περισσότερες ευκαιρίες», επεσήμανε ο Zhang. «Πρέπει να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη οικονομία».

Πηγή: fortune.com