Ο CEO της BlackRock θέτει την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Larry Fink τόνισε τη σημασία της κλιματικής αλλαγής για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών.

της Annie Massa

Η BlackRock Inc. θα «ξεφορτωθεί» επενδύσεις υψηλού ρίσκου ως προς την αειφορία, καθώς οι ανησυχίες για το κλίμα τροφοδοτούν μια σαρωτική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο επενδύει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια των assets που διαθέτει.

«Η κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών», γράφει ο διευθύνων σύμβουλος Larry Fink στην ετήσια επιστολή του προς τα στελέχη εταιρειών, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. «Η ευαισθητοποίηση μεγεθύνεται ταχύτατα και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας θεμελιώδους αναμόρφωσης των χρηματοοικονομικών ζητημάτων».

Ο Fink έρχεται αντιμέτωπος με το θέμα καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υπόκεινται σε μεγαλύτερες πιέσεις ως προς τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. Η BlackRock κινείται προς τη διαμόρφωση μιας πιο σαφέστερης στάσης ως προς το κλίμα, καθώς οι ακτιβιστές και οι μη κερδοσκοπικές ομάδες διερευνούν ολοένα και περισσότερο τη συμπεριφορά της εταιρείας σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Fink περιέγραψε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η ενσωμάτωση της αειφορίας στη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου και στη διαχείριση κινδύνων, η εγκατάλειψη επενδύσεων που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο ως προς την αειφορία, όπως π.χ. οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, η παρουσίαση νέων επενδυτικών προϊόντων που επιδεικνύουν ευαισθησία ως προς τα ορυκτά καύσιμα, και η ενίσχυση της δέσμευσης της εταιρείας για αειφορία και διαφάνεια στις δραστηριότητές της στη διαχείριση επενδύσεων.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η BlackRock προσχώρησε στην Climate Action 100+, μια ομάδα περισσότερων από 370 εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο αξίας 41 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μαζί, τα μέλη της εκστρατείας πιέζουν τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Η εταιρεία ανέφερε επίσης τον κίνδυνο για το περιβάλλον και το κλίμα ως κορυφαία προτεραιότητά της σε συναντήσεις και συζητήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες που κατέχει, σύμφωνα με την έκθεσή διαχείρισης επενδύσεών της για το 2019.

Η επιστολή του Fink, η οποία αναφέρει τη λέξη «κλίμα» 29 φορές, βασίζεται σε προηγούμενα εταιρικά σημειώματα που συμβούλευαν τους ηγέτες των επιχειρήσεων για το πώς θα πρέπει να προσανατολίσουν τις επιχειρήσεις τους μακροπρόθεσμα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο ίδιος υπογράμμισε την ιδέα ότι το κέρδος και ο κοινωνικός σκοπός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Οι άνθρωποι περιμένουν από τα στελέχη των επιχειρήσεων να παρέμβουν και να προσφέρουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιλύσουν, γράφει ο Fink στην περυσινή επιστολή του.

Οι ακτιβιστές καλούν την BlackRock να κάνει περισσότερα σχετικά με την κλιματική κρίση. Ομάδες όπως η Amazon Watch, η Sunrise Project και συμμαχίες νέων ακτιβιστών και γονέων έχουν βάλει στο στόχαστρο την εταιρεία, απαιτώντας περισσότερες ενέργειες σχετικά με την παγκόσμια κρίση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore επιτέθηκε πρόσφατα και στα μεγάλα index funds.

«Νομίζω ότι οι μεγάλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίου έχουν μια πραγματικά δύσκολη απόφαση να λάβουν», δήλωσε ο Gore στους Financial Times τον Δεκέμβριο. «Θέλουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού, ή όχι;».

Σχετικά άρθρα