Ο CEO της Carlyle είναι σε εγρήγορση καθώς η ύφεση πλησιάζει

Ο CEO της Carlyle είναι σε εγρήγορση καθώς η ύφεση πλησιάζει

της Jessica Mathews

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Carlyle, Kewsong Lee θέλει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν ανησυχεί – αλλά σίγουρα βρίσκεται σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με τα λόγια του, η Carlyle έχει «τα μάτια ορθάνοιχτα» — μια φράση που ο Lee επαναλάμβανε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης προχθές σε ένα συνέδριο της Bernstein.

Υπάρχουν λόγοι για τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί: Με τον υψηλό ακόμα πληθωρισμό, τις αγορές με κακή απόδοση, τα αυξανόμενα επιτόκια και τον πόλεμο της Ουκρανίας, όλοι είναι επιφυλακτικοί για μια επικείμενη ύφεση. Και η Carlyle έχει πολλά δάνεια: Η Carlyle είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συμβολαίων CLO (collateralized loan obligation) στον κλάδο. Στην πραγματικότητα, νωρίτερα φέτος, πλήρωσε σχεδόν 813 εκατομμύρια δολάρια για ακόμη περισσότερα συμβόλαια CLO.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την έκθεση στα CLO, ο Lee τόνισε ότι τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών της Carlyle βρίσκονται στο ήμισυ του μέσου όρου του κλάδου (είναι μεταξύ 1-2% τόσο για τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης όσο και για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και τις προνομιούχες μετοχές, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Carlyle).

«Επανατοποθετούμε συνεχώς τις θέσεις μας σε αυτό το χαρτοφυλάκιο – συνεχώς μετακινούμαστε από θέσεις, από γνωστές εταιρείες. Και έτσι αυτή τη στιγμή η στάση μας είναι περισσότερο αμυντική – νομίζω ότι αυτό είναι σωστό», είπε ο Lee. «Και καθώς εξετάζουμε αυτό το χαρτοφυλάκιο καθημερινά, δεν βλέπουμε τίποτα που να μας προκαλεί τεράστια ανησυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Φυσικά και είμαστε σε επιφυλακή. Αλλά όπως είμαστε σήμερα, δεν βλέπουμε μεγάλα προβλήματα».

Σε γενικές γραμμές, ο Lee είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν υπερβολική μόχλευση καθώς περνάμε σε αυτήν την ύφεση.

«Οι τράπεζες ήταν αρκετά πειθαρχημένες», είπε. «Δεν είναι ότι έχουμε μεγάλη μόχλευση. Αν σκεφτείτε την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση που είχαμε… Πολλή μόχλευση ασκούνταν σε αυτές τις οντότητες. Αλλά δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή».

Ενώ η ευρύτερη οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να υποφέρουν, ο Lee λέει ότι υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι για τις ευκαιρίες στα ιδιωτικά κεφάλαια. Αν κοιτάξετε τις 200+ εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο της Carlyle, είπε, αναπτύσσονταν και τα περιθώρια κέρδους τους διευρύνονταν το πρώτο τρίμηνο. «Υπάρχει πολύ περισσότερη ανθεκτικότητα στην αγορά», είπε.

Και η αστάθεια δημιουργεί πραγματικά ευκαιρίες στις ιδιωτικές πιστώσεις και στις εναλλακτικές δραστηριότητες. Για να μην αναφέρουμε ότι υπάρχουν και άλλες αγορές που ανοίγουν, όπως στην Ιαπωνία.

Ο παρατεταμένος στασιμοπληθωρισμός και η ύφεση δεν είναι καλές για κανέναν, αλλά τελικά, έχει να κάνει με τις επενδύσεις και τις βελτιώσεις που μπορεί να προσθέσει κανείς σε μια επιχείρηση, σύμφωνα με τον Lee.

«Αισθανόμαστε πολύ καλά – με τα μάτια μας ορθάνοιχτα – για να αντέξουμε σε αυτό που βρίσκεται μπροστά μας», είπε.