Ο CEO της Checkout.com: Τα “stablecoins” θα μπορούσαν μια μέρα να υποστηρίζουν τα πάντα

Ο CEO της Checkout.com: Τα “stablecoins” θα μπορούσαν μια μέρα να υποστηρίζουν τα πάντα
Representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Robert Hackett

Σας γράφω σήμερα από το Web Summit στη Λισαβόνα, όπου έχω πολλές συζητήσεις με στελέχη. Αν το Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας είναι το Super Bowl των τεχνολογικών συνεδρίων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Web Summit είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στην κεντρική σκηνή σήμερα το απόγευμα, πήρα συνέντευξη από τον Guillaume Pousaz, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή της Checkout.com. Η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο είναι μία από τις 20 πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο, με τελευταία ιδιωτική αποτίμηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο. Η αποτίμηση κατατάσσει την Checkout ως την τρίτη πιο πολύτιμη fintech στην Ευρώπη, δίπλα στις Klarna (46 δισ. δολάρια) και Revolut (33 δισ. δολάρια).

Η φαινομενικά ξαφνική επιτυχία της Checkout προετοιμαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού εγκατέλειψε το κολέγιο στην Ελβετία στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Pousaz μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να κάνει surfing. Εκεί έμαθε για την ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο Pousaz έγινε μέρος αυτού του νέου «κύματος», ιδρύοντας μια σχετική επιχείρηση το 2009, η οποία τρία χρόνια αργότερα θα γινόταν το Checkout.

Σταδιακά μετέτρεψε την εταιρεία με έδρα το Λονδίνο σε έναν αθόρυβο γίγαντα, που ως επί το πλείστον έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που συγκέντρωσε την πρώτη της εξωτερική χρηματοδότηση σε αποτίμηση «μονόκερου» ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Από τότε τα πράγματα κινούνται ανοδικά – η πανδημία του COVID-19 φέρθηκε ιδιαίτερα καλά στην εταιρεία. Πολλοί άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με lockdown μετατόπισαν τις αγοραστικές τους συνήθειες στο διαδίκτυο. Ο Pousaz δήλωσε ότι ήταν αρχικά αβέβαιος για το αν αυτή η ψηφιακή τάση, η οποία εκτιμά ότι επιτάχυνε την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά περίπου τρία χρόνια, θα διαρκούσε. Τώρα είναι βέβαιος ότι η τάση δεν θα αντιστραφεί, αφού την είδε να διατηρείται ακόμη και τώρα που ο κόσμος ανοίγει ξανά.

Ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από την ψηφιακή στροφή είναι τα κρυπτονομίσματα, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη άνοδο του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μόλις εξέδωσαν ένα πολυαναμενόμενο έγγραφο σχετικά με τα λεγόμενα stablecoins, ψηφιακά νομίσματα που είναι σχεδιασμένα να διατηρούν σταθερή τιμή, χαρακτηριστικό που τα καθιστά, θεωρητικά, κατάλληλα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοί μου Declan Harty και Rey Mashayekhi, οι κορυφαίες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Αμερικής επισημαίνουν τους κινδύνους και καλούν το Κογκρέσο να ψηφίσει νομοθεσία που θα αντιμετωπίζει τους εκδότες stablecoin ως τράπεζες.

Αν και ο Pousaz μου είπε ότι είναι θετικός στο ψηφιακό νόμισμα, δεν κατέχει προσωπικά κανένα κρυπτονόμισμα. Καθένα από τα τρία παιδιά του Pousaz κατέχουν από ένα Bitcoin και ένα NFT – ή non-fungible token – το καθένα, είπε. Βλέπει μάλιστα ένα μέλλον στο οποίο τα stablecoins «θα υποστηρίζουν τα πάντα». Είναι απλώς μια «καλύτερη τεχνολογία» απ’ ό,τι υπήρχε πριν, είπε.

Μπορεί οι άνθρωποι της κυβέρνησης να αναγνωρίζουν τη δυνατότητα των stablecoins να «υποστηρίζουν ταχύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο περιεκτικές επιλογές πληρωμών», αλλά ανησυχούν πολύ περισσότερο γι’ αυτό που θεωρούν ως έλλειψη προστασίας των επενδυτών και απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.