Ο CEO της Novartis εξηγεί γιατί χρειάζεται χρόνος για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο CEO της Novartis εξηγεί γιατί χρειάζεται χρόνος για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
epa08324992 (FILE) - The Logo of Swiss pharmaceutical group Novartis, captured prior the annual results media conference at the Novartis Campus in Basel, Switzerland, 30 January 2019 (reissued 26 March 2020). On 26 March 2020, Basel-based pharmaceutical giant Novartis announced to have joined forces with the Bill & Melinda Gates Foundation to fight the coronavirus pandemic. EPA/PATRICK STRAUB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της McKenna Moore

Ο Vas Narasimhan, CEO του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis, μίλησε με τον αρχισυντάκτη του Fortune USA, Clifton Leaf, σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο τελευταίο επεισόδιο του Leadership Next, ενός podcast σχετικά με την εξέλιξη της επιχειρηματικής ηγεσίας.

Ο Narasimhan είναι ιατρός με σπουδές στο Χάρβαρντ και διαθέτει σημαντικό υπόβαθρο στη δημόσια υγεία και τη δημόσια πολιτική. Το γεγονός αυτό τον καθιστά ιδανικό πρόσωπο για να ηγείται μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.

Ο Leaf και ο Narasimhan συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του Covid-19, ώστε αυτό να φτάσει με ασφάλεια και σε μεγάλες ποσότητες στις αγορές.

Ένας λόγος που το εμβόλιο μπορεί να απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί σε σχέση με τις θεραπείες είναι η διαφορά στα πρότυπα ασφαλείας που αναμένονται. Τα φάρμακα δίδονται σε ασθενείς και θεωρείται φυσιολογικό να έχουν παρενέργειες και κινδύνους. Όμως, τα εμβόλια χορηγούνται σε υγιείς ανθρώπους για να τους προστατέψουν από έναν εξωτερικό κίνδυνο.

Συνεπώς, το «προφίλ ασφαλείας» ενός εμβολίου πρέπει να είναι άριστο, σύμφωνα με τον Narasimhan, επειδή θα διατεθεί σε δισεκατομμύρια υγιών ανθρώπων. «Όταν προσπαθείς να αναπτύξεις ένα εμβόλιο, η εξίσωση ρίσκου-οφέλους ανατρέπεται» λέει χαρακτηριστικά.

Μια άλλη πρόκληση είναι το πόσα λίγα γνωρίζει η ιατρική κοινότητα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Η ανάγκη περισσότερης έρευνας πάνω στον τύπο και την ποσότητα των αντισωμάτων που απαιτούνται για να υπάρξει ανοσία έναντι του ιού καθυστερεί την παραγωγή ενός εμβολίου.

Με αυτή την πληροφορία κατά νου, ο Narasimhan υποθέτει ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε ευρεία κλίμακα σε 18 – 24 μήνες. Και τονίζει ότι αν και ο κόσμος περιμένει πρωτίστως την έλευση του εμβολίου, πολλοί στην φαρμακευτική βιομηχανία εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών για να βοηθήσουν τους ασθενείς με Covid-19.

Όσο για τους υπόλοιπους μακροπρόθεσμους στόχους, στην κουβέντα του με τον Leaf ο Narasimhan τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για την ανάκαμψη από την παρούσα πανδημία, προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία όποτε αυτή προκύψει, και διάχυσης της τεχνολογικής και ιατρικής προόδου στον αναπτυσσόμενο κόσμο.