Ο CEO της Walmart τονίζει: «Πρέπει να είσαι σε θέση να διαχειρίζεσαι την αλλαγή»

Υπό την ηγεσία του Doug McMillon, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για να εκπαιδεύσει και να κάνει ανθεκτικότερο το εργατικό της δυναμικό.

του Brian O’Keefe 

Η Walmart είναι η μόνη εταιρεία που έχει παρουσία και στις πέντε ετήσιες εκδόσεις της λίστας Change the World του Fortune. Στο παρελθόν, ο βασικός λόγος που συμπεριλαμβανόταν η εταιρεία στη λίστα ήταν η υιοθέτηση πρωτοποριακών πρακτικών αειφορίας στις δικές της επιχειρηματικές λειτουργίες, αλλά και στο δίκτυο των προμηθευτών της.

Φέτος, όμως, η Walmart βρέθηκε στη λίστα των εταιρειών που αλλάζουν τον κόσμο χάρη στη μακροπρόθεσμη επένδυσή της στους ανθρώπινους πόρους της. Αυτή η επένδυση υπερβαίνει τις αυξήσεις στους μισθούς: η εταιρεία προσφέρει την ευκαιρία συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε χιλιάδες εργαζομένων της μέσω του προγράμματος Academies.

Η Walmart χτίζει πάνω σε αυτά τα θεμέλια με την πρωτοβουλία Live Better U. Πέρυσι, η εταιρεία ξεκίνησε μια συνεργασία με τη Guild Education για να λανσάρει το πρόγραμμα – το όνομα του προγράμματος εκφράζει το σλόγκαν “Save Money, Live Better” («Εξοικονόμησε χρήμα, ζήσε καλύτερα») της Walmart.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιτρέπει στους εργαζομένους της εταιρείας να εγγραφούν για τη λήψη πανεπιστημιακών πτυχίων ή πιστοποιήσεων δεξιοτήτων χωρίς την ανάγκη κάποιου δανείου, για μόλις 1 δολάριο την ημέρα. Σχεδόν 6.000 εργαζόμενοι της Walmart μετέχουν ήδη ενεργά στο πρόγραμμα και έχουν εγγραφεί στη σχολή της αρεσκείας τους, ενώ άλλοι 4.000 πρόκειται να ξεκινήσουν αυτό το φθινόπωρο.

Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία είναι απλό: να δοθεί στους εργαζομένους η δυνατότητα να εξασφαλίσουν απαραίτητες δεξιότητες και την ευχέρεια προσαρμογής καθώς μεταβάλλεται η οικονομία.

«Πρέπει να είσαι σε θέση να διαχειρίζεσαι την αλλαγή. Πρέπει να μπορείς να μάθεις νέες δεξιότητες», λέει ο CEO της Walmart, Doug McMillon. «Κάποιοι άνθρωποι θα φύγουν από την εταιρεία αφότου λάβουν αυτή την κατάρτιση κι αυτό είναι οκ, δεν μας πειράζει».

Βάσει της οπτικής του McMillon, το Live Better U είναι κομμάτι ενός συνεχούς φάσματος – μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας να συνεχίσει η Walmart να είναι ένας οργανισμός «που μαθαίνει». Αυτό το είδος μάθησης χτίζει ανθεκτικότητα – οικονομική και συναισθηματική – που μπορεί να προετοιμάσει το εργατικό δυναμικό για ό,τι φέρει το μέλλον.