Ο CEO του PlayStation εξηγεί γιατί το PS5 έχει αυτή την τιμή

Ο CEO του PlayStation εξηγεί γιατί το PS5 έχει αυτή την τιμή
epa08814964 Visitors look at the new Sony PlayStation 5 (PS5) console installed inside a plastic case at a discount chain store in Tokyo, Japan, 12 November 2020. Sony Interactive Entertainment Inc. launched its new home video game console PlayStation 5 on 12 November 2020 in Japan, USA, Canada, Mexico, Australia and New Zealand. Sony Interactive Entertainment added it will launch PS5 in Europe, Middle East, Latin America, Asia and South Africa on 19 November. As the consoles are mostly sold out on launch day, several stores display panels informing customers that the date of the next PS5 shipping has not yet been confirmed. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Jim Ryan ισχυρίζεται ότι η τιμή του PS5 ορίστηκε πριν την έναρξη της πανδημίας.

Ύστερα από μήνες φημών, η Sony εν τέλει αποκάλυψε την τιμή του PS5 στις 16 Σεπτεμβρίου – μόλις 57 ημέρες πριν το λανσάρισμά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι 100 ημέρες λιγότερες από το διάστημα μεταξύ της αποκάλυψης της τιμής του PS4 και της κυκλοφορίας της κονσόλας πριν από εφτά χρόνια.

Αυτή η καθυστερημένη αποκάλυψη οδήγησε πολλούς να πουν ότι η Sony επλήγη από την επίδραση του κορωνοϊού στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, και αναγκάστηκε να προσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική της αντίστοιχα.

Όμως, σύμφωνα με τον CEO της PlayStation, Jim Ryan, αυτό δεν ισχύει.

«Η τιμολόγησή μας καθορίστηκε στις αρχές του ημερολογιακού έτους, πριν το lockdown», είπε ο Ryan στο Edge Magazine.

Αυτό δεν άλλαξε, επέμεινε ο ίδιος, και το πλάνο ήταν εξαρχής η έκδοση χωρίς δίσκο να πουλιέται στην ίδια τιμή με το PS4. «Καταφέραμε να λανσάρουμε το PlayStation 5 στα 399 δολάρια με όλη την ισχύ και τις λειτουργίες της κονσόλας, στην ίδια τιμή που λανσάραμε το PS4 το 2013».

Αυτό καταρρίπτει και μια άλλη θεωρία σχετικά με την καθυστερημένη αποκάλυψη της τιμής: ότι η Sony περίμενε να δει το Xbox Series X της Microsoft προτού λάβει τις δικές της αποφάσεις. Βεβαίως, το γεγονός ότι η Sony ήθελε να πουλήσει την κονσόλα χωρίς δίσκο για 399 δολάρια δεν σημαίνει ότι δεν θα αναγκαζόταν να προσαρμόσει την τιμή εάν η Microsoft μείωνε πολύ τη δική της τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι τόσο η Sony όσο και η Microsoft είχαν τη δυνατότητα να βάλουν την τιμή της κονσόλας της κάθε εταιρείας λίγο ψηλότερα εάν ήθελαν. Μπορεί να είμαστε στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης λόγω του Covid, αλλά σίγουρα υπάρχει ζήτηση για περισσότερες κονσόλες των 499 δολαρίων απ’ όσες μπορούν να κατασκευάσουν η Sony και η Microsoft. Μάλιστα, η Microsoft έχει δηλώσει ότι οι ελλείψεις θα παραμείνουν και του χρόνου.