O Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ «τρέχει» στον επιχειρηματικό «στίβο»

O Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ «τρέχει» στον επιχειρηματικό «στίβο»

Πώς ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης δρομέας μεγάλων αποστάσεων μετεξελίθηκε σε επιχειρηματία-επενδυτή, με στόχο ένα νέο ρεκόρ: να αλλάξει την ίδια του τη χώρα.

Στη χώρα του και όχι μόνον είναι ζωντανός θρύλος. Όμως στα 41 του ο Αιθίοπας δρομέας μεγάλων αποστάσεων Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ δεν επαναπαύεται στις «δάφνες» των δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων και των πέντε τίτλων Παγκόσμιου Πρωταθλητή που έχει κατακτήσει ή των 26 παγκόσμιων ρεκόρ που έχει καταρρίψει.

Κι έτσι με «όπλο» την υπομονή και επιμονή που του δίδαξε ο στίβος έχει βαλθεί τώρα να αναμορφώσει την πατρίδα του, σε νέο όμως ρόλο. Σήμερα λοιπόν έχει πια μετατραπεί σε μεγιστάνα του κτηματομεσητικού τομέα, επενδυτή και «χρυσό» επιχειρηματία, χάρη σε μία σειρά από φιλόδοξα εγχειρήματα που έχει αποτολμήσει.

Με εφαλτήριο την Αντίς Αμπέμπα, άρχισε με τις κατασκευές, χτίζοντας ένα πολυκέντρο στο κέντρο της αιθιοπικής πρωτεύουσας. Μετά, στράφηκε στην αγορά γης, μέρος της οποίας αξιοποίησε με την πιο «χρυσή» ίσως εθνική επένδυση: τις φυτείες καφέ.

«Έχουμε 1.500 εκτάρια, εκ των οποίων χρησιμοποιήσαμε το 1/3 για να φυτέψουμε καφεόδενδρα», περιγράφει ο Γκεμπρεσελασιέ στο BBC, «και τώρα εξάγουμε βιολογικό καφέ σε διάφορες χώρες». «Όμως αυτό δεν είναι αρκετό», υποστηρίζει.

«Στην Αιθιοπία έχουμε πλούσιους πόρους», παρατηρεί. Γι’ αυτό και προσφάτως αποφάσισε να ασχοληθεί και με την εκμετάλλευση ορυχείων, όπου ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και τα συμφέροντα μεγάλα.

Όμως ο Χαϊλέ είναι προ πολλού μαθημένος σε αυτά κι έχει σημαντικό προσωπικό «εφόδιο» το πείσμα. Το απέδειξε στο πρώτο κιόλας επιχειρηματικό του εγχείρημα, πριν από 15 χρόνια, όταν βάλθηκε να χτίσει το πρώτο σινεμά στην Αντίς Αμπέμπα που θα προβάλει ταινίες εγχώριας παραγωγής.

Πολλοί -ακόμη και ο αρχιτέκτονας που προσέλαβε- τον έλεγαν τρελό, μίας και η Αιθιοπία δεν διέθετε καν κινηματογραφική βιομηχανία. Απτόητος, ο Γκεμπρεσελασιέ προσέλαβε έναν οπερατέρ, του ανέθεσε να γράψει το σενάριο ταινίας και λίγους μήνες μετά άρχισε τις προβολές στο σινεμά του. Στην πρεμιέρα, εξιστορεί, πήγαν μόλις πέντε άτομα… Στις επόμενες ημέρες έγιναν 10. Έπειτα αυξήθηκε σε 15 και ούτε καθ’ εξής, μέχρι που λίγο αργότερα γυρίστηκε ανταγωνιστικά μία δεύτερη ερασιτεχνική ταινία. Κάπως έτσι μπήκαν λοιπόν τα θεμέλια στην υποτυπώδη εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. «Κι αυτός είναι ο τρόπος», λέει με περηφάνια ο Χαϊλέ, «για να δημιουργήσει κάποιος κάτι».

Με την ίδια λίγο-πολύ λογική θέλει τώρα να αλλάξει την αιθιοπική οικονομία, καθώς αυτή περνά στο φιλελεύθερο μοντέλο. «Εάν θέλετε να βοηθήσετε την Αφρική, μην φέρνετε χρήματα», είναι το μήνυμά του στους ξένους επενδυτές. «Φέρτε καλές ιδέες».

Ο ίδιος προσπαθεί με κάθε τρόπο για το καλύτερο -αυτές τις ημέρες παρακολουθεί μαθήματα για το πώς θα εφαρμόσει στις επιχειρήσεις του την ιαπωνική φιλοσοφία του κάιζεν για συνεχή βελτίωση των διαδικασιών, των συνθηκών και των προτύπων εργασίας.

Στον ελεύθερο χρόνο του, προτιμά -τι άλλο- να τρέχει αποστάσεις, κατά προτίμηση στους λόφους του Εντότο έξω από την Αντίς Αμπέμπα. Τον βοηθά, λέει, να καθαρίζει η σκέψη και το μυαλό του. «Πιστεύω στη δράση» εξηγεί στο BBC.

Ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων «έμαθα να κάνω υπομονή. Το ίδιο κι ακόμη περισσότερο κάνω και ως επιχειρηματίας» λέει, ομολογώντας ότι η νέα ιδιότητά του απαιτεί μακροπρόθεσμα περισσότερη προσπάθεια και επιμονή. «Τελικά στις επιχειρήσεις», παρατηρεί, «πρέπει να κάνεις σχεδιασμό και να περιμένεις».