Ο Χάρης Αρβανίτης μιλά για τη νέα μεγάλη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ της Spotawheel

Ο Χάρης Αρβανίτης μιλά για τη νέα μεγάλη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ της Spotawheel
Τα σχέδια του ιδρυτή της ελληνικής startup για τη νέα επέκταση στη αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων.

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ήταν ανέκαθεν ρίσκο. Μπορεί να έβρισκες όχημα σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως ποτέ δεν ήσουν σίγουρος γι’ αυτό που αγόραζες. Πειραγμένα χιλιόμετρα, αλλά και μικροζημιές που φρόντιζαν να μην είναι ορατές στο μάτι, ήταν τα συνήθη προβλήματα που αντιμετώπιζε ο νέος ιδιοκτήτης.

Με σύμμαχο την τεχνολογία η ελληνική startup Spotawheel αποφάσισε να βάλει τάξη στον κλάδο της εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προάγοντας την ασφάλεια, την διαφάνεια και την αξιοπιστία. Η καινοτόμα νεοφυής επιχείρηση, η οποία πρόσφατα σήκωσε 5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση, με κύριους επενδυτές τα ευρωπαϊκά funds Venture Friends και Velocity Partners, δημιουργήθηκε από τις ανάγκες των ίδιων των πελατών της, οι οποίοι χρησιμοποιώντας την υπηρεσία επιτόπιων ελέγχων Spotmechanic τους ζητούσαν να τους υποδείξουν εμπόρους και λοιπούς τρόπους αγοράς αυτοκινήτων που να μπορούν να εμπιστευτούν.

«Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε τότε, αντιληφθήκαμε γρήγορα το πραγματικό κενό που έπρεπε να καλύψουμε, και δημιουργήσαμε τη Spotawheel μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες, τον Μάιο του 2016» λέει στο fortunegreece.com ο Χάρης Αρβανίτης, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Spotawheel.

Μέσα σε τρία χρόνια η εταιρεία του κατάφερε να λάβει συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ, να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες start-ups, καθώς και να αναχθεί στην Νο1 προηγμένη πλατφόρμα εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που επεκτείνεται εκτός συνόρων. Παράλληλα, έχει εισάγει νέες έννοιες στο χώρο, όπως τα προ-ελεγμένα αυτοκίνητα με γραπτή τεχνική αναφορά, το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων αλλά και την πραγματική εγγύηση μεταχειρισμένου διάρκειας 5 ετών!

Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος το 2019

Στους κόλπους της Spotawheel απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε έξι χώρες και οι προσλήψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς οι ανάγκες μεγαλώνουν. Μάλιστα οι εκτιμήσεις για το 2019 κάνουν λόγο για πωλήσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20εκ ευρώ, υπογραμμίζοντας την ταχύτατη ανάπτυξη που συντελείται.

«Κάθε χρόνο διπλασιάζουμε τις πωλήσεις μας, σε μία ελληνική αγορά που όμως δεν μεγαλώνει οργανικά λόγω της οικονομικής συγκυρίας, οπότε ουσιαστικά κερδίζουμε μερίδια από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Ακόμα όμως κατέχουμε κάτω από το 1% μερίδιο αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο σε σχέση με τα αυτοκίνητα που πουλιούνται από εμπόρους και ιδιώτες κάθε χρόνο, οπότε η προοπτική ανάπτυξης είναι πάρα πολύ μεγάλη» αναφέρει ο κ. Αρβανίτης προσθέτοντας πως σε  συνδυασμό και με την αγορά της Πολωνίας, που είναι 8 με 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πραγματικά μεγάλα στις αγορές που υπάρχει δραστηριοποίηση.

Αν και όπως λέει δεν είναι σε θέση ακόμα να αποκαλύψει τους νέους προορισμούς που θα τοποθετηθεί η Spotawheel, καθώς βρίσκονται  σε στάδιο εντατικής διερεύνησης και due diligence ως προς τις αγορές και τις συνέργειες σε επίπεδο ομίλου, κυρίως σε θέματα εμπορικά και operations, διευκρινίζει όμως πως η διοίκηση εστιάζει τις «κεραίες» της στη δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ο κ. Αρβανίτης τονίζει πως δεν παρατηρούνται ιδιαιτερότητες ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά, συγκριτικά με άλλες αγορές, ωστόσο, πρόκειται για μια κατακερματισμένη αγορά, με μεγάλα επίπεδα αδιαφάνειας και παρανομίας που μόνο στόχο έχουν το εφήμερο κέρδος, δημιουργώντας τεράστιο θέμα εμπιστοσύνης.

«Αυτό που κάνει την Ελλάδα διαφορετική και ιδιαίτερη είναι το μικρό της μέγεθος, η έλλειψη σταθερού νομοθετικού πλαισίου και η κρίση μέσα από την οποία βγήκε, η οποία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές ανάκαμψης του κλάδου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» επισημαίνει.

Η χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ

«Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την έναρξη στην νέα μας αγορά της Πολωνίας, την περαιτέρω επένδυση σε υψηλής ποιότητας προσωπικό και τεχνολογικής υπεροχής, καθώς και στην βελτιστοποίηση του αποθέματός μας και στις 2 χώρες» απαντά ο κ. Αρβανίτης στο ερώτημα του πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.

Άλλωστε τα σχέδιά του για την εταιρεία είναι μεγάλα και χρειάζεται επιμονή, σκληρή δουλειά και γρήγορα αντανακλαστικά. Το business plan κάνει «focus» στη γρήγορη ανάπτυξη ώστε να διατηρηθεί  η κυρίαρχη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ  για την επόμενη πενταετία ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις τουλάχιστον 50 φορές από τα σημερινά επίπεδα και να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο επιπλέον πέντε νέες αγορές.

«Ομάδα και επιμονή, αυτό είναι για μένα το βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας. Όλα τα νέα τεχνολογικά μοντέλα ακούγονται ελκυστικά σε σχέση με τα κραταιά, αλλά αυτό δεν φτάνει. Κάθε νέο μοντέλο φέρνει μαζί του και τα δικά του προβλήματα προς επίλυση, τα οποία πολλαπλασιάζονται εκθετικά όταν προσπαθείς να διατηρείς τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση συνεχώς. Χωρίς μία φοβερή ομάδα που αρνείται να τα παρατήσει αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς ένα τέτοια mindset κάθε προσπάθεια είναι πρακτικά χάσιμο χρόνου και πόρων».

Ο βασικός λόγος που οι επενδυτές πίστεψαν το εγχείρημα της Spotawheel και τοποθετήθηκαν οικονομικά είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, το γεγονός ότι μέσω της τεχνολογίας και του πρωτοποριακού της μοντέλου συνέβαλε στο να αλλάξει μία Ευρωπαϊκή αγορά αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Δημιουργούμε όμορφες εμπειρίες και online εμπιστοσύνη σε μία αγορά που λειτουργεί ως επί το πλείστων offline και με απόλυτη αδιαφάνεια. Οι καταναλωτές όμως αλλάζουν, λειτουργούν όλο και περισσότερο μέσα στα πλαίσια του e-commerce και της online εμπιστοσύνης, κάτι που για πολλούς στον τομέα του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου φαντάζει ανήκουστο» εξηγεί.

Παράλληλα, η ομάδα της Spotawheel έχει αποδείξει πως σε θέμα εκτέλεσης και υλοποίησης δουλεύει σε υψηλό επίπεδο, ξεπερνώντας κατά πολύ αντίστοιχα μοντέλα σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικότερο κομμάτι που χτίζει εμπιστοσύνη με τους υφιστάμενους καθώς και τους δυνητικούς επενδυτές της εταιρείας.

«Τρέχουμε ένα αρκετά πολύπλοκο μοντέλο, 90% διαφορετικό από αυτό ενός τυπικού εμπόρου, που προϋποθέτει ταυτόχρονη αριστεία σε πολλά διαφορετικά κομμάτια της εφοδιαστικής του αλυσίδας ώστε να είναι πετυχημένο και ταυτόχρονα οικονομικά σωστό. Αυτή η πολυπλοκότητα αποτρέπει τόσο άλλες tech ομάδες από το να μας αντιγράψουν, όσο και τον υφιστάμενο ανταγωνισμό στο να μας ακολουθήσει».

Όσο για το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών δεν είναι άλλο από την υψηλή τεχνολογία και την εμμονή με την ποιότητα των αυτοκινήτων. Η ομάδα της Spotawheel επενδύει σε τεχνολογική υπεροχή ώστε να είναι πιο έξυπνη και γρήγορη στις αποφάσεις που λαμβάνει, από την επιλογή των αυτοκινήτων με χρήση προηγμένων αλγορίθμων, τον έλεγχο και την διαχείρισή τους μέσω της Spotmechanic πλατφόρμας που χτίζουν τα τελευταία 4 χρόνια, την live ανάλυση της αγοράς, μέχρι τον τρόπο προώθησης στο online space σε δυνητικούς  αγοραστές.

«Έχουμε εμμονή με την ποιότητα και τη διαφάνεια. Το μεγάλο μας κόστος δεν είναι τα showroom και το “φαίνεσθαι”, αλλά η ουσία: η προσήλωση σε εξονυχιστικούς ελέγχους κάθε αυτοκινήτου που ανεβαίνει στην πλατφόρμα μας. Αυτό σε συνδυασμό με την καλύτερη εγγύηση πανευρωπαϊκά (έως 5 χρόνια) μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι πρακτικά αδύνατο να αντιγράψει κάποιος στα δικά μας μεγέθη» καταλήγει ο κ. Αρβανίτης.