Ο Χάρβεϊ υποχωρεί – Τι άφησε πίσω του

Ο Χάρβεϊ υποχωρεί – Τι άφησε πίσω του

Πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικονομία της περιοχής από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο Χάρβεί, η καταστροφική καταιγίδα που έπληξε το Τέξας από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, εξασθένισε από τροπική θύελλα σε χαμηλό βαρομετρικό, είπε χθες το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Ο Χάρβεϊ βρίσκεται απόψε περίπου 15 χλμ νοτιοδυτικά της Αλεξάντρια, στην Λουιζιάνα, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 55 χλμ, είπε το κέντρο προγνώσεων από την έδρα του στο Μαϊάμι.

Στο μεταξύ, οι καταστροφικές πλημμύρες συνεχίζονται στο νοτιοανατολικό Τέξας και τμήματα της νοτιοδυτικής Λουιζιάνα, είπε το κέντρο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πια πρόγνωση για καταρρακτώδεις βροχές στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον και του Γκάλβεστον.

“Όμως, οι καταστροφικές πλημμύρες που απειλούν ζωές θα συνεχιστούν μέσα και γύρω από το Χιούστον, το Μπομόντ και Πορτ Άρθουρ, και ανατολικότερο μέσα στην νοτιοδυτική Λουιζιάνα έως το τέλος της εβδομάδας”, τόνισε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Τι άφησε πίσω του

Μπορεί η τροπική καταιγίδα να εξασθένησε, ωστόσο άφησε πίσω της 33 νεκρούς και εκτόπισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, ενώ προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές που θα χρειαστεί χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν.

Ο θάνατος δέκα ανθρώπων σε διάφορες κομητείες του νοτιοανατολικού Τέξας έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ 23 ακόμη θάνατοι «πιθανόν συνδέονται με τον Χάρβεϊ», ανακοίνωσε η ιατροδικαστική υπηρεσία του Χάρις, της κομητείας στην οποία ανήκει το Χιούστον.

Οι ΗΠΑ συγκλονίστηκαν μετά τον εντοπισμό έξι μελών της ίδιας οικογένειας, που αγνοούνταν από την Κυριακή, νεκρά στο φορτηγάκι τους. Μεταξύ των νεκρών ήταν τέσσερα παιδιά ηλικίας έξι με 16 ετών συνοδευόμενα από τους προπαππούδες τους.

Καθώς τα νερά υποχωρούν στο Χιούστον, αφού 41 τρισεκατομμύρια λίτρα έχουν πέσει σε διάστημα πέντε ημερών στην Πολιτεία Τέξας, οι αρχές φοβούνται ότι θα βρουν και άλλα πτώματα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μεταβεί σήμερα στο Τέξας για να συναντηθεί με τους εκτοπισμένους, κάτι που δεν έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του.

Εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, η Πολιτεία ανησυχεί και για τις σοβαρές υλικές ζημιές που έχει προκαλέσει ο Χάρβεϊ, οι οποίες εκτιμώνται σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ένα εργοστάσιο χημικών της γαλλικής εταιρείας Arkema που βρίσκεται στο Κρόσμπι είναι αντιμέτωπο με καταστροφικό κίνδυνο, καθώς ενδέχεται ακόμη και να ξεσπάσει πυρκαγιά εξαιτίας των πλημμύρων.

«Στο Κρόσμπι προετοιμαζόμαστε για αυτό που εκτιμάμε ότι θα είναι το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Κένεθ Ρόου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου.

Η Arkema, που στο εργοστάσιο του Τέξας παράγει οργανικά υπεροξείδια, είχε ανακοινώσει την Τρίτη το βράδυ ότι τα χημικά που βρίσκονται αποθηκευμένα θα πρέπει να ψύχονται, ωστόσο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο εργοστάσιο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και οι γεννήτριες δεν λειτουργούν εξαιτίας των πλημμύρων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ, το πεδίο δράσης του Χάρβεϊ ξεπέρασε αυτό του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος κατέστρεψε την Νέα Ορλεάνη το 2005. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε διανέμει τότε 125 δισ. δολάρια για την ανακούφιση της πόλης, ενώ η οικονομική ενίσχυση για τον Χάρβεϊ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, δεδομένου του μεγέθους του τυφώνα και της καταστροφής που άφησε πίσω του.