Ο χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος για τον κλάδο των χιονοδρομικών κέντρων στην Ευρώπη

Ο χειμώνας προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος για τον κλάδο των χιονοδρομικών κέντρων στην Ευρώπη
France, Praz-sur-Arly, 2021-12-19. Two skiers. Praz-sur-Arly ski area, part of the Espace Diamant, winter 2021-2022. Photograph by Amandine Ban / Hans Lucas. France, Praz-sur-Arly, 2021-12-19. Deux skieurs. Domaine skiable de Praz-sur-Arly, faisant partie de l « Espace Diamant », hiver 2021-2022. Photographie par Amandine Ban / Hans Lucas. (Photo by Amandine Ban / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί τις Άλπεις.

της Vivienne Walt

Μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να γίνει πλήρως κατανοητό το πραγματικό οικονομικό πλήγμα από τη μετάλλαξη Όμικρον στην ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκή χιονοδρομική βιομηχανία.

Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από την έναρξη της τρίμηνης σεζόν και κάθε μία από τις κυβερνήσεις των χωρών των Άλπεων – μιας περιοχής που εκτείνεται σε Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία και Σλοβενία – έχει επιβάλει ένα συνονθύλευμα μέτρων με σκοπό να εμποδίσει τους χιονοδρομικούς σταθμούς από το να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας αυτόν τον χειμώνα.

Πάρτε για παράδειγμα τη Γαλλία: Τον περασμένο χειμώνα, όταν το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον COVID-19 είχε μόλις ξεκινήσει, η Γαλλία έκλεισε και τους 250 χιονοδρομικούς σταθμούς της και έβαλε ένα στοπ στη λειτουργία του κλάδου. Η κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε ξενοδόχους, επιχειρήσεις σκι, καταστήματα και εστιατόρια.

Αποφασισμένη να επαναλειτουργήσει φέτος, η κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου επέβαλε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ανακοίνωσε ότι οι σκιέρ θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικό εμβολιασμού COVID-19 ή ένα νέο αρνητικό τεστ για να πάνε στους αναβατήρες.

Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού στις Άλπεις σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να επιβληθούν, και μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, καθώς η Όμικρον χτυπά την Ευρώπη με πλήρη ισχύ. Και οι δύο αυτοί παράγοντες – η νέα μετάλλαξη και η πανσπερμία μέτρων – καθιστούν δύσκολο για τους τουρίστες το να προγραμματίσουν τις (ακριβές) διακοπές τους για σκι, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι οικογένειες τείνουν να κλείνουν πολύ νωρίτερα τις διακοπές αυτές.

«Είναι ένα μεγάλο χάος το να μην ξέρεις τι θα συμβεί από εβδομάδα σε εβδομάδα», λέει ο Laurent Vanat, σύμβουλος επιχειρήσεων σκι στη Γενεύη, ο οποίος δημοσιεύει μια έγκυρη ετήσια παγκόσμια έκθεση για τη βιομηχανία. «Πριν από δύο εβδομάδες η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της για τους Βρετανούς, και τώρα αυτό άλλαξε, και τώρα είναι η Γαλλία. Κάποιες χώρες μπαίνουν σε lockdown και η Αυστρία βγαίνει από το lockdown», λέει.

Όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για τον κλάδο να κάνει επιχειρηματικά σχέδια για τον χειμώνα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Vanat στο Fortune, «είναι δύσκολο το να μην ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό».

Η έκθεση που ο ίδιος συνέταξε για το 2021 αποκαλεί το περασμένο έτος «το χειρότερο έτος της τρέχουσας χιλιετίας» για την παγκόσμια χιονοδρομική βιομηχανία.

Πηγή: fortune.com