Ο χειμώνας της τεχνολογίας στην Ευρώπη θα εμπνεύσει μια νέα γενιά ιδρυτών

Ο χειμώνας της τεχνολογίας στην Ευρώπη θα εμπνεύσει μια νέα γενιά ιδρυτών
Photo: pixabay.com
Οι καλές εποχές πέρασαν. Πότε μπορεί να έρθουν οι καλύτερες;

Του Alan Poensgen

Κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού με καύσωνες-ρεκόρ, ο τεχνολογικός χειμώνας ήρθε στην Ευρώπη.

Διευθύνοντες σύμβουλοι, επενδυτές και οικονομικοί διευθυντές τεχνολογικών μονόκερων έχουν έκτοτε περάσει τον καιρό τους ασχολούμενοι με απολύσεις, μειωμένες αποτιμήσεις και αρνητικές αποδόσεις – αλλά η τεχνολογική ύφεση δεν χρειάζεται να είναι η καταστροφή που όλοι φοβούνται για το μέλλον του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ύφεση θα απελευθερώσει μια νέα γενιά ανθεκτικών, υψηλής ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της εισροής επαγγελματιών τεχνολογίας με υψηλή εξειδίκευση που θα αποφασίσουν να γίνουν ιδρυτές.

Η Ευρώπη ποτέ δεν υιοθέτησε τον μύθο της Apple ή του Facebook για τους έφηβους επιχειρηματίες που εργάζονται στο δωμάτιο του κοιτώνα ή στο γκαράζ των γονιών τους. Αντίθετα, ο τυπικός Ευρωπαίος ιδρυτής ενός τεχνολογικού μονόκερου έφυγε από μια τράπεζα στο Canary Wharf το 2008 με μια ιδέα για το πώς να κάνει τις τραπεζικές εργασίες καλύτερες και ένα πακέτο αποζημίωσης για να ξεκινήσει μια επιχείρηση- ή χρησιμοποίησε το δίκτυο και τις αποταμιεύσεις του από μια δεκαετία σε μια εταιρεία συμβούλων για να δημιουργήσει τη δική του startup.

Αυτό το προφίλ αλλάζει – και η τεχνολογική ύφεση επιταχύνει αυτή την αλλαγή. Αντιθέτως, οι ιδρυτές αναδύονται τώρα από τις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις και τους μονόκερους της Ευρώπης.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις και οι scaleups έχουν προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα που έχει να προσφέρει η Ευρώπη. Έχουμε πλέον μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που έχουν εμπειρία είτε στην οικοδόμηση των δικών τους εταιρειών είτε στην εργασία σε εξαιρετικά επιτυχημένα περιβάλλοντα νεοφυών επιχειρήσεων – μια δημογραφική ομάδα που αρχίζει να αντικατοπτρίζει το οικοσύστημα της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Για πολλούς, αυτή θα είναι η πρώτη ύφεση ή πτωτική πορεία που θα βιώσουν -και θα τους προκαλέσει σοκ.

Οι ανώτεροι υπάλληλοι των τεχνολογικών μονόκερων της Ευρώπης έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία στο τρένο του χρήματος. Υπήρξε έντονος ανταγωνισμός για ταλέντα με φουσκωμένους μισθούς και «χρυσές χειροπέδες» που κλείδωσαν τους ταλαντούχους εργαζόμενους. Μόνο οι πιο αποφασισμένοι επιχειρηματίες εγκατέλειπαν επταψήφιους μισθούς για να ιδρύσουν τις δικές τους εταιρείες.

Σε καλές εποχές, το να παίζεις επίθεση είναι διασκεδαστικό. Πολλοί μάνατζερ και διευθυντές τεχνολογικών μονόκερων θα έμπαιναν σε αυτές τις εταιρείες για να ηγηθούν μιας ομάδας δέκα ατόμων και 12 μήνες αργότερα θα ήταν υπεύθυνοι για 150 άτομα. Αυτό το τρενάκι του τρόμου με τις απότομες καμπύλες μάθησης, την οικοδόμηση νέων πραγμάτων και το κύρος είναι ένα πολύ ελκυστικό περιβάλλον.

Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει. Τα ίδια αυτά άτομα πρέπει να απολύσουν τις ομάδες τους, να διακόψουν τα αγαπημένα τους έργα και να παίξουν άμυνα για πρώτη φορά στην καριέρα τους.

Έχοντας δει πόσο απελευθερωτικό είναι να χτίζεις μια τεχνολογική startup και πόσο προσοδοφόρα μπορεί να είναι η ανοδική πορεία, δεν θα θέλουν να ανταλλάξουν αυτόν τον ενθουσιασμό με τη σταθερότητα των προηγούμενων εταιρικών, συμβουλευτικών ή χρηματοοικονομικών θέσεων εργασίας τους. Το φράγμα πρόκειται να σπάσει και θα υπάρξει ένα παλιρροϊκό κύμα πραγματικά ισχυρών ιδρυτών που θα αναδυθούν από τους σημερινούς μας μονόκερους, έτοιμοι να ιδρύσουν εταιρείες τεχνολογίας.

Για πρώτη φορά, η Ευρώπη θα έχει ιδρυτές που κατανοούν τι χρειάζεται για να ξεκινήσουν και να κλιμακώσουν τεχνολογικές εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και, για πρώτη φορά, αυτοί οι ιδρυτές θα έχουν διδαχθεί τα μαθήματα της ύφεσης και θα θέλουν να δημιουργήσουν εταιρείες με πραγματικούς πελάτες, πραγματικά έσοδα και πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης. Ένας αυξανόμενος αριθμός ιδρυτών από αυτά ακριβώς τα υπόβαθρα με προσεγγίζουν για να συζητήσουν για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Αυτό θα έχει πολύ πιο έντονο αποτέλεσμα στην Ευρώπη από ό,τι στο πιο ώριμο οικοσύστημα των ΗΠΑ, το οποίο έχει δημιουργήσει πολλές γενιές επιχειρηματικών ταλέντων. Φυσικά, θα δημιουργηθούν νέες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ως άμεσο αποτέλεσμα του μεταβαλλόμενου εργασιακού τοπίου, αλλά αυτό απλώς θα επιταχύνει μια αμερικανική παράδοση τεχνολογικής επιχειρηματικότητας που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Η Ευρώπη έχει συνολικά 132 μονόκερους. Από αυτές, οι 85 έφτασαν στην ιδιότητα του μονόκερου μόλις το 2021. Οι ΗΠΑ γνώρισαν μια πολύ παρόμοια μετεωρική άνοδο πέρυσι, με 340 εταιρείες να εξασφαλίζουν αποτιμήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριθμός των ανθρώπων που ανέπτυξαν δεξιότητες ενώ εργάζονταν σε εταιρείες μονόκερους έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Το πιο θεμελιώδες συστατικό του οικοσυστήματος της τεχνολογίας -το ταλέντο- βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό επίπεδο στην Ευρώπη από ό,τι ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια. Αυτό από μόνο του θα μεταφραστεί σε συνέχιση της καινοτομίας και σε ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος. Για τον κατάλληλο ιδρυτή με τη σωστή εμπειρία, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να ιδρύσει μια τεχνολογική νεοφυή επιχείρηση στην Ευρώπη.