Ο «χρησμός» της Fitch για την Ελλάδα

Ο «χρησμός» της Fitch για την Ελλάδα
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο οίκος Fitch ανοίγει τον χορό των αξιολογήσεων και είναι πολύ πιθανό να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές» την Παρασκευή. Σε σχετικό σημείωμά του τον Δεκέμβριο, ο οίκος αξιολόγησης έθετε 3 όρους για την για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας: σταθερή μείωση του χρέους, βελτίωση ενεργητικού των τραπεζών και βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών και επιδόσεων.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, θα συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το ελληνικό Δημόσιο. Τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν στην πράξη κατά την πρώτη έξοδο στις αγορές.

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτελεί αδυναμία στην αξιολόγηση. Όπως σημειώνει η Fitch, ότο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ το 2021 μειώθηκε από την κορυφή του 2020 στο 206,3% του ΑΕΠ στο 197,3% –που εξακολουθεί να είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των κρατών με βαθμολογία από τη Fitch.

Τα χαμηλότερα ελλείμματα και η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη θα στηρίξουν τη μείωση του χρέους.

Η Fitch προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,3% το 2021 και αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, καθώς η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης επιταχύνεται και αυξάνει τις πραγματικές δαπάνες, με ανάπτυξη 4,1% και 3,6% το 2022 και το 2023.

Ωστόσο, ο δείκτης χρέους θα παραμείνει αυξημένος, λίγο κάτω από το 188% το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει αξιολογήσει τη χώρα με “BB”, απέχοντας δύο βαθμίδες από την επενδυτική. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση αναμένεται στις 18 Μαρτίου από την DBRS Morningstar, η οποία τηρεί την αξιολόγηση “ΒΒ” δύο βαθμίδες πίσω από την επενδυτική.