Ο χρυσός δεν… λάμπει και τόσο πολύ

Ο χρυσός δεν… λάμπει και τόσο πολύ

Τι προκαλεί την πτώση του πολύτιμου μετάλλου το τελευταίο διάστημα και πώς εμπλέκονται η Κλίντον και ο Τραμπ.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από τα 1.300 δολάρια την ουγγιά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Είναι η πρώτη φορά που το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται κάτω από αυτό το επίπεδο, δεδομένου ότι το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές. Και κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα πρόσφατα δεινά του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι ένας λόγος για την πτώση της τιμής του χρυσού.

Πράγματι, οι τιμές του χρυσού εξακολουθούν να είναι έως και 20% αυξημένες φέτος. Αλλά έχουν μειωθεί περισσότερο από 6% από το υψηλό 52 εβδομάδων των περίπου 1.365 δολαρίων την ουγγιά στις αρχές Ιουλίου. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν 3% μόνο την Τρίτη.

Οι μετοχές των κορυφαίων εταιρειών εξόρυξης χρυσού όπως των Newmont (NEM), AngloGold Ashanti (AU) και Barrick Gold (ABX) επλήγησαν ακόμα πιο σκληρά κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος. Το ίδιο και κάποια διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που ποντάρουν χοντρά σχετικά με τις τιμές του χρυσού και τα αποθέματα.

Γιατί, λοιπόν, ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν ένα τέλος στο ράλι του χρυσού του τρέχοντος έτους και κατευθύνονται προς την έξοδο;

Η πρόεδρος Κλίντον δεν είναι τόσο καλή για το χρυσό όπως ο πρόεδρος Τραμπ. Η τιμή του χρυσού, όπως και η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά και το μεξικάνικο πέσο, έχει την τάση να αυξάνεται (και να πέφτει) παράλληλα με τα νούμερα των δημοσκοπήσεων του Τραμπ.

Λίγο μετά το χρίσμα στον Τραμπ στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Ιούλιο, κάποιοι ειδικοί έκαναν την πρόβλεψη ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να ανέβει στα υψηλά όλων των εποχών των 1.900 δολαρίων την ουγγιά του 2011 κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας του Τραμπ.

Η δυναμική του Τραμπ έχει αρχίσει να πέφτει, όμως. Και μαζί με αυτήν και οι τιμές του χρυσού. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Οι προεδρικές εκλογές απέχουν ακόμα ένα μήνα. Έτσι, θα ήταν ανόητο να ξεγράψει κανείς τον Τραμπ. Ή τον χρυσό.

Η πρόσφατη υποχώρηση θα μπορούσε απλά να είναι μια διόρθωση και όχι η αρχή μιας μακράς περιόδου πτώσης για το χρυσό.

Απ’ την άλλη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να σκοτώσει το ράλι του χρυσού μια και καλή – δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει την κούρσα για το Λευκό Οίκο.

Αύξηση των επιτοκίων + ισχυρότερο δολάριο = προβλήματα για το χρυσό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει υπαινιχθεί ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει τον Δεκέμβριο. Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ μάλιστα δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια το Νοέμβριο.

Σημειώστε τα λόγια μου: δεν υπάρχει περίπτωση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να κάνει κίνηση λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι πιθανό να ορκιστεί με υψηλότερα επιτόκια τον Δεκέμβριο όσο το χρηματιστήριο και η οικονομία τα πάνε καλά κατά τους προσεχείς μήνες.

Αυτό δεν είναι καλό για το χρυσό. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει την τιμή του χρυσού τον τελευταίο καιρό επειδή οι επενδυτές δεν είχαν λόγο να κατέχουν ομόλογα των ΗΠΑ που έχουν σχεδόν μηδενική απόδοση. Εάν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, τα ομόλογα ξαφνικά θα γίνουν πιο ελκυστικά.