Ο COVID-19 κάνει μια επικίνδυνη επανεμφάνιση στις περισσότερες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο COVID-19 κάνει μια επικίνδυνη επανεμφάνιση στις περισσότερες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών
A view of the iconic Times Square which is slowly coming to life. New York City continues Phase 4 of re-opening following restrictions imposed to slow the spread of coronavirus on October 5,, 2020 in New York City. The fourth phase allows outdoor arts and entertainment, sporting events without fans and media production. (Photo by John Nacion/NurPhoto) Photo: AFP
Σε 34 πολιτείες, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων επταημέρου είναι υψηλότερος απ’ ό,τι πριν από ένα μήνα.

O COVID-19 εξαπλώνεται ξανά στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, πλήττοντας τις αγροτικές περιοχές αλλά και μικρότερες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, η εξάπλωση εντείνει το άγχος στη Νέα Υόρκη, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το άνοιγμα των σχολείων και ο ψυχρότερος καιρός μπορεί να προκαλέσουν την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σε 34 πολιτείες, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων επταημέρου είναι υψηλότερος απ’ ό,τι πριν από ένα μήνα. Αν και ο ιός έχει εξασθενίσει σε πολυπληθείς πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα, προκαλεί άνευ προηγουμένου όλεθρο στα κεντροδυτικά και αρχίζει να επανεμφανίζεται σε τμήματα των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για την επανεμφάνιση του νέου κορονοϊού καθώς οι ψυχρότερες θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική κρατάνε τον κόσμο μέσα σε κλειστούς χώρους και πολλές πολιτείες ανοίγουν ξανά τα σχολεία. Γνωρίζοντας αυτό, οι επιστήμονες αγωνίζονται να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο. Αλλά ακόμη κι αν εγκριθεί, είναι απίθανο να προλάβει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για πολλούς μήνες.

Η έλλειψη επαρκούς κοινωνικής απόστασης και η μη χρήση μάσκας στις αγροτικές περιοχές μπορεί να συνδυαστεί με τον επερχόμενο κρύο καιρό και τη γρίπη, και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε «διπλή πανδημία» που θα δοκιμάσει περαιτέρω τις αντοχές  του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Νεμπράσκα, ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων επταημέρου έφτασε σε νέο ρεκόρ το Σάββατο, όπως και στις πολιτείες στις κεντροδυτικές και δυτικές ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των Ουισκόνσιν, Μοντάνα και Βόρεια και Νότια Ντακότα που αντιμετωπίζουν έναν ιό που είχαν αποφύγει μέχρι πρόσφατα. Στη Νέα Υόρκη, τα σχολεία στα σημεία με έξαρση της μετάδοσης θα κλείσουν την Τρίτη.

Σε ολόκληρη τη χώρα, αναφέρθηκαν 41.075 νέα κρούσματα την Κυριακή, ανεβάζοντας το σύνολο σε 7.420.921, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση – ποτέ δεν έχουμε επιτύχει κάποιον υποτυπώδη περιορισμό της εξάπλωσης και δεν έχουμε ποτέ κάτω από 20.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ημέρα», δήλωσε στο Bloomberg ο Eric Topol, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute. «Τα πράγματα μόνο θα χειροτερεύουν με αυτή την πορεία».