Ο «Δαβίδ» του ισπανικού πρωταθλήματος επιστρατεύει το crowdfunding

Ο «Δαβίδ» του ισπανικού πρωταθλήματος επιστρατεύει το crowdfunding

Για να συγκεντρώσει τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται μέχρι τις 6 Αυγούστου, η ομάδα της χώρας των Βάσκων SD Eibar ξεκίνησε μια πρωτότυπη εκστρατεία.

 

του Ίαν Μάουντ

Μία από τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις του Άλεξ Αρανζαμπάλ σε σχέση με την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, την SD Eibar στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, ήταν το γκολ που πέτυχε ο  τερματοφύλακας της γηπεδούχου ομάδας με απευθείας βολέ που κατέληξε στα αντίπαλα δίχτυα. Είναι ένα από τα πιο σπάνια γκολ, αλλά κατά κάποιο τρόπο, η παραξενιά του ωχριά σε σύγκριση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της SD Eibar…

Ο Αρανζαμπάλ, τώρα 40 ετών, είναι πρόεδρος του συλλόγου από το 2009. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, βοήθησε να οδηγήσει την ομάδα -η οποία έπαιζε στις χαμηλές κατηγορίες του ισπανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου- να τερματίσει πρώτη στη δεύτερη κατηγορία και, αφότου κέρδισε το πρωτάθλημα τον Μάιο, να μπει για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας, τη La Liga.

Ως πρόεδρος της ομάδας, ο Αρανζαμπάλ, διευθυντής μάρκετινγκ και με διδακτορικό στα οικονομικά, πότισε τη μικρή ομάδα με τη λιτή νοοτροπία ενός ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης.

«Είχαμε πάντα στο μυαλό μας ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα πρέπει να διοικείται όπως μια επιχείρηση, με οικονομική αυστηρότητα και σοβαρότητα», λέει. «Για να λειτουργήσει το αθλητικό εγχείρημα, πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα σοβαρό οικονομικό σχέδιο».

Αλλά τίποτα δεν είναι εύκολο στο ισπανικό ποδόσφαιρο και, λόγω ενός κακού γυρίσματος της τύχης, η οικονομικά συνετή SD Eibar θα μπορούσε να χάσει ό,τι έχει επιτύχει, λόγω ενός αμφίβολου λογιστικού κανόνα. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα δεν έχει χρέος -πολύ σπάνιο σε μια χώρα όπου 19 από τις 42 ομάδες στα δύο πρώτα πρωταθλήματα έχουν κηρύξει πτώχευση κατά την τελευταία δεκαετία!- μπορεί να υποβιβαστεί πάλι στην τρίτη κατηγορία, επειδή το ειδικό κεφάλαιο (η συνολική αξία του συνόλου των μετοχών της) είναι πολύ χαμηλό.

Σύμφωνα με ένα νόμο γνωστό ως Real Decreto 1251/1999, όταν οι ομάδες ανέβουν από την τρίτη στη δεύτερη κατηγορία, είναι υποχρεωμένες να έχουν ειδικό κεφάλαιο ίσο με το 25% του μέσου όρου των δαπανών σε αυτό το πρωτάθλημα. Το πρόβλημα είναι αυτό ισοδυναμεί κατ’ ελάχιστο σε περίπου 2,1 εκατομμύρια ευρώ αυτές τις μέρες, ενώ η SD Eibar έχει μόνο 422.000 ευρώ.

Το μικρό στάδιο της SD Eibar.
Το μικρό στάδιο της SD Eibar.
Το μικρό στάδιο της SD Eibar, χωρητικότητας 5.000 θεατών

«Ο νόμος είναι παράλογος. Υπάρχουν σύλλογοι που χρωστούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί. Και δεν συμβαίνει τίποτα. Και μας αναγκάζουν να αντλήσουμε κεφάλαια», λέει ο Αρανζαμπάλ. «Η χρηματιστηριακή αξία δεν είναι αυτό που δείχνει τη δύναμη που διαθέτει μια επιχείρηση. Είναι το  χρέος, το εάν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και τη μισθοδοσία της. Αυτός ο σύλλογος είναι εξαιρετικά καθαρός και υγιής».

Άλλες ομάδες που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα πούλησαν την πλειοψηφία των μετοχών σε επιχειρήσεις ή πλούσιους επενδυτές και στις τοπικές κυβερνήσεις. Αλλά η SD Eibar βρίσκεται στη χώρα των Βάσκων, ένα παγκόσμιο κέντρο των συνεταιρισμών εργαζομένων. Και έτσι, για να συγκεντρώσει τα 1,7 εκατ. ευρώ που χρειάζεται μέχρι τις 6 Αυγούστου, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια crowdfunding, όπου οι φίλαθλοι μπορούν να αγοράσουν μετοχές στην τιμή των 50 ευρώ η καθεμία (το ανώτατο όριο επένδυσης είναι 100.000 ευρώ).

«Δεν θέλαμε να το κάνουμε με τον παλιό τρόπο», λέει ο Αρανζαμπάλ. «Ξέρετε, με πλούσιους Άραβες ή Ρώσους εκατομμυριούχους. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε, με βάση το μοντέλο της Eibar, ήταν να συνεχίσει να είναι μια ομάδα του λαού».

Η ιστορία της μικρής ομάδας έχει ευαισθητοποιήσει τους διεθνείς οπαδούς του ποδοσφαίρου, και η ομάδα έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από το 85% του στόχου της μέχρι σήμερα. Οι αγορές των μετοχών έγιναν από αγοραστές σε 37 χώρες. Μετά την Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τους περισσότερους αγοραστές.

Τώρα, η SD Eibar αντιμετωπίζει άλλη μια πρόκληση: Εάν καταφέρει να ξεπεράσει έναν ανόητο νόμο μέσω του crowdfunding, θα μπορεί να επιβιώσει σε ένα πρωτάθλημα που ανταμείβει εμφανώς τους πλούσιους;

Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Ευρισκόμενη μέσα σε μια στενή κοιλάδα μεταξύ των βασκικών πόλεων του Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπαστιάν, όπου το νερό από τις κοντινές πλαγιές παρέχει άφθονη ισχύ για τα ελασματουργεία, η Eibar είναι γνωστή ως Ciudad Armera, η Πόλη των Όπλων, λόγω της ποσότητας των πυροβόλων όπλων που παρασκευάστηκαν για την Ισπανία κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας της. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου μεταξύ 1936-1939, η πόλη των 30.000 καταστράφηκε επειδή ήταν ένα προπύργιο των αντι-Φρανκικών Ρεπουμπλικάνων. Το 1940, οι δύο ομάδες της πόλης συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την SD Eibar.

«Οι ομάδες έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, επειδή δεν υπήρχε τίποτα, κανένας πόρος, ούτε χρήματα, ούτε φανέλες,» λέει ο Αρανζαμπάλ. Οι φανέλες προήλθαν από την τοπική ομοσπονδία ποδοσφαίρου στο Σαν Σεμπαστιάν, η οποία έτυχε να έχει ένα επιπλέον σετ από κόκκινες και μπλε φανέλες της Μπαρτσελόνα (η ομάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα χρώματα). Ο σύλλογος πέρασε τις επόμενες επτά δεκαετίες αναπηδώντας μεταξύ περιφερειακών και δευτερευόντων εθνικών πρωταθλημάτων. Ανέδειξε διάφορους Ισπανούς παίκτες στην εθνική ομάδα και υπήρξε ομάδα όπου αγωνίστηκαν ως δανεικοί δύο σημερινοί αστέρες του ισπανικού ποδοσφαίρου, ο Τσάβι Αλόνσο και ο Νταβίντ Σίλβα.

Αλλά μέχρι σήμερα, δεν είχε παίξει ποτέ στη La Liga.

Αριστερά ο Τσάβι Αλόνσο με τον Αριζαμπάλ της SD Eibar.
Αριστερά ο Τσάβι Αλόνσο με τον Αριζαμπάλ της SD Eibar.
Αριστερά ο Τσάβι Αλόνσο με τον Αρανζαμπάλ

Η ομάδα θα παρουσιάσει ένα περίεργο θέαμα, όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα στα τέλη Αυγούστου. Το γήπεδό της είναι μακράν το μικρότερο στην Α’ κατηγορία του πρωταθλήματος, με θέσεις για 5.000 άτομα, και ολόκληρος ο προϋπολογισμός του τελευταίου έτους ήταν 3,9 εκατ. ευρώ (Συγκριτικά, ο ετήσιος μισθός του αστέρα της Ρεάλ, Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι περίπου 50 εκατ. δολάρια και οι θέσεις στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης περίπου 85.000). Με αγοραία αξία παικτών στα 6,9 εκατ. ευρώ, όπως μετράται από την ιστοσελίδα Markt Transfer, δεν είναι μόνο η μικρότερη με διαφορά στη La Liga, είναι επίσης η τρίτη χαμηλότερη στη δεύτερη κατηγορία.

Η ομάδα θα πρέπει να εμπλουτίσει το ρόστερ της για να ανταγωνιστεί, καθώς πολλοί από τους παίκτες της δεν έχουν τις δεξιότητες για τη La Liga και τουλάχιστον τρεις από αυτούς που είναι δανεικοί από μεγαλύτερες ομάδες πρόκειται να φύγουν. Ο Αρανζαμπάλ λέει ότι ελπίζει να κρατήσει έξι με οκτώ παίκτες, μεταξύ των οποίων τρεις δανεικοί από την ομάδα του Σαν Σεμπαστιάν, Ρεάλ Σοσιεδάδ.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα, διότι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας μας είναι η ενότητα στα αποδυτήρια», λέει. «Αλλά γνωρίζουμε ότι η La Liga είναι πιο απαιτητική».

Μόλις ξεκινήσει η σεζόν, ο  Αρανζαμπάλ λέει ότι η SD Eibar έχει ένα συνετό στόχο: τη 17η θέση (οι τρεις τελευταίες από τις 20 ομάδες υποβιβάζονται). «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι στο ποδόσφαιρο, η μικρή ομάδα, όταν χειρίζεται τα πράγματα καλά, μπορεί να νικήσει την ισχυρή», λέει ο Αρανζαμπάλ. «Αυτή η χρονιά, θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Επειδή οι ​​διαφορές είναι τεράστιες».

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο κοστίζει κάθε ομάδα του Μουντιάλ;

Ευρώπη: Η Σίλικον Βάλεϊ του ποδοσφαίρου

Οι «σωματοφύλακες» του Μουντιάλ

Υποψήφιοι γονείς στρέφονται στη λύση του crowdfunding

Heeeelp.me: To ελληνικό Kickstarter

Είναι το Μουντιάλ της Βραζιλίας άλλος ένας «λευκός ελέφαντας»;