Ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei έλυσε επιτέλους τη σιωπή του

Ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei έλυσε επιτέλους τη σιωπή του

Μετά τη σύλληψη της κόρης του στον Καναδά, ο ισχυρός άνδρας της κινεζικής εταιρείας έκανε το πρώτο του σχόλιο.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei Technology, Ken Hu, ξεκίνησε μια μάλλον σπάνια συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους την Τρίτη το απόγευμα με την εξής φράση: «Η φετινή χρονιά ήταν περιπετειώδης».

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Αφενός, η Huawei, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, ξεπέρασε την Apple και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής smartphone παγκοσμίως. Η κινεζική εταιρεία βρίσκεται πλέον σε πορεία επίτευξης ετήσιων εσόδων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αφετέρου, τους τελευταίους μήνες πλήθος δυτικών κρατών έχουν χαρακτηρίσει την Huawei ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, γεγονός που με τη σειρά του απειλεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας. Και την 1η Δεκεμβρίου, η Meng Wanzhou, οικονομική διευθύντρια της εταιρείας και κόρη του ιδρυτή Ren Zhengfei, συνελήφθη στο Βανκούβερ και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απάτη.

Ο Hu παραδέχθηκε ότι: «Αντιμετωπίζουμε κάποιες προκλήσεις».

Η ενημέρωση για τον ξένο Τύπο, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ήταν ασυνήθιστη για την Huawei, μια μη εισηγμένη εταιρεία γνωστή για την απέχθειά της προς τη δημοσιότητα. Όμως, το μήνυμα του Hu ήταν ξεκάθαρο: η Huawei θεωρεί ότι είναι μια παγκόσμια εταιρεία, παίρνει στα σοβαρά τα ζητήματα κυβερνοασφαλείας, και απορρίπτει κατηγορηματικά τις προσπάθειες κάποιων να την παρουσιάσουν δυσφημιστικά ως έναν «κινέζικο κατάσκοπο».

«Όσον αφορά τις κατηγορίες για ζητήματα ασφαλείας, είναι καλύτερο να αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους», δήλωσε ο Hu. «Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί κάποιος να προσάψει στη Huawei».

Ο Hu αρνήθηκε να συζητήσει την κράτηση της Meng, αλλά δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις διαδικασίες ρυθμιστικής συμμόρφωσης της Huawei παγκοσμίως και στην «ανεξαρτησία των δικαστικών συστημάτων που εμπλέκονται στην περίπτωση αυτή».

Η Meng κατέβαλλε εγγύηση και της επιτρέπεται να διαμείνει σε μία από τις δύο βίλες της στο Βανκούβερ ενώ περιμένει την έκδοσή της – υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνει για την επιτήρησή της και θα φορά μια συσκευή παρακολούθησης GPS στον αστράγαλο της, έτσι ώστε τα καναδικά δικαστήρια να μπορούν να εντοπίζουν το πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Ο Hu δήλωσε ότι προσβλέπει σε μία «δίκαιη λήξη της υπόθεσης».

Πηγή: fortune