Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση
epa07847117 Undated handout image released by the US Department of Energy showing the Bryan Mound Strategic Petroleum Reserve (SPR) site which has the capacity to store 220 million barrels of crude oil in Brazoria County, Texas, USA (issued 16 September 2019). US President Donald J. Trump has authorized the release of oil from the SPR in response to the attacks on Saudi production facilities in order to keep the market supplied. EPA/US DEPARTMENT OF ENERGY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας «ψαλίδισε» την πρόβλεψή του για ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022.

H αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον θα μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση τον Δεκέμβριο και να αυξηθεί πολύ το 2022.

«Η αύξηση των νέων κρουσμάτων της COVID-19 αναμένεται να επιβραδύνει προσωρινά (τη ζήτηση), αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του.

«Τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού πιθανότατα θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της COVID», πρόσθεσε.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής θα αντιστοιχεί στις ΗΠΑ.

Το 2022, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα – ρεκόρ, αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) άρουν τις περικοπές στην παραγωγή που είχαν επιβληθεί. Στην περίπτωση αυτή, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι αύξησης 1,5 εκατ. βαρελιών το 2021.

Ο ΙΕΑ «ψαλίδισε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω του αναμενόμενου πλήγματος στη χρήση αεροπορικών καυσίμων που θα προκληθεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.