Ο διεθνής «πόλεμος» της μάσκας

Ο διεθνής «πόλεμος» της μάσκας
epa08294498 A woman wears a face mask in front of the Eiffel Tower, which closed as part of measures to contain the spread of coronavirus SARS-CoV-2 which causes the Covid-19 disease, in Paris, France, 14 March 2020. France will ban all gatherings of more than 100 people due to the coronavirus pandemic, French Prime Minister Philippe announced on 13 March 2020. President Macron announced the closing of schools, high schools and nurseries from 16 March 2020 on. Over 3,660 cases of COVID-19 infections and 79 deaths have been confirmed so far in France, reports state. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατασχέσεις, επιτάξεις, πόλεμος προσφορών και τακτικές... Φαρ Ουέστ για να εξασφαλίσουν οι χώρες τον απαραίτητο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, την ώρα που τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παγκόσμιος αγώνας για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού όπως αναπνευστήρες, μάσκες και γάντια. Σύμφωνα με το CNN, αρκετές χώρες κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να κάνουν πειρατεία στις παραγγελίες τους, ωστόσο οι λεπτομέρειες ως προς το ποιος μπορεί να έχει κάνει τι σε ποιόν παραμένουν θολές.

Στη Γαλλία το αποκαλούν «guerre des masques» –«πόλεμο των μασκών», και την Παρασκευή Γερμανοί αξιωματούχοι επίσης έκαναν παρόμοιες καταγγελίες για τις ΗΠΑ.

Ο Andreas Geisel, ανώτατος αξιωματούχος του κρατιδίου του Βερολίνου, είπε πως οι ΗΠΑ προέβησαν σε πράξη «σύγχρονης πειρατείας», υποστηρίζοντας πως μια αποστολή 200.000 μασκών που είχε προορισμό την αστυνομία του Βερολίνου, εκτράπη προς τις ΗΠΑ ενόσω βρίσκονταν σε transit στην Μπανγκόκ.

«Δεν είναι τρόπος αυτός  να αντιμετωπίσεις τους διατλαντικούς εταίρους», είπε ο κ. Geisel, προσθέτοντας πως «ακόμα και σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι άγριας δύσης.»

Όπως αναφέρει το CNN, δημοσίευμα σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως η εταιρεία που εμπλέκεται στην παραγγελία του Βερολίνου είναι η αμερικανική κατασκευαστική 3Μ. Όμως η 3Μ είπε στο CNN πως «δεν έχει αποδείξεις που να υποδηλώνουν πως κατασχέθηκαν προϊόντα της 3Μ. Η 3Μ δεν έχει καταγράψει καμία παραγγελία αναπνευστήρων από την Κίνα προς την αστυνομία του Βερολίνου.»

Η αστυνομία του Βερολίνου, από την πλευρά της, είπε στο CNN πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έγινε παραγγελία στην 3Μ.

Η επίκληση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ της Πράξης Αμυντικής Παραγωγής έκανε τα πράγματα δυσκολότερα για ορισμένους προμηθευτές με ξένα συμβόλαια. Η συγκεκριμένη νομοθεσία, του 1950, δίνει στην κυβέρνηση σαρωτικές εξουσίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης να διευθύνει τη βιομηχανική παραγωγή. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, επέκρινε την 3Μ διότι προσπαθεί να εξάγει προστατευτικό εξοπλισμό.  Η 3Μ από την πλευρά της απάντησε την Παρασκευή πως η παύση όλων των εξαγωγών αναπνευστήρων που παράγονται στις ΗΠΑ «πιθανότατα θα προκαλούσε άλλες χώρες να προβούν σε αντίποινα και να πράξουν το ίδιο, όπως ήδη έχουν κάνει ορισμένες.». Πάντως, ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε πως η αμερικανική κυβέρνηση μπλοκάρει την 3Μ από το να στέλνει φορτία αναπνευστήρων στη Λατινική Αμερική και τον Καναδά.

Καθώς τα αποθέματα μειώνονται και οι χώρες ξεκινούν ένα «παγκόσμιο κυνήγι θησαυρού» -όπως το χαρακτήρισε Γάλλος αξιωματούχος- οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να επιτρέψουν την εξαγωγή προστατευτικού και άλλου εξοπλισμού, ενώ πολλές κυβερνήσεις λένε πως οι τιμές που προσφέρονται και απαιτούνται για τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό είναι εξωφρενικές.

Την Παρασκευή, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha Gonzalez Laya, υποστήριξε πως η Τουρκική κυβέρνηση κατάσχεσε παραγγελία αναπνευστήρων που είχε ήδη πληρωθεί. «Υπάρχει ένα φορτίο αναπνευστήρων που για την ώρα δεν θα φύγουν από την Τουρκία διότι η Τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι προτεραιότητα για τη θεραπεία των δικών της ασθενών στην Τουρκία», δήλωσε. «Αυτό που εγγυόνται είναι πως, εντός λογικού χρονικού διαστήματος, εντός λίγων εβδομάδων, θα διαθέσουν και πάλι το υλικό στην Ισπανία», σύμφωνα με την κα. Gonzalez Laya.

Πολλοί είναι και οι Γάλλοι αξιωματούχοι που έχουν μιλήσει για τη δυσκολία εξασφάλισης προμηθειών, καθώς άλλοι πελάτες κάνουν υψηλότερες προσφορές. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe μίλησε για «δυσκολίες κάποιες φορές στην πρόσβαση στα προϊόντα από παραγγελίες που δεν παραδίδονται πάντα. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η τεράστια ζήτηση που έρχεται στην Κίνα από τις ΗΠΑ, από την Ευρώπη, από ολόκληρο τον κόσμο.».

Μάλιστα, οι πρόεδροι δυο περιφερειών στη Γαλλία υποστήριξαν πως Αμερικανοί πελάτες –χωρίς να αποσαφηνίζουν ποιοι- είχαν προσπαθήσει να πληρώσουν Κινέζους προμηθευτές τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερα από την συμφωνημένη τιμή για να υπάρξει εκτροπή κρίσιμων προμηθειών.

Παρόμοιοι οι ισχυρισμοί και της Βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που λέει πως η αμερικανική ζήτηση «σαρώνει» όλες τις διαθέσιμες προμήθειες και πως οι ΗΠΑ στέλνουν τεράστια εμπορικά αεροσκάφη στην Κίνα για να πάρουν προστατευτικό ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για τις ΗΠΑ.

Ισπανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι σχολιάζουν πως η συμφόρηση σε επίπεδο logistics στην Κίνα εντείνει το πρόβλημα της αποστολής προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, οι κυβερνήσεις επιτάσσουν ό,τι μπορούν, βάζοντας σε δοκιμασία τις υφιστάμενες σχέσεις και συμμαχίες τους. Τον περασμένο μήνα η Γαλλική κυβέρνηση δήλωσε πως κατάσχει όλες τις μάσκες που κατασκευάζονται στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως η γαλλική εταιρεία Valmy SAS αναγκάστηκε να εκτρέψει παραγγελία προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που προορίζονταν για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, που είναι τακτικός της πελάτης. Εκπρόσωπος της εταιρείας στη Βρετανία είπε στο CNN πως η παραγγελία μπλοκαρίστηκε από το τελωνείο στη γαλλική ακτή.

Εδώ και εβδομάδες πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η συγκέντρωση υλικού και οι ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση για τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19.

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σημάνει συναγερμό για τη δυσκολία απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να επιταχύνουν την εγχώρια παραγωγή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού. Όμως, καταλήγει το CNN, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εν μία νυκτί και μάλιστα με τους όγκους που χρειάζονται, καθώς ο κορωνοϊός φέρνει τους νοσοκομειακούς πόρους στα όριά τους παγκοσμίως.