Ο δικηγόρος που θέλει να καταστρέψει το Facebook

Ο δικηγόρος που θέλει να καταστρέψει το Facebook

Πώς το δημοφιλές κοινωνικό μέσο έχασε μια δικαστική μάχη από τον μεγάλο του αντίπαλο στην Ευρ. Ένωση.

του David Meyer

Το Facebook έχασε μια σημαντική δικαστική υπόθεση από τον αρχι-αντίπαλό του, τον Αυστριακό δικηγόρο Max Schrems, ο οποίος ήθελε – και πέτυχε – να του επιτραπεί να ασκήσει αγωγή στη χώρα του κατά της εταιρείας για παραβιάσεις ιδιωτικότητας. Όμως, ο Schrems δεν πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του, καθώς δεν κέρδισε το δικαίωμα να υποβάλλει αγωγή κατά του Facebook εκ μέρους και χιλιάδων άλλων καταναλωτών.

Ο Schrems είναι χρήστης του Facebook και ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του – είναι αυτός του οποίου μια αγωγή κατά της εταιρείας στην Ιρλανδία οδήγησε στην κατάργηση του Safe Harbor, μιας κρίσιμης συμφωνίας ΕΕ – ΗΠΑ που επέτρεπε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Το 2014, ο Schrems προσπάθησε να ασκήσει αγωγή κατά του Facebook στην Αυστρία για τη συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα PRISM της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), εκ μέρους και 25.000 άλλων χρηστών του Facebook απ’ όλο τον κόσμο.

Το Facebook ισχυρίστηκε ότι ο Schrems ήταν «επαγγελματίας μηνυτής» και όχι καταναλωτής, και άρα δεν είχε δικαίωμα να ασκήσει αγωγή στην Αυστρία και να υπάγεται στη νομοθεσία της χώρας. Η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook είναι στην Ιρλανδία και η εταιρεία είπε ότι ο Schrems έπρεπε να προσφύγει στη δικαιοσύνη εκεί.

Την περασμένη Πέμπτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι ο Schrems μπορεί να ασκήσει αγωγή στο Facebook ως καταναλωτής στην Αυστρία – παρά τις δραστηριότητές του που περιλαμβάνουν την έκδοση βιβλίων, ομιλίες, συγκέντρωση χρημάτων, και προσπάθεια εκπροσώπησης χιλιάδων άλλων χρηστών του Facebook.

Η ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι ότι ο Schrems πάντα χρησιμοποιούσε το προφίλ του στο Facebook για προσωπικούς λόγους κυρίως. Όμως, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε παράλληλα ότι ο Schrems δεν μπορεί να εκπροσωπήσει άλλους χρήστες, όπως ήθελε ο ίδιος. Με άλλα λόγια, η αγωγή που θα ασκήσει δεν θα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Ο Schrems δήλωσε σε βίντεο ότι αυτός και η νομική του ομάδα θα είναι πλέον σε θέση να συζητήσουν με την ίδια την εταιρεία τις πολιτικές ιδιωτικότητας του Facebook, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσωπικών δεδομένων στην NSA, και την παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των χρηστών από την εταιρεία.

Όσο για το ότι η αγωγή του θα είναι μεμονωμένη και όχι ομαδική, ο ίδιος είπε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, καθώς η υπόθεσή του θα αποτελέσει υπόθεση-οδηγό κατά του Facebook και για άλλους χρήστες.

Η εταιρεία εστίασε στο κομμάτι της υπόθεσης που αφορά τη δυνατότητα η μη άσκησης ομαδικής αγωγής, τονίζοντας ότι ο Schrems δεν μπορεί να εκπροσωπήσει κι άλλους καταναλωτές στα αυστριακά δικαστήρια.