Ο δικός μας Κ2

Ο δικός μας Κ2

Το δικό μας αντίο στον Κωνσταντίνο Κορλέτη.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Κωνσταντίνο Κορλέτη, που έφυγε μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, στα 45 του χρόνια.

Πέρα από μέτοχος και Πρόεδρος της Olive Media, υπήρξε για όλους μας πηγή έμπνευσης και στήριξης σε μια εκδοτική προσπάθεια με τελείως νέα δεδομένα για την ελληνική πραγματικότητα. Σε μια εποχή κρίσης, επέμενε ότι αξίζει να το παλέψουμε, σε κάθε εμπόδιο βρήκε τρόπο να το ξεπεράσουμε ή μάλλον μας έδειχνε τον τρόπο να το ξεπεράσουμε μόνοι μας και, κυρίως, κάθε μέρα μας θύμιζε ότι αυτή η δουλειά απαιτεί δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα απαιτεί ανθρώπους ζωντανούς, χαρούμενους με μυαλό ανοιχτό, σκέψη καινοτόμα και καρδιά χωρίς φόβο. Το θύμιζε απλώς με το να είναι έτσι πάντα, πάντα εκεί, ανάμεσά μας ακόμα και όταν η ασθένειά του και η θεραπεία της τον κατέβαλαν. Από το να φωνάζει γελώντας στο διάδρομο μια ηλιόλουστη μέρα «τι κάνετε εδώ μέσα, γιατί δεν είστε βόλτα στη θάλασσα», μέχρι να σταματάει κάποιον στεναχωρημένο μέσα στο γραφείο επιμένοντας να του ανοίξει την καρδιά του μέχρι να νιώσει καλύτερα ή να δηλώνει γελώντας «δε με ενδιαφέρει αν έχετε κλείσιμο τεύχους ή τρέχετε με τα sites, σταματήστε μισή ώρα και σκεφτείτε μια ιδέα που θα θέλατε να υλοποιήσετε και δεν έχετε χρηματοδότη, να σας βρω εγώ», η παρουσία του Κωνσταντίνου στην Olive Media είχε το ίδιο αποτέλεσμα με μια γονεϊκή αγκαλιά. Μέσα της νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα και ότι όλα θα πάνε καλά.

Η Olive Media έχει κλείσει έναν μόλις χρόνο ζωής. Ήταν αρκετός για να αφήσει το σημάδι του στον τρόπο λειτουργίας της και ακόμα περισσότερο στη φιλοσοφία της. Μια φιλοσοφία που στηρίζεται στη διαρκή κίνηση, στην αδιάκοπη προσπάθεια, στο ήθος και στη δικαιοσύνη και, κυρίως, στη μοναδικότητα του ανθρώπινου πνεύματος που όταν τραφεί με αγάπη, χαρά, ευτυχία και αέναη αναζήτηση καταλήγει δυνατό, δημιουργικό και τελικά ανίκητο. Στοιχεία που ο ίδιος είχε σε περίσσευμα.

Κωνσταντίνε μας σε ευχαριστούμε πολύ για όλα. Ήσουν και θα είσαι ο φάρος μας. Θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας και, κυρίως, στο νου μας. Σε ευχαριστούμε που στάθηκες τόσο δυνατός για όλους μας, ακόμα και για μας την επαγγελματική σου οικογένεια όπως και για την κανονική, τις δύο υπέροχες κόρες σου, τη Μαρίσα και την Παυλίνα και τη μητέρα τους την Αλεξία, τη γυναίκα που υπήρξε ο απόλυτος σύμμαχος και συνοδοιπόρος σου για πάνω από είκοσι χρόνια.

 

Μια γεμάτη ζωή

Ο Κωνσταντίνος Κορλέτης γεννήθηκε το 1969. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα στον τομέα marketing-management. Στη συνέχεια έκανε ΜΒΑ στα χρηματοοικονομικά στο Leonard N. Stern School of Business, στο New York University.

Εκεί τον επεσήμανε η Citibank και το 1994, ύστερα από πρόσκλησή της, ήρθε από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα και κλείστηκε η συμφωνία, μετά την ολοκλήρωση των  σπουδών του στην Αμερική, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εργασθεί για την τράπεζα. Το καλοκαίρι του 1995 ξεκίνησε από το τμήμα διεύθυνσης μεγάλων επιχειρήσεων. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έφθασε να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος από το portfolio της Citibank με έμφαση στις αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις. Κατέκτησε τη θέση του αντιπροέδρου της Citibank Ελλάδας στα 29 του χρόνια. Τον Ιούνιο του 1999, μετά από πρόταση του Ομίλου Πετζετάκι αποφάσισε να αναλάβει τη θέση του γενικού οικονομικού διευθυντή, για τις δραστηριότητες του ομίλου σε όλο τον κόσμο.

Λάτρης των μεγάλων και πρωτοποριακών εγχειρημάτων, ανέλαβε την μετεξέλιξη της οικονομικής στρατηγικής του Ομίλου Πετζετάκι σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η φιλοσοφία του ήταν «ολοκληρώνω ένα project και πηγαίνω στο επόμενο». Τον Ιούλιο του 2003 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής και αντιπρόεδρος στις Εκδόσεις Λυμπέρη, από όπου αποχώρησε το 2010. Διατέλεσε Executive Chairman της ΙnternetQ στο Λονδίνο από το 2012 έως το 2013, ενώ παράλληλα εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Aephoria.net, ένα πρότυπο πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων για τη δημιουργία προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών που προάγουν την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας σημαντική περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία. Στην ταυτότητα του  Aephoria.net ανήκουν η Οργάνωση ΓΗ, το ελculture και τo Ίδρυμα Κ2. Το Ίδρυμα Κ2, σκοπεύει στη δημιουργία μίας ενημερωμένης και αλληλέγγυας ανθρώπινης κοινότητας που υποστηρίζει πάσχοντες από την ασθένεια του καρκίνου. Από τον Μάρτιο του 2013 ο Κωνσταντίνος ήταν πρόεδρος της Olive Media, της 360 media εταιρείας που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τους τίτλους της Time Inc, έχοντας ήδη λανσάρει σε 360 μορφή (print, tablet, website) τα brands People, In Style και Fortune.

Τα τελευταία χρόνια μία από τις δραστηριότητες που γέμιζε τον Κωνσταντίνο ήταν το mentoring σε νέους ανθρώπους με ιδέες και όνειρα για το επαγγελματικό τους μέλλον. Το γραφείο του ήταν πάντα ανοιχτό για όποιον είχε μία ιδέα που ήθελε να εξελίξει και χρειαζόταν κάποιον με το μυαλό και την εμπειρία του Κωνσταντίνου για να τον καθοδηγήσει.

Με δικά του λόγια

  • Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σκεφθεί ένας νέος ξεκινώντας την καριέρα του, είναι οι οικονομικές απολαβές. Αυτές θα ακολουθήσουν.
  • Θα έλεγα στους νέους που έχουν φιλοδοξίες να αρχίσουν από ξένες εταιρείες, που έχουν καλύτερη οργάνωση γιατί αυτή μειώνει τη σύγχυση που είναι φυσικό να έχει ένας νέος άνθρωπος. Το δε σύστημά τους είναι συνήθως περισσότερο αξιοκρατικό από ότι σε μια ελληνική επιχείρηση.
  • Για τη συνέχιση της καριέρας οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγάλες προκλήσεις. Το μόνο κακό είναι ότι οι επιχειρήσεις, ελληνικές ή ξένες, δεν δίνουν εύκολα το δικαίωμα των αποφάσεων στους νέους.
  • Όποιος θέλει να κάνει σημαντική καριέρα πρέπει να είναι διατεθειμένος για μεγάλες προσωπικές θυσίες. Δεν έχω ωράριο. Ακόμη κι όταν δεν είμαι στη δουλειά μου, σκέφτομαι τη δουλειά μου. Χρειάζεται στήριξη στην προσωπική σου ζωή από άνθρωπο με κατανόηση. Οι θέσεις αυτές δεν είναι ότι απαιτούν πολύ χρόνο στο γραφείο. Εξουσιάζουν τη ζωή σου. Στο μέλλον όμως η επιτυχία ενός καλού μάνατζερ δεν θα είναι να δίνει λύσεις για όλα και να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο αλλά να καταφέρει ο οργανισμός να λειτουργεί και να βρίσκει τις λύσεις από μόνος του σε όλα τα επίπεδα.