Ο δείκτης Nasdaq ετοιμάζεται για την Coinbase μετά την εκτόξευση του bitcoin – Στα 250 δολ. η τιμή αναφοράς της μετοχής

Ο δείκτης Nasdaq ετοιμάζεται για την Coinbase μετά την εκτόξευση του bitcoin – Στα 250 δολ. η τιμή αναφοράς της μετοχής
Photo:

Στην τιμή των 250 δολαρίων τοποθετείται η μετοχή του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, της Coinbase, προτού εισαχθεί στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq.  Η τιμή, βέβαια, είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την αποτίμηση των 600 δολαρίων στην pre-market.

Σημειώνεται πως η Coinbase εισέρχεται στη χρηματαγορά με τη μέθοδο του direct listing, και όχι με Initial Public Offering, κάτι που σημαίνει πως η κεφαλαιοποίηση των 65 δισεκ. δολ. δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 68 δισεκατομμυρίων και 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανακοίνωση του Nasdaq ανέφερε ότι η τιμή αναφοράς, η οποία αντικατοπτρίζει τις προηγούμενες συναλλαγές, αλλά καθορίστηκε με διαβούλευση με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της Coinbase, δημιουργήθηκε λόγω του γεγονότος ότι «η COIN δεν είχε πρόσφατα συνεχή διαπραγμάτευση σε μια ιδιωτική αγορά τοποθέτησης».

Η είδηση έπεται της θεαματικής ανόδου του Bitcoin που την Πέμπτη ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τα 64.000 δολάρια, δίνοντας ώθηση και στην τιμή των άλλων κρυπτονομισμάτων.

Ορόσημο

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων, ενός περιουσιακού στοιχείου που μόλις πριν από λίγα χρόνια το απέφευγαν οι παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σύμφωνα με συνεντεύξεις επενδυτών, αναλυτών και διευθυνόντων συμβούλων.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε ο Γουίλιαμ Κονγκ, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο SC Johnson College of Business του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, ανήλθε χθες, Τρίτη, σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 63.000 δολάρια. Φέτος η αξία του έχει υπερδιπλασιαστεί καθώς μεγάλοι επενδυτές, τράπεζες από την Goldman Sachs έως τη Morgan Stanley αλλά και γνωστές εταιρίες όπως η Tesla Inc υιοθετούν πιο θετική στάση απέναντι στο ψηφιακό νόμισμα.

Η άμεση εισαγωγή (direct listing) της Coinbase στο χρηματιστήριο πιθανόν να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία, δήλωσαν στελέχη της αγοράς με τα οποία μίλησε το Reuters, καθώς θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην επενδυτική κοινότητα.

Η Coinbase, που ιδρύθηκε το 2012, περηφανεύεται ότι έχει 56 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και περιουσιακά στοιχεία με εκτιμώμενη αξία 223 δισεκ. δολαρίων στην πλατφόρμα της, καταλαμβάνοντας το 11,3% της αγοράς κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.