Ο δήμος Αχαρνών κήρυξε πτώχευση

Ο δήμος Αχαρνών κήρυξε πτώχευση
Οι εργαζόμενοι του Δήμου Αχαρνών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί από σήμερα ο Δήμος Αχαρνών, μετά από χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπου αποφασίστηκε η επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του, λόγω προβλήματος στην καταβολής της μισθοδοσίας και κάλυψης των πάγιων εξόδων του, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τα χρέη ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ και οι δημοτικές αρχές αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Πτώχευση κήρυξε ο δήμος Αχαρνών όπου δια στόματος του δημάρχου γνωστοποίησε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Τα χρέη του δήμου ανέρχονται στα 10,27 εκατ. ευρώ και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, μετά και την οριστική άρνηση του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών να παράσχει νέο δάνειο.

Οι Αχαρνές είναι ο τρίτος δήμος που πτωχεύει, αφού είχαν προηγηθεί οι δήμοι Σαλαμίνας και Φαιστού τον περασμένο χειμώνα.

O δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, μιλώντας στο «Εθνος» σημείωσε: «Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Αχαρνών και λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις, υπολογίζοντας ένα και μόνο πράγμα: το συμφέρον των δημοτών και της πόλης. Στόχος μας είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών να μην αποτελέσει άλλοθι για να χαθεί ακόμη μία δημοτική περίοδος που οι συμπολίτες μας θα στερηθούν σημαντικά έργα υποδομής. Εδώ και 21 μήνες είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ, ο υψηλός δανεισμός των προηγούμενων ετών και το μεγάλο ύψος των οφειλών από παρελθόντα έτη δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού «στραγγαλισμού» στον Δήμο Αχαρνών. Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών θα ολοκληρωθεί με την τεχνική και τη θεσμική βοήθεια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου».

Η ανακοίνωση του Δήμου

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος, «η σαθρή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες του δήμου, καθώς αυτοί είναι που επωμίζονται στην καθημερινότητά τους τα αποτελέσματα της οικονομικής στέρησης του Δήμου Αχαρνών. Η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ -που βεβαιώνεται από δύο ελέγχους ορκωτών λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015)- δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού».