Ο «δολοφόνος των iPhone»

Ο «δολοφόνος των iPhone»
Photo:

Η σταδιακή επέλαση της Xiaomi στη διεθνή αγορά με «όχημα» τα «made in China» κινητά.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τα «value for money» έξυπνα κινητά της, ως τους «δολοφόνους των iPhone». Ακόμη περισσότεροι την κατηγορούν για… copy paste προϊόντα. Όμως η Xiaomi -η μεγαλύτερη σήμερα κατασκευάστρια smartphones στην Κίνα- επιμένει πως δεν αντιγράφει κανένα. Αντίθετα, τα στελέχη της υπερηφανεύονται ότι η εταιρία αποτελεί έναν επιτυχή συνδυασμό όσων καλύτερων έχουν να προσφέρουν μαζί η Apple, η Amazon και η Google.

Κι έτσι, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κινέζο επιχειρηματία Λι Γιουν, η Xiaomi κατάφερε μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να κατακτήσει το 14% της κινεζικής αγοράς, πουλώντας τις περισσότερες συσκευές κινητών τηλεφώνων από κάθε άλλη εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung!

Αριθμητικά αυτό «μεταφράζεται» σε 15.000.000 smartphones, 240% πάνω δηλαδή από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για τις εταιρικές πωλήσεις! Θεαματικό ήταν και το πρόσφατο άνοιγμά της μέσω διαδικτυακών μεταπωλητών στην Ινδία. Το μοντέλο Redmi 1S ξεπούλησε μέσα σε χρόνο dt στο δεύτερο flash sale που έγινε εκεί στις 9 του μήνα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ πωλήθηκαν 40.000 συσκευές μέσα σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα!

 

Δεν είναι μόνον το χαμηλό κόστος του Redmi 1S -μόλις στα 100 δολάρια- που το κάνει να ξεχωρίζει. Είναι και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά: οθόνη IPS 4.7 ιντσών, λειτουργικό Android 4.3 «Jelly Bean», επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 400 1.6GHz με 1GB RAM, οπίσθια κάμερα 8MP, μπροστινή 1.6MP και μνήμη 8GB με δυνατότητα επέκτασης στα 32GB με κάρτα microSD.

«Φτιάχνουμε τα προϊόντα μας όσο το δυνατόν καλύτερα και επιταχύνουμε τον ρυθμό παρουσίασης νέων μοντέλων στην κινεζική αγορά. Όμως, οι συσκευές μας είναι στην πραγματικότητα το «όχημα» για τα software. Θα έλεγα ότι είμαστε περισσότερο μία διαδικτυακή εταιρεία (με πωλήσεις περιεχομένου και υπηρεσιών), παρά έμπορος smartphone», λέει στο CNN ο Χούγκο Μπάρα, ο άνθρωπος που λίγο-πολύ βοήθησε την Xiaomi να κάνει το μεγάλο άλμα στην αγορά.

Με μακρά πείρα στην Google -όπου ήταν μέχρι πέρυσι επικεφαλής product manager στη μονάδα Android- ήταν πέρυσι η «χρυσή» μεταγραφή για την κινεζική εταιρεία, στην οποία σήμερα έχει αναλάβει την αντιπροεδρία του διεθνούς της τμήματος.

Εντυπωσιασμένος από την ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρίας -«προφανώς όλα έγιναν ταχύτερα απ’ ότι πιστεύαμε κι εμείς οι ίδιοι», ομολογεί- ο Μπάρα προετοιμάζει τώρα το μεγάλο άνοιγμα της Xiaomi εκτός κινεζικής αγοράς.

Σήμερα, έχει «στρατοπεδεύσει» στην Μπανγκαλόρ, θεμελιώνοντας τις εταιρικές βάσεις στην Ινδία. Επόμενος σταθμός του είναι η Βραζιλία. Μετέπειτα στόχοι είναι οι αγορές της Ινδονησίας, του Μεξικό, της Ρωσίας, της Ταϊλάνδης και της Τουρκίας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης στην αμερικανική κι ευρωπαϊκή αγορά. Εάν όμως η ανταπόκριση των καταναλωτών στις αναδυόμενες αγορές είναι εφάμιλλη με αυτή της Κίνας, τότε ίσως θα είναι δύσκολο να βάλει κανείς «φρένο» στην δυναμική της Xiaomi.

Διαβάστε ακόμη: 

Mi Pad: o «κλώνος» του iPad mini από την Κίνα

Smartphones φθηνότερα από 50 δολάρια

Ο CEO που δεν θέλει να τον συγκρίνουν με τον Στιβ Τζομπς