Ο δρόμος για το πρώτο μας εκατομμύριο

Ο δρόμος για το πρώτο μας εκατομμύριο
Photo: pixabay.com
Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;

Από την Ιωάννα Φο*

Η αλήθεια είναι πως για αυτή την ερώτηση έχει φτιαχτεί ολόκληρο τηλεπαιχνίδι και μάλιστα αρκετά επιτυχημένο.

Πέρα λοιπόν από το τηλεπαιχνίδι, μπορούμε με κάποιον ρεαλιστικό τρόπο εμείς που δεν γεννηθήκαμε ή δεν κληρονομήσαμε τα χρήματα, να γίνουμε εκατομμυριούχοι;

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση είναι, ναι. Και όχι ο τίτλος δεν είναι clickbait. Η απάντηση είναι ναι και προκύπτει με μαθηματικά, ανατοκισμό, χρονική διάρκεια και βαρετές, σταθερές, επαναλαμβανόμενες πράξεις. 

Γιατί σίγουρα όλοι και όλες μας έχουμε διαβάσει και ακούσει ιστορίες για κάποιον άνθρωπο, που κατάφερε με σκληρή δουλειά να πετύχει στη ζωή και να γίνει εκατομμυριούχος ενώ δεν ήταν αυτό που λέμε από τζάκι. 

Και τέλειο είναι αυτό.

Ωστόσο όλες αυτές οι ιστορίες συνήθως έχουν μέσα επιχειρηματικότητα, πολλά πάνω κάτω συναισθηματικά και αρκετή τύχη και καινοτόμες ιδέες. 

Και ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το αντέχουν όλοι οι άνθρωποι αυτό το ταξίδι. 

Άρα για εμάς τους υπόλοιπους που είμαστε μισθωτοί, δεν γίνεται κάτι;

Αντικειμενικά, κανένας στη ζωή δεν πλουτίζει ξαφνικά, ούτε μπορούμε να φτάσουμε στο εκατομμύριο επειδή είμαστε καλοί υπάλληλοι ή επειδή κάνουμε υπερωρίες. 

Πλουτίζουμε με δύο τρόπους, μιλώντας για νόμιμα και καθαρά δεδομένα. Είτε παρέχοντας μια πολύ καλή και ακριβή υπηρεσία ή προϊόν (δηλαδή επιχειρηματικότητα) και χρεώνοντας ανάλογα, ή έχοντας στο πλευρό μας μίαν άλλη πανίσχυρη δύναμη. Τον ανατοκισμό.

Πάμε μαζί να ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς είναι ο ανατοκισμός, πώς παρουσιάζεται από αυτούς που έχουν δει τη δύναμή του, τι μπορεί να κάνει για να μας εξυψώσει και να μας κάνει στ’ αλήθεια εκατομμυριούχους, αλλά και πώς μπορεί να μας γκρεμίσει για πάντα.

Ο ανατοκισμός, έχει χαρακτηριστεί το «όγδοο θαύμα του κόσμου» γιατί μπορεί και γεννά χρήμα και αξία από ήδη συσσωρευμένο χρήμα που έχουμε στην κατοχή μας. Έχουμε, δηλαδή, δέκα ευρώ και αφήνοντάς τα επενδυμένα έναν χρόνο με απόδοση 10%, γίνονται έντεκα ευρώ. Χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα πέρα από την αρχική μας επένδυση των δέκα ευρώ, αυτά τα έντεκα ευρώ πλέον, τον επόμενο χρόνο θα είναι 12,1€ αν η απόδοση παραμείνει στο 10%. 

Άρα, ο ανατοκισμός, όχι απλά δίνει αξία στα χρήματά μας, μεγαλώνει και αυτά και όσα προκύπτουν μέσω του τοκισμού με μεγαλύτερο ρυθμό ο οποίος διαρκώς αυξάνεται και μάλιστα εκθετικά. 

Καταλαβαίνουμε βέβαια πως αυτή η διαδικασία που μπορεί να μας πλουτίσει όταν τρέχει υπέρ μας, μπορεί να μας καταστρέψει εφόσον γυρίσει κόντρα. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μα φυσικά σε περίπτωση χρεών με μεγάλα επιτόκια.

Πάμε, όμως να δούμε και μερικά νούμερα.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την καμπύλη που θα έχει η αξία χιλίων ευρώ, εφόσον αυτά επενδυθούν και μείνουν απείραχτα για 30 χρόνια σε κάποια επένδυση. Θα φτάσουν τις 17-18.000 ευρώ σε αξία.

Αντίθετα, στην εικόνα αυτή παρακάτω, τα χρήματά μας αφημένα στην τύχη τους και χωρίς επένδυση, μετά από 30 χρόνια θα αξίζουν όσο και σήμερα, χίλια ευρώ. Για την ακρίβεια θα αξίζουν πολύ λιγότερο, λόγω του πληθωρισμού, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη φορά.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου τη δύναμη του ανατοκισμού και παίρνοντας ως σύμμαχό μας τον χρόνο, ας δούμε με ακριβή νούμερα τι ποσό χρειάζεται να αποταμιεύουμε και να επενδύουμε κάθε μήνα και για πόσο χρόνο, για να φτάσουμε στο εκατομμύριο.

Οι μαγικοί αριθμοί είναι, λοιπόν: 40 χρόνια, όσο δηλαδή κρατάει ένας εργασιακός βίος στην Ελλάδα σήμερα, επί 179 ευρώ τον μήνα επενδυμένα στην αμερικανική αγορά που μακροπρόθεσμα και σε βάθος δεκαετιών αποδίδει ελάχιστα πάνω από 10% ετησίως. Εμείς λαμβάνουμε έναν μέσο όρο, ας πούμε το 10% και, βάσει αυτού, με 179 ευρώ τον μήνα θα έχουμε σε 40 χρόνια 1.001.434,73 ευρώ.

Ολογράφως;

Ένα εκατομμύριο χίλια τετρακόσια τριάντα τέσσερα κόμμα εβδομήντα τρία ευρώ.

Δικά μας, ολόδικά μας.

Και το καλύτερο είναι πως αυτό το γιγάντιο χαρτοφυλάκιο που φτάνει να μας ζήσει από μόνο του και δεν έχουμε ανάγκη καμία κρατική ή άλλου είδους βοήθεια (σύνταξη ας πούμε), το φτιάξαμε μόνοι και μόνες και, κυρίως, μπορούμε να το παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας δημιουργώντας έτσι αυτό που λέμε πλούτο γενεών.

Μιλάμε για έναν δρόμο γεμάτο ροδοπέταλα; Σε καμία περίπτωση.

Ακόμα και αυτά τα 179 ευρώ τον μήνα δεν είναι μικρό ποσό, ειδικά για την Ελλάδα του σήμερα. Είναι όμως ένα δίκαιο τίμημα και εισιτήριο, θα έλεγα, για αυτό που επιφυλάσσουμε στον εαυτό μας παρακάτω στην διαδρομή αυτή.

Ποια διαδρομή; Μα φυσικά…τον δρόμο για το εκατομμύριο.

Είναι αυτό κάτι σίγουρο; Επίσης, σε καμία περίπτωση. Οι παλιές αποδόσεις δεν υπόσχονται νέες αποδόσεις. Το ότι η αμερικανική αγορά έχει αποδώσει αυτό το 10% σε βάθος χρόνου δεν σημαίνει πως θα συνεχίσει να το κάνει. Έχουμε όμως και δεδομένα 95 χρόνων πλέον, που ο S&P 500 σταθερά σε βάθος δεκαετίας δίνει μέσο όρο αυτή την απόδοση του 10% και μέσα σε αυτά τα 95 χρόνια έχουμε περάσει δύο παγκόσμιους πολέμους, το κραχ, την οικονομική κρίση του 2008, μια παγκόσμια πανδημία και ακόμη μετράμε.

Οπότε, όχι, καμία επένδυση δεν είναι σίγουρη ή ασφαλής. Αλλά και η επιλογή του να κάθονται τα χρήματά μας και να τα ροκανίζει ο πληθωρισμός πιστεύω πως δεν είναι καν επιλογή. 

Θα χαρώ να ακούσω τις ιδέες ή τα σχόλιά σας. Βρείτε με στα Social Media και ας ανοίξουμε τον διάλογο του δρόμου προς το εκατομμύριο.

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: