Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα δεν κοστίζει στους καταναλωτές όσο θα νομίζατε

Ο δρόμος προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα δεν κοστίζει στους καταναλωτές όσο θα νομίζατε
Photo: pixabay.com

του Alan Murray

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν δεσμεύσεις υπέρ των καθαρών μηδενικών εκπομπών, αξίζει να σκεφτούμε τι θα μπορούσαν τελικά να κοστίσουν στους καταναλωτές τα προγράμματα αυτά για το κλίμα. Χωρίς αμφιβολία, η απάντηση είναι «περισσότερο» – πρόκειται για το ισοδύναμο ενός κλιματικού φόρου. Αλλά πόσο περισσότερο; Πόσο μεγάλος είναι ο φόρος;

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Fortune, ο διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group, Rich Lesser, βασίζεται σε έρευνα που έχει κάνει η εταιρεία του και η οποία προσφέρει μια ενδιαφέρουσα απάντηση: Όχι τόσο πολύ όσο νομίζετε.

Η BCG μοντελοποίησε το κόστος σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού πολλαπλών προϊόντων και κατέληξε σε μερικά απρόσμενα αποτελέσματα. Ναι, υπάρχει υψηλό κόστος για τη μετατροπή της upstream παραγωγής προϊόντων όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας σε διαδικασία καθαρών μηδενικών εκπομπών, όπως ανέφερε ο Bill Gates σε άρθρο του στο Fortune τον Φεβρουάριο.

Αλλά αν παρατηρήσετε αυτό το κόστος σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, θα διαπιστώσετε ότι η επίδραση στον καταναλωτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BCG, θα προσθέσει μόνο περίπου 600 δολάρια στην τιμή ενός αυτοκινήτου, 3 δολάρια στην τιμή ενός smartphone ή 1 δολάριο σε ένα ζευγάρι τζιν παντελόνια. Αυτό είναι ένα μικρό τίμημα για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής.

«Η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα προσθέτει μόνο μέτρια κόστη στο τέλος κάθε αλυσίδας αξίας», γράφει ο Lesser, και το γεγονός αυτό «παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αφήσουν ένα πραγματικό στίγμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Η πρόκληση είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των εκπομπών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Στο Fortune Global Forum την περασμένη εβδομάδα, ο Søren Skou, διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας ναυτιλιακής εταιρείας A.P. Møller-Maersk, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει αυξημένες απαιτήσεις από πελάτες που θέλουν να αφαιρέσει τον άνθρακα από το κόστος μεταφοράς τους για να βοηθήσει στην τήρηση των δεσμεύσεών τους για μηδενικό ισοζύγιο. Αυτό τον οδήγησε στο να συνεργαστεί με τη δανέζικη ενεργειακή εταιρεία Orsted για να δουλέψουν πάνω σε καύσιμα υδρογόνου χωρίς εκπομπές ρύπων που παράγονται με τη χρήση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Χρειάζονται πολλά περισσότερα. «Για να μπούμε σε τροχιά προς έναν κόσμο που θα συμμορφώνεται με τη Συμφωνία του Παρισιού, πρέπει να δούμε συνεργασία σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού σε τεράστια κλίμακα», γράφει ο Lesser. «Προτρέπω τους συναδέλφους μου διευθύνοντες συμβούλους να αδράξουν την ευκαιρία για την εφοδιαστική αλυσίδα».

Η BCG συνεργάζεται φέτος με το Fortune σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις εταιρείες να χαράξουν την πορεία προς ένα «καθαρό μηδενικό» μέλλον. Μπορείτε να δείτε τον κόμβο “Path to Zero” εδώ. Θα προσκαλέσουμε επίσης CEO αργότερα μέσα στη χρονιά για να εστιάσουμε πιο άμεσα στην πρόκληση της ανάληψης και της τήρησης των δεσμεύσεων για το «καθαρό μηδέν». Και θα εγκαινιάσουμε ένα podcast για να παρακολουθούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις στην καινοτομία για το κλίμα.

Όπως έχω ξαναγράψει εδώ, το 2021 διαμορφώνεται ως ένα σημείο καμπής για την επιχειρηματική δράση για το κλίμα. Μείνετε συντονισμένοι και θα σας κρατάμε ενήμερους.

Πηγή: Fortune.com