Ο αιφνιδιασμός από τη Μέι και η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών

Προβάδισμα 21% έναντι του Εργατικού Κόμματος έλαβε η  Τερέζα Μέι στην χθεσινή, πρώτη, δημοσκόπηση. Ούτε οι υπουργοί της δεν γνώριζαν ότι θα ζητήσει εκλογές. 

Aκόμη και υπουργούς της αιφνιδίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, όταν ανακοίνωσε χθες το πρωί μπροστά απο την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ ότι προχωρά σε πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, αφού πρωτίστως είχε ενημερώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ και το υπουργικό συμβούλιο. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, η Μει και το επιτελείο της, διαβεβαίωναν ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2020.

«Αποφάσισα απρόθυμα ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αναγκαίες ώστε να προκύψει η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που έχει ανάγκη το έθνος μας ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ύστερα από αυτές», δήλωσε η κ. Μέι, προσθέτοντας ότι «η χώρα συσπειρώνεται, αλλά όχι και το Ουεστμίνστερ», δηλαδή η Βουλή. Στις ίδιες δηλώσεις της, αποκάλυψε ότι κατέληξε στην απροσδόκητη απόφασή της λίγο πριν από το Πάσχα, όταν πέρασε λίγες ημέρες διακοπών με πεζοπορία στην Ουαλία, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της. Για να δρομολογηθούν οι πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να εγκριθούν με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία συνέρχεται σήμερα επί τούτου. Το γεγονός ότι ο ηγέτης των Εργατικών και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών εγγυάται την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία επικρατώντας στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από την ήττα του προκατόχου της στο κρίσιμο δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε και τη συνακόλουθη παραίτησή του. Μαζί με την πρωθυπουργία, κληρονόμησε μια ασθενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (330 έδρες σε σύνολο 650), η οποία δυσκόλευε την προώθηση αρκετών επιλογών της.

Η Σκωτία

Επιπλέον, οι Συντηρητικοί προσδοκούν κέρδη και στη Σκωτία, εις βάρος του αυτονομιστικού κόμματος SNP, καθώς η εκστρατεία της τοπικής πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον για δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση της πλειοψηφίας. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Στέρτζον χαρακτήρισε «τεράστιο πολιτικό λάθος» την επιλογή Μέι για πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει την εκστρατεία της για το δημοψήφισμα.

Ο Τουσκ και ο Χίτσκοκ

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραλλήλισε την πορεία της Βρετανίας προς το Brexit με ταινία του Χίτσκοκ, που «ξεκινά με ένα σεισμό και στη συνέχεια η ένταση κλιμακώνεται». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε ότι με τις πρόωρες εκλογές οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να εκφραστούν για τις σχέσεις της χώρας τους με την Ε.Ε.

Η πρώτη δημοσκόπηση

Προβάδισμα 21 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Εργατικού Κόμματος δίνει στην Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα η πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για λογαριασμό της εφημερίδας The Guardian έγινε σε δείγμα 1.000 πολιτών, με τους Συντηρητικούς να λαμβάνουν το 46% των προτιμήσεων, ποσοστό 2% μεγαλύτερο από το ποσοστό που συγκέντρωσαν σε σφυγμομέτρηση που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, τους Εργατικούς το 25% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες το 11%.

Περίπου τρεις στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η Μέι έπραξε σωστά που κάλεσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.