Ο Έλληνας εφοπλιστής που έγινε από αουτσάιντερ, μεγιστάνας

Ο Έλληνας εφοπλιστής που έγινε από αουτσάιντερ, μεγιστάνας

Ο Γιώργος Λογοθέτης είναι στη φετινή λίστα του αμερικανικού 40 under 40.

Ανέλαβε σε ηλικία 20 ετών μία μικρή, οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία για να δημιουργήσει 19 χρόνια μετά ένα κολοσσό που εκτείνεται με τριάντα επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και CEO της Libra Group, είναι ένας από τους 40 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίας κάτω των 40, που συμπεριλαμβάνονται στη νέα λίστα του αμερικανικού Fortune.

Μαζί με τη Σοφία Αμορούζο αποτελούν τις δύο ελληνικές συμμετοχές στην καθιερωμένη λίστα πλέον του περιοδικού, την ελληνική έκδοση της οποίας δημοσιεύει κάθε χρόνο το ελληνικό Fortune.

Οι Financial Times τον έχουν αποκαλέσει ως «μεγιστάνα», αλλά ο κ. Λογοθέτης κρατάει χαμηλούς τόνους όπως αναφέρει το Fortune. Το σύνολο της περιουσίας του ομίλου Libra είναι δύσκολο να υπολογισθεί αλλά μετά από 19 χρόνια με τον Γιώργο Λογοθέτη στο τιμόνι διαθέτει μεταξύ άλλων 33 αεροσκάφη, 80 εμπορικά πλοία , 90 ελικόπτερα και πάνω από 40 ξενοδοχεία.

To Fortune αναφέρεται στη διορατικότητα του Έλληνα εφοπλιστή να αγοράζει φθηνά, όπως το 2009, συγκεντρώνοντας από τότε πάνω από 7 δισ. δολάρια. Όπως αναφέρει θυμάται τον εαυτό του να κάθεται σε ένα κατάστημα των Starbucks στη Νέα Υόρκη όταν η πανίσχυρη Lehman Brothers έφτανε στη χρεοκοπία και διάβαζε για τη πτώση των τιμών στην αγορά των τάνκερ. «Αυτή είναι ευκαιρεία ζωής» σκέφτηκε. Χωρίς αστεία…

Πέντε πράγματα που δεν ξέρουμε για τον κ. Λογοθέτη :

  • To 2012 διοργάνωσε εκδήλωση για συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ της υποψηφιότητας του Μπάρακ Ομπάμα.
  • Κάνει πάντα ένα 24ωρο διάλειμμα από email και τεχνολογία.
  • Ασχολείται ενεργά με την φιλανθρωπία, χρηματοδοτώντας προγράμματα για την υγεία και την οικονομική ανάπτυξη, κυρίως στην Ελλάδα.
  • Πιστεύει στα αουτσάιντερ. Για παράδειγμα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Real Estate στις ΗΠΑ ήταν κάποτε καπετάνιος σε κάποιο από τα καράβια του.
  • Δεν μπορεί να πει όχι στη σοκολάτα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο 39χρόνος ομογενής επιχειρηματίας που θα ζήλευε ακόμη και ο Ωνάσης

Η Έλληνίδα Σοφία Αμουρόζο στη λίστα 40 under 40 του Fortune

*Photograph by Ben Baker for Fortune; Grid Photo: Courtesy of Libra Group