Ο Έλληνας «φύλακας άγγελος» των αμερικανικών επιχειρήσεων

Ο Έλληνας «φύλακας άγγελος» των αμερικανικών επιχειρήσεων

Ο Μάρκος Λεμονής «σώζει» μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής τις προβληματικές επιχειρήσεις.

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις για να λύσουν τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν και να εμφανίζουν κερδοφόρο ισολογισμό. Αντί να προσλάβουν κάποιο σύμβουλο επιχειρήσεων ή έναν ικανό μάνατζερ προτίμησαν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω… αέρα και μάλιστα τηλεοπτικού.

«Γιατρός» των αδύναμων επιχειρήσεων εμφανίζεται ο Έλληνας Μάρκος Λεμονής, ο οποίος μέσα από την δημοφιλή εκπομπή του “The Profit”, η οποία προβάλλεται στο CNBC, προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές του σε μικρές επιχειρήσεις ώστε να ορθοποδήσουν και να αναπτυχθούν.

Φυσικά και δεν πρόκειται για οδηγίες κάποιου εγχειριδίου αφιερωμένου στη σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης αλλά για εφαρμοσμένη «συνταγή» αφού και ο ίδιος ο Μάρκος δραστηριοποιείται στον χώρο του επιχειρείν, όντας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών Camping World και Good Sam Enterprises.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι περνάει από τη θεωρία στην πράξη, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις που εξετάζει, επενδύει δικά του χρήματα όταν εντοπίζει επιχειρήσεις που εμφανίζουν σημάδια προοπτικής.

Το επιχειρηματικό του ταλέντο του έχει χαρίσει στο παρελθόν διακρίσεις που θα ζήλευαν αρκετοί επιχειρηματίες. Το 2007, το περιοδικό RV Business Magazine τον ονόμασε ως «Newsmaker of the Year», ως τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο των επιχειρήσεων. Το 2005 το Crain’s Chicago Business τον κατέταξε στους σαράντα πιο επιτυχημένους κάτω των σαράντα ετών, ενώ το 2008 η Ernst & Young του απέδωσε τον τίτλο του “Επιχειρηματία της χρονιάς”.

Γεννημένος στο Λίβανο υιοθετείται, σε ηλικία μόλις εννέα μηνών, από ένα ζευγάρι Ελλήνων, τους Λεό και Σοφία Λεμονή που κατοικούσαν στο Μαϊάμι. Το μικρόβιο για την ενασχόληση με το επιχειρείν ήρθε πολύ νωρίς δεδομένου ότι προερχόταν από μια εύπορη οικογένεια στην οποία ανήκε μία από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες της Chevrolet. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του πάνω στα πεδία των Πολιτικών Επιστημών, της Εγκληματολογίας και των Οικονομικών ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα στην εταιρεία AutoNation στον τομέα των πωλήσεων. Από τον Ιούνιο του 2001 έως και το Φεβρουάριο του 2003 διατελεί Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Holiday RV Superstores, ενώ στη συνέχεια, ιδρύει την εταιρεία FreedomRoads και ξεκινά να αγοράζει αντιπροσωπείες RV.

Το 2010 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον Μάρκο. Η συνένωση των επιχειρήσεων Camping World και Good Sam που έγινε εκείνη τη χρονιά μεταφράζεται σήμερα σε 7.000 υπαλλήλους, σε δραστηριοποίηση σε περισσότερες από 100 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και καταγραφή πωλήσεων ύψους σχεδόν 3 δις δολαρίων το 2014. Πρόσφατα, ο Μάρκος τοποθετήθηκε επενδυτικά και στον κλάδο της εστίασης. Είναι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “The Simple Greek”, που βρίσκεται στην περιοχή του Highland Park και υποδέχεται καθημερινά τους λάτρεις της Μεσογειακής Διατροφής.