Ο «Έλληνας Μίδας», Αριστοτέλης Μυστακίδης, αποχωρεί από τη Glencore

Ο «Έλληνας Μίδας», Αριστοτέλης Μυστακίδης, αποχωρεί από τη Glencore

Ο «Βασιλιάς του Χαλκού» όπως είναι γνωστός αποχωρεί από τον επιχειρηματικό κολοσσό - Στο στόχαστρο των καναδικών αρχών για παρατυπίες στο Κονγκό. 

Τέλος εποχής για τον δεύτερο πλουσιότερο Έλληνα στον κόσμο. Όπως ανακοίνωσε η Glencοre τη Δευτέρα, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης αποχωρεί από την εταιρεία. Ο 56χρονος είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εμπόρους χαλκού στον κόσμο και δημιούργησε τη φήμη της Glencore ως κυρίαρχη δύναμη στον χαλκό. Ωστόσο έχει βρεθεί κάτω από έντονες πιέσεις πρόσφατα, μετά από μια σειρά ερευνών, προβλημάτων και νομικών πονοκεφάλων.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν μπει πρόσφατες συναλλαγές της Glencore στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές διερευνούν επίσης λογιστικές παρατυπίες στα ορυχεία χαλκού, όπου ο Μυστακίδης ήταν διευθυντής. Πέρυσι, ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Katanga Mining Ltd., της μονάδας μέσω της οποίας η Glencore κατέχει τα περιουσιακά της στοιχεία στο χαλκό του Κονγκό, όταν μια εσωτερική ανασκόπηση κατέληξε σε «σημαντικές αδυναμίες» στη λογιστική της.

Η εταιρεία εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα, η οποία περιελάμβανε μια ευρύτερη μετατόπιση της ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους κλάδους άνθρακα, σιδηρούχων μετάλλων και ορυχείων.

Ο Νίκος Παρασκευάς θα αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού. Ο ίδιος έχει περάσει 12 χρόνια με τη Glencore και ηγήθηκε της πώλησης του ορυχείου χαλκού Las Bambas στο Περού.

Η Glencore αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τα βασικά κέρδη του 2018 στο τμήμα των συναλλαγών στα 2,7 δισ. δολάρια. Προηγουμένως, η Glencore ανέμενε ότι τα κέρδη από τις συναλλαγές για ολόκληρο το έτος θα είναι στην κορυφή του εύρους των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τέλης Μυστακίδης διαθέτει μεγάλη συλλογή από αυτοκίνητα, ενώ έχει επενδύσει σε ακίνητα αξίας πολλών εκατ. δολαρίων.

Κοσµοπολίτης και µε εξαιρετικές σπουδές, ο 55χρονος Ελληνας µεγιστάνας κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά γεννήθηκε στη Ρώµη, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως βιολόγος για το πρόγραµµα του ΟΗΕ κατά του υποσιτισµού. Σε νεαρή ηλικία µετακόµισε στη Βρετανία (εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του), όπου και σπούδασε στο φηµισµένο London School of Economics.

Εκεί ξεχώρισε αµέσως λόγω της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του αλλά και του γεγονότος ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε τη χαρακτηριστική άνεση να συνεννοείται σε έξι γλώσσες. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» µεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τµήµα επενδύσεων ενός αµερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέµεινε σε αυτήν για µία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο Μαρκ Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόµα ονοµαζόταν Marc Rich & Co., και του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής του τµήµατος επενδύσεων σε µέταλλα, το 1993. Τότε ήταν µια άγνωστη εταιρεία εµπορίας µετάλλων, η οποία -και µε τη δική του συµβολή- µεταµορφώθηκε στον σηµερινό παγκόσµιο κολοσσό.

Σύμφωνα με το Forbes, το 2017 o κ. Μυστακίδης είχε περιουσία 2,3 δισ. ευρώ κυρίως χάρις στην Glencore.

Ο δισεκατομμυριούχος περνάει τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, έχει μία έπαυλη στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να κοστίζει 40 εκατ. ευρώ. Το 2015, το όνομα «Αριστοτέλης Μυστακίδης» είχε αναφερθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο λόγω μεγάλης επένδυσης στα ακίνητα του Λονδίνου. Αγόρασε το τρίτο ακριβότερο διαμέρισμα της πόλης έναντι 72 εκατ. ευρώ.