Ο Έλληνας που άλλαξε τη Motorola

Ο Έλληνας που άλλαξε τη Motorola

Ελληνικό DNA στις φλέβες ενός από τα ισχυρότερα στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας.

Το όνομά του βρίσκεται στην 168η θέση στην λίστα του Forbes με τα καλύτερα αμειβόμενα στελέχη στον τομέα της Τεχνολογίας.Η σταδιοδρομία του σε ένα κλάδο που επιλέγει πάντα τους καλύτερους και εκείνους που είναι μπροστά από την εποχή τους, είναι αξιοσημείωτη.

Ο λόγος για τον Edward Zander, τον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Motorola που άσκησε τα καθήκοντά του στον πολυεθνικό κολοσσό από τον Ιανουάριο του 2004 έως το 2008 και που στις φλέβες του κυλά ελληνικό αίμα.

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη από Πολωνό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα είναι σήμερα από τα πιο πολυσυζητημένα στελέχη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι φίλοι του τον αποκαλούν «ο γρήγορος Έντι», παρατσούκλι που αποδίδεται στις εξαιρετικές ικανότητές του στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Μολονότι έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε πολλές εταιρίες στο παρελθόν, σταθμός στην καριέρα του 65χρονου ηλεκτρονικού μηχανικού, ήταν το 2004, χρονιά κατά την οποία αντικατέστησε τον Christopher Galvin, εγγονό του ιδρυτή της Motorola, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να «αποχωρήσει» από την αμερικανική εταιρεία.

Η αναρρίχηση του κ. Zander αποτέλεσε τομή για τον τρόπο στελέχωσης της εταιρείας, αφού ποτέ πριν δεν βρέθηκε στο τιμόνι της Motorola κάποιος εκτός των μελών οικογένειας που την ίδρυσε. Έπειτα από τρεις γενιές επιχειρηματιών της οικογένειας Galvin, ο Zander ήταν ο πρώτος μη συγγενής που έλαβε το «χρίσμα».

Κατά την επιλογή του Zander, σημαντικό ρόλο έπαιξε η 25χρονη εμπειρία του στο χώρο της διοίκησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της σύγχρονης τεχνολογίας. Όταν ανέλαβε επικεφαλής ανακοίνωσε ότι θα εστιάσει στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και στην καλύτερη φροντίδα των πελατών. Κατά την παραμονή του, στα ηνία της Motorola, απέκτησε 12 επιχειρήσεις και εκκαθάρισε όσες κατέγραφαν χαμηλές αποδόσεις. Επίσης, επέκτεινε τις επιχειρηματικές μονάδες που πουλούσαν ραδιο-εξοπλισμό, εξαρτήματα καλωδίων, και προϊόντα ασύρματων επικοινωνιών προς στην κυβέρνηση.

Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε μια δομή μπόνους βασισμένη στην ικανοποίηση του πελάτη, στην τήρηση των προθεσμιών του προϊόντος καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών. Στόχευσε δε στις μεγάλες επιχειρήσεις για παροχή εξοπλισμού και υπηρεσιών επικοινωνίας, και όχι μόνο σε πελάτες κινητών τηλεφώνων και σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις οποίες παρείχε «ασύρματα εργαλεία».

Πριν βρεθεί στην Motorola, είχε διατελέσει Πρόεδρος της Sun Microsystems και μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα της κατά 18 εκατομμύρια δολάρια και να την οδηγήσει στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στην αγορά των servers. Έχει επίσης αναλάβει διοικητικές θέσεις στην Apollo Computers και Data Generals, είναι μέλος του συμβουλίου της Seagate Technology, ενώ κατέχει αρκετές θέσεις στα συμβούλια αρκετών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων τα Jason Foundation for Education, Rensselaer Polytechnic Institute και School of Management Boston.