Ο Έλληνας που διαχειρίζεται έναν παγκόσμιο κολοσσό πολλών δισεκατομμυρίων

Ο Έλληνας που διαχειρίζεται έναν παγκόσμιο κολοσσό πολλών δισεκατομμυρίων

Ο Ανδρέας Λιβέρης είναι το πρόσωπο «κλειδί» που κρύβεται πίσω από τη Dow Chemical.

Μολονότι πρόκειται για έναν πολυεθνικό κολοσσό διεθνούς φήμης στο εξωτερικό, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη σύναψη σημαντικών deals, ελάχιστοι γνωρίζουν την εθνικότητα και το προφίλ του επιχειρηματία που τον διοικεί.

Πίσω από την Dow Chemical, τη γνωστή εταιρεία τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στα σημεία τομής της φυσικής, των υλικών, των πολυμερών και βιολογικών επιστημών βρίσκεται ο Ανδρέας Λιβέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος θεωρείται από την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα ως ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες της γενιάς του.

Με ετήσιες πωλήσεις που το 2014 ξεπέρασαν τα 58 δισ. δολάρια, ο Ανδρέας Λιβέρης είδε τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει. Τον Νοέμβριο του 2015 το Thomson Reuters συμπεριέλαβε και την Dow Chemical στην ετήσια λίστα που καταρτίζει με τις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες του κόσμου τοποθετώντας την  δίπλα στα «μεγαθήρια» Apple, Microsoft, Amazon και Sony. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Λιβέρης ανεβαίνει στο βάθρο των επιτυχημένων επιχειρηματιών. Το 2010, το 2012 και το 2013 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό ICIS Chemical Business ως ο «Νο 1 παίκτης» στις παγκόσμιες αγορές χημικών.

Γεννημένος στο Ντάργουιν της Αυστραλίας από Έλληνες μετανάστες ο Ανδρέας Λιβέρης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία έχοντας πτυχίο χημικού μηχανικού ενώ δοκίμασε από πολύ νωρίς τις δυνάμεις του στο εξωτερικό. Η εμπειρία στον κλάδο των κατασκευών, στη μηχανική, στις πωλήσεις, στο μάρκετινγκ, και στη γενική διαχείριση των επιχειρήσεων σε Ασία και Βόρεια Αμερική λειτούργησε ως εισιτήριο για την είσοδό του στην  Dow Chemical το 1976, στην οποία και ανέλαβε μόλις το 2004 καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε -και ακολουθείται επί των ημερών του- είναι αυτής της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και η διαφοροποίηση μέσω της προσφοράς στους πελάτες εξατομικευμένων χημικών, πλαστικών και προηγμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και των γεωργικών προϊόντων, όπως οι γενετικά βελτιωμένοι σπόροι.

Σε μια προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε νεότερους σε ηλικία επιχειρηματίες ο κ. Λιβέρης προέβη στην συγγραφή του βιβλίου «Make It in America» στο οποίο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη σειρά πρακτικών λύσεων πολιτικής και επιχειρηματικής στρατηγικής για επιτυχημένες επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχει διατελέσει Σύμβουλος σε θέματα εξωτερικού εμπορίου στο πλευρό του Προέδρου της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της IBM, αντιπρόεδρος στο Business Roundtable, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και πρώην πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, καθώς και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Αυστραλίας σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι επίσης και ένας εκ των ιδρυτών του «Hellenic Initiative», ενός μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού φορέα, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας και τη βελτίωση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.