Ο Έλληνας που διοίκησε τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες

Ο Έλληνας που διοίκησε τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες

Ο Μιχάλης Κάπελλας θεωρείται από τα πιο περιζήτητα στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος συνάντησε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που μέσω της τεχνολογίας θα άλλαζε τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών εξασφαλίζοντάς τους ταχύτερη ανάπτυξη και ευελιξία ελληνικής καταγωγής Μιχάλης Κάπελλας είναι σήμερα αναγνωρισμένο στέλεχος στη διεθνή αγορά Τεχνολογίας με πολυετή εμπειρία σε μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου και εξειδίκευση σε τομείς, μεταξύ των οποίων, η στρατηγική ανάπτυξη ενός προϊόντος, η χάραξη business plans και τα χρηματοοικονομικά.

Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της VCE, στη διοίκηση της ένωσης της Cisco και της EMC με επένδυση από την Intel και την VMware, που εξειδικεύεται σε συστήματα υπολογισμών, συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από καινοτομία και εξέλιξη. Επί της ουσίας έχει χρηστεί επικεφαλής της Acadia, εταιρείας που έχει ως κύριο αντικείμενο την επιτάχυνση της μεταμόρφωσης του datacenter, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να μειώσουν σε δραστικό βαθμό τα κόστη τους, υλοποιώντας την ίδια στιγμή με περισσότερο γρήγορο όσο και ασφαλή τρόπο την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών εφαρμογών μέσω της χρήσης ιδιωτικού cloud computing.

Πώς όμως βρέθηκε ο ίδιος στην Αμερική και ξεκίνησε την καριέρα του; Σε καμία περίπτωση η εξέλιξή του δεν θα ήταν τέτοια εάν ο πατέρας του Μιχάλη δεν είχε πολεμήσει ενάντια στους Γερμανούς με τον Ελληνικό στρατό στην Ιταλία κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και γνώρισε την Ιταλίδα Τζουλιέτ, με την οποία στη συνέχεια παντρεύτηκαν και μετανάστευσαν στο Οχάιο.

Γεγονός είναι πως η ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ήταν κάτι που έθελγε τον Μιχάλη από τα φοιτητικά του χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Kent State University, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Republic Steel. Ακολούθησαν οι Schlumberger, Benchmarking Partners, SAP και Oracle Corporation, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία ενός αξιοζήλευτου βιογραφικού.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν το 1998, όταν ο Μιχάλης εργάστηκε για λογαριασμό της Compaq Computer Corporation και σύντομα ανήλθε στην ιεραρχία. Για μια τριετία ,από το 1999 ως το 2001, διετέλεσε Πρόεδρος της εταιρείας και λειτούργησε εποικοδομητικά στην βελτίωση των σχέσεων με τον πολυεθνικό κολοσσό Microsoft. Μετά την συγχώνευση με την Hewlett-Packard παρέμεινε στην ηγεσία για να βοηθήσει στην μετάβαση, παίρνοντας, ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2002 την απόφαση να αποχωρίσει.

Η ανάληψη του ρίσκου φάνηκε ότι του βγήκε σε καλό όχι μόνο επειδή δεν έμεινε εκτός αγοράς, αλλά επειδή μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε την Προεδρεία της WorldCom στη διοίκηση της οποίας παρέμεινε μέχρι και το 2005, όταν και συγχωνεύτηκε. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στη Serena Software και στη συνέχεια μεταπήδησε στη First Data Corporation, την οποία εξαγόρασε η Kohlberg Kravis Roberts & Co.