Ο Ελληνοαμερικάνος επενδυτής που «ανασταίνει» επιχειρήσεις

Ο Ελληνοαμερικάνος επενδυτής που «ανασταίνει» επιχειρήσεις

Ο Ντιν Μητρόπουλος κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία στη Bόρεια Aμερική.

Μπορεί  να ζει και δραστηριοποιείται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ωστόσο, το βλέμμα του εκτείνεται όπου υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Η περιουσία του ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια και ο ίδιος βλέπει κάθε χρόνο το όνομά του να αποτελεί μέλος της «χρυσής» λίστας των εκατομμυριούχων του πλανήτη, αποτελώντας έναν από τους 20 Έλληνες που  αναδεικνύει βάσει περιουσιακών στοιχείων το αμερικανικό Forbes. Ο Ντιν Μητρόπουλος θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους Ελληνοαμερικάνους επενδυτές και επιχειρηματίες και είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα της Pabst Brewing.

Η οικογένεια του μετακόμισε από την Ελλάδα στην Αμερική όταν ο ίδιος ήταν δέκα ετών. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Babson College στην Μασσαχουσέτη, ένα από τα κορυφαία κολέγια στον κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων και από ότι φαίνεται, εφάρμοσε σωστά στην πράξη τα όσα διδάχτηκε.

Είναι αυτοδημιούργητος και στα 67 του χρόνια έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια επιχειρηματική «σκακιέρα». Είναι αναμφίβολα από τους leaders στον κλάδο των τροφίμων και οι επιχειρηματικές κινήσεις του αποφέρουν κέρδη. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν το 1996, έτος στο οποίο ίδρυσε την International Home Foods, την οποία ανέπτυξε και πούλησε τέσσερα χρόνια αργότερα έναντι 2,9 δισ. δολαρίων.

Έκτοτε έκανε διάφορες τοποθετήσεις στα τρόφιμα και στον τουρισμό που αύξησαν σταδιακά την περιουσία του. Έχει στην κατοχή του το Castle of Hudson, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Nέας Yόρκης, ενώ το 2011 απασχόλησε έντονα τα διεθνή μέσα, καθώς η εταιρεία του Metropoulos & Co., πλήρωσε 250 εκατ. δολ. για να αποκτήσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία στη Bόρεια Aμερική. Δύο χρόνια αργότερα, τον Oκτώβριο του 2013, ο Nτιν Mητρόπουλος υπέβαλε προσφορά-μαμούθ 410 εκατ. δολ. από κοινού με την Apollo Global Management για την εξαγορά της επιχείρησης παραγωγής κέικ, Hostess Brands Inc. η οποία παρασκευάζει τα φημισμένα Twinkies.

Είναι άνθρωπος που του αρέσει να ρισκάρει και αυτό φαίνεται από την επιλογή του να εξαγοράζει αρκετές φορές εταιρείες που βρίσκονται υπό το καθεστώς χρεοκοπίας, όπως συνέβη με την περίπτωση  της Aurora Food, την οποία μετέτρεψε σε κερδοφόρα επιχείρηση.

Όλοι μιλούν για την ικανότητα του να «αναβιώνει» και να αυξάνει την αξία παραδοσιακών προϊόντων όπως: Duncan Hines, Bumblebee Tuna, Chef Boyardee, Vlassic, Celeste, Aunt Jemima, Mrs. Pauls, Lender’s Bagels, Perrier Jouet & Mumms Champagnes, Gulden’s Mustard, Armour, Van De Kamp, Swanson, Hungry Man και Ghiradelli Chocolate, προϊόντα ιδιαιτέρως δημοφιλή στην Αμερική. Πολιτική του είναι δε, αφού πολλαπλασιάσει την αξία των εταιρειών, να τις πουλάει.

Οι δεσμοί του με την Ελλάδα παραμένουν ισχυροί και κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία επισκέπτεται τη χώρα μας εξετάζοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες. Είναι πολύ ενεργός στα θέματα της ομογένειας και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας.

Ένας από τους στόχους του είναι να δημιουργήσει την ελληνική «Aurora Food» και να εντατικοποιήσει τις  επενδύσεις στον τουρισμό. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2012 συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, όντας ένας από τους 50 κροίσους οι οποίοι συνόδευσαν τον Mπιλ Kλίντον στο ταξίδι του στην Ελλάδα και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή τους να τοποθετήσουν 100 εκατ. δολ. στην ελληνική αγορά, αν έβρισκαν τις κατάλληλες ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη:

36 δισ. δολάρια αξίζουν οι 50 πλουσιότεροι Ελληνοαμερικανοί

Έλληνας κροίσος με 10 γράμματα

Τζον Κατσιματίδης: Από μανάβης, δισεκατομμυριούχος!

Ο Έλληνας που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη του πλανήτη

Ο ομογενής που ανάγκασε την Apple να τον «εξαγοράσει»