O ελληνόκτητος στόλος παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο

O ελληνόκτητος στόλος παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο

Η συνολική του αξία φθάνει τα 90,165 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Vesselvalue.

Παρά τις πολλές εγχώριες και τις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική εφοπλιστική κοινότητα, η Ελλάδα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της ως το μεγαλύτερος έθνος πλοιοκτητών τα τελευταία χρόνια, ελέγχοντας το 18% του παγκόσμιου στόλου.

Συγκεκριμένα ο ελληνόκτητος στόλος αριθμώντας 4.435 πλοία συνολικής αξίας 90,165 δισ. δολάρια είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Vesselsvalue.

Η νέα μέτρηση έγινε με αφορμή την έναρξη της μεγαλύτερης έκθεσης στον κόσμο για την ποντοπόρο ναυτιλία Ποσειδώνια που ξεκινά τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Ο ελληνόκτητος στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων με 1.458 πλοία αξίας 39,73 δισ. δολάρια, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στα φορτηγά ξηρού φορτίου (2.142 πλοία αξίας 22,15 δισ. δολάρια) και στα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου LNG (71 πλοία 13,03 δισ. δολάρια).

Οι Έλληνες βρίσκονται στην 3η θέση των πλοίων μεταφοράς LPG (151 πλοία αξίας 4,14 δισ.) και στην 5η θέση των πλοίων μεταφοράς container (410 πλοία αξίας 10,74 δισ.).

Το πιο ακριβό ελληνικό πλοίο με αξία αυτή τη στιγμή στην αγορά 199,07 εκατ. δολάρια είναι το πλοίο Maran Gas Agamemnon της Maran gas Maritime συμφερόντων Γ. Αγγελικούση, που χτίστηκε φέτος στο ναυπηγείο της Hyundai.

Την ισχύ των Ελλήνων εφοπλιστών επιβεβαιώνουν και τα τα στοιχεία της ναυλομεσιτικής εταιρείας Clarksons του Λονδίνου.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες συνεχίζουν να μονοπωλούν την κορυφή του πίνακα κατάταξης των πλοιοκτητριών εθνών με ένα στόλο 196 εκατ. GT και 16% του παγκόσμιου μερίδιου αγοράς (σε GT), ακολουθούμενοι από την Ιαπωνία (13%), την Κίνα (11%) και τη Γερμανία (7%). Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν στόλο χωρητικότητας 333 εκατ. dwt στο νερό και επιπλέον 40 εκατομμύρια dwt υπό παραγγελία.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει στην πραγματικότητα εδραιωθεί στην θέση αυτή, με τον ελληνικό στόλο να αυξάνεται κατά περισσότερο από 7% το 2015 – την πιο σημαντική αύξηση που έχει παρατηρηθεί για έθνος-πλοιοκτήτη. Η συνολική αύξηση από το 2009 είναι ακόμα πιο σημαντική, περίπου 70% σε όρους χωρητικότητας.

Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επίσης διατηρήσει το ρόλο τους ως κορυφαίοι παίκτες στην αγορά πλοίων και σήμερα διαχειρίζονται ένα στόλο με αξία περίπου 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων (στην πραγματικότητα τρίτη στην κατάταξη πίσω από τις ΗΠΑ, λόγω της αξίας του στόλου των κρουαζιερόπλοιων).

«Το 2015, Έλληνες εφοπλιστές ήταν οι νούμερο ένα αγοραστές (ακολουθούμενοι από την Κίνα) και οι νούμερο ένα πωλητές (ακολουθούμενοι από την Ιαπωνία και τη Γερμανία) στον οικονομικό τομέα της αγοράς και της πώλησης. Οι Έλληνες δεν κατείχαν και τόσο δεσπόζουσα θέση στην αγορά νεότευκτων πρόσφατα και το 2015, οι Έλληνες ιδιοκτήτες (6,9 δισ. δολαρίων σε παραγγελίες) ακολουθούσαν την Ιαπωνία (με 13,1 δισ. δολάρια) και την Κίνα (με 10,7 δισ. δολάρια) στην σειρά κατάταξης στις επενδύσεις», προσθέτει η Clarksons.