Ο Έλον Μασκ δεν είναι ο μόνος που «ονειρεύεται» αυτόνομα αυτοκίνητα

Ο Έλον Μασκ δεν είναι ο μόνος που «ονειρεύεται» αυτόνομα αυτοκίνητα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιες άλλες εταιρείες έχουν φιλόδοξα σχέδια σαν κι αυτά της Tesla.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, προκάλεσε αναστάτωση στους κλάδους της τεχνολογίας, της ενέργειας και των αυτοκινήτων την προηγούμενη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για το μέλλον της εταιρείας του.

Ένα από τα πιο τολμηρά σχέδιά του είναι η μετατροπή των αυτοκινούμενων οχημάτων δίχως οδηγό σε αυτόνομα ταξί τύπου Uber, ας πούμε, που θα μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους μέσα στην πόλη όταν δεν θα τα χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες τους.

Η ιδέα είναι παράτολμη, δίχως αμφιβολία. Αλλά ο Μασκ δεν είναι ο μόνος που ονειρεύεται τη μετατροπή των αυτοκινήτων των ανθρώπων σε ταξί δίχως οδηγό, όταν δεν θα χρησιμοποιούνται.

Ο Άντριου Ενγκ, επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης στον κινεζικό γίγαντα αναζήτησης Baidu, είπε στο Fortune ότι διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες και ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να σκέφτονται αυτή την ιδέα εδώ και καιρό. Ο Ενγκ αποκάλυψε ότι μίλησε πρόσφατα με τον CEO ενός από τους κορυφαίους προμηθευτές αυτοκινητοβιομηχανιών που προσπαθεί να βοηθήσει τους κατασκευαστές να υλοποιήσουν αυτό το όραμα, αλλά δεν αποκάλυψε ονόματα.

Όπως η Google, έτσι και η Baidu έχει μεγάλα σχέδια για τα αυτοκινούμενα οχήματα δίχως οδηγό. Τον Ιούνιο, είπε ότι σχεδίαζε να παρουσιάσει τέτοια μοντέλα μέχρι το 2021, αν και δεν θέλει να γίνει μια εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων. Αντίθετα, θέλει να φτιάξει το λογισμικό που θα τροφοδοτεί τα οχήματα, και να αφήσει άλλους να κάνουν τα υπόλοιπα. Σημειώστε ότι η Baidu είναι επενδυτής στην Uber.

Βεβαίως, μην περιμένετε τη μετατροπή του αυτοκινήτου σας σε ταξί σύντομα, απλά και μόνο επειδή κάποιες εταιρείες συζητάνε τέτοια σχέδια. Πέρα από τις βελτιώσεις στην τεχνολογία, ο Ενγκ πιστεύει ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά για τη βελτίωση των αστικών υποδομών, έτσι ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία με τα αυτοκινούμενα οχήματα δίχως οδηγό για ασφαλή πλοήγηση.

Με άλλα λόγια, αυτά τα οχήματα δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνα τους.