Ο Έλον Μασκ δεν πήρε ούτε ένα δολάριο σε μισθό από την Tesla το 2020

Ο Έλον Μασκ δεν πήρε ούτε ένα δολάριο σε μισθό από την Tesla το 2020
«Όταν υπάρξει επιβεβαίωση µιας εύλογης (~50%) χρήσης καθαρής ενέργειαςαπό τους εξορύκτες µε θετική µελλοντική τάση, η Tesla θα αρχίσει να δέχεται ξανά Bitcoin στις συναλλαγές της». Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δεν έλαβε μισθό από την εταιρεία του το 2020.

Ο μισθός του Έλον Μασκ για το 2020 ήταν μηδενικός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Tesla. Ο μισθός του το 2019 ήταν 23,760 δολάρια, ενώ το 2018, ήταν 56.380 δολάρια.

Ωστόσο, ο CEO της Tesla μπορεί να μην λαμβάνει μισθό, αλλά λαμβάνει δικαιώματα προαίρεσης μετοχών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η «σύμβαση εργασίας» του, η οποία υπεγράφη το 2018 και έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα stock options αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 22 δισ. δολάρια.

Η Tesla είχε αναφέρει τι θα έπρεπε να λαμβάνει ο Μασκ ως εργαζόμενος, αν αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό της πολιτείας της Καλιφόρνιας.

«Ωστόσο, ποτέ δεν αποδέχθηκε τον μισθό του» αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «ξεκινώντας από τον Μάιο του 2019 κατόπιν αιτήματος του κ. Μασκ, εξαλείψαμε εντελώς την απόκτηση και τον υπολογισμό αυτού του βασικού μισθού».

Το μερίδιο του Μασκ στην Tesla διαμορφώνεται στα 171,3 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολογίζοντας τόσο τις μετοχές όσο και τα δικαιώματα προαίρεσης.

Όπως επισημαίνει το business insider, η πρακτική του να μην παίρνει μισθούς σε μετρητά τον ώθησε να δανειστεί επίσης σημαντικά. Η Tesla αναφέρει ότι 88 εκατομμύρια μετοχές του Μασκ στην Tesla έχουν δεσμευτεί ως εγγύηση «για να εξασφαλίσουν ορισμένα προσωπικά χρέη».

Αν και το συνολικό ποσό του δανεισμού του Μασκ δεν είναι γνωστό, αυτά τα 88 εκατομμύρια μετοχές αξίζουν σήμερα 63 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός των μετοχών που δεσμεύτηκαν ως εγγύηση μειώθηκε κατά 4 εκατομμύρια σύμφωνα με παλαιότερα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.