Ο Έλον Μασκ έχει πλέον πουλήσει μετοχές της Tesla συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Έλον Μασκ έχει πλέον πουλήσει μετοχές της Tesla συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων
«Όταν υπάρξει επιβεβαίωση µιας εύλογης (~50%) χρήσης καθαρής ενέργειαςαπό τους εξορύκτες µε θετική µελλοντική τάση, η Tesla θα αρχίσει να δέχεται ξανά Bitcoin στις συναλλαγές της». Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενδεικτικό μιας πρωτοφανούς τάσης διευθυνόντων συμβούλων που εξαργυρώνουν τα κέρδη τους.

του Christiaan Hetzner

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία, έχει πλέον εξαργυρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές του στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla.

Το ευκαιριακό κέρδος έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εμπιστευτικές συναλλαγές στελεχών εταιρειών, που συμπίπτουν με ένα έτος θεαματικών αποδόσεων στο χρηματιστήριο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, πούλησε τις μισές μετοχές του στον κολοσσό λογισμικού.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal, ο Μασκ ξεπέρασε το όριο των 10 δισεκατομμυρίων την Πέμπτη με βάση τις τελευταίες καταθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το αφεντικό της Tesla σχεδιάζει να πουλήσει το 10% του μεριδίου του, κάτι που ο Μασκ «δεσμεύθηκε» να κάνει ως μέσο πληρωμής φόρων εν μέσω συνεχιζόμενων πιέσεων από αμερικανούς πολιτικούς όπως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς που ισχυρίζονται ότι οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να πληρώνουν «αυτό που τους αναλογεί». Ο Μασκ απάντησε άκομψα στον προοδευτικό γερουσιαστή, γράφοντας κάποια στιγμή στο Twitter: «Θέλεις να πουλήσω περισσότερες μετοχές, Μπέρνι; Απλά πες το».

Ο Μασκ δεν πληρώνει φόρο για το εισόδημά του ως διευθύνων σύμβουλος της Tesla. Σε αντίθεση με τον επικεφαλής οικονομικό διευθυντή του, Zachary Kirkhorn, δεν λαμβάνει βασικό μισθό.

Αντίθετα, μετά από δικό του αίτημα, ο Μασκ λαμβάνει αποζημίωση αποκλειστικά βάσει μετοχών από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι συγκεντρώνονται με τη μορφή κεφαλαιακών κερδών μόνο όταν ρευστοποιεί ένα μέρος των μετοχών του.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον τρόπο ζωής του, φέρεται να έχει ενεχυριάσει τις μετοχές του σε πιστωτές για να δανειστεί έναντι της αξίας του μεριδίου του στην εταιρεία. Αυτό ανερχόταν σε περίπου 22% των υφιστάμενων μετοχών της Tesla στο τέλος του περασμένου έτους.

Εκτός από τα 227 εκατομμύρια μετοχές που κατέχει στην Tesla, κατέχει επίσης δικαιώματα αγοράς για άλλα 22,9 εκατομμύρια μετοχές. Οι ανεξάρτητοι διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου ανέθεσαν στον Μασκ αυτές τις συμβάσεις το 2012 ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πολυετούς πακέτου αμοιβής.

Εκείνη την εποχή, η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ανερχόταν σε μόλις 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ μακριά από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που αξίζει πλέον σήμερα. Τώρα, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών αξίζουν μια περιουσία χάρη στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή εξάσκησης των 6,24 δολαρίων ανά μετοχή, που είναι περίπου 99% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη στα 1.084 δολάρια.

Αυτά τα δικαιώματα προαίρεσης πρέπει, ωστόσο, να ασκηθούν έως τις 13 Αυγούστου του επόμενου έτους, διαφορετικά λήγουν και ο Μασκ θα χάσει δισεκατομμύρια.

Πηγή: Fortune.com