Ο Έλον Μασκ και η SpaceX ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν τους χρειάστηκε η Ουκρανία

Ο Έλον Μασκ και η SpaceX ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν τους χρειάστηκε η Ουκρανία
13 August 2021, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, Tesla CEO, stands at a press event at the Tesla Gigafactory site. On the same day, the CDU Federal Chairman and Minister President of North Rhine-Westphalia, Laschet, visited the Tesla plant currently under construction. The first vehicles are expected to roll off the production line in Grünheide near Berlin from the end of 2021. The US company plans to build around 500,000 units of the compact Model 3 and Model Y series here each year. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/POOL/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
O Μασκ και η ομάδα του μετέφεραν χιλιάδες τερματικούς σταθμούς στη χώρα προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες διαδικτύου στους χρήστες.

του Jacob Carpenter

Ο Elon Musk είναι ένας ενοχλητικός τύπος. Είναι αλαζόνας και χοντροκομμένος, και πηγαίνει κόντρα στις ενοχλητικές ρυθμιστικές αρχές. Θέλεις να τον αντιπαθήσεις, μόνο και μόνο επειδή το κάνει ο ίδιος τόσο εύκολο για σένα.

Μετά διαβάζεις μια ιστορία όπως αυτή που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από τη Vivienne Walt του Fortune, η οποία διέσχισε με γενναιότητα την εμπόλεμη Ουκρανία για να καταγράψει τον αντίκτυπο των δορυφορικών υπηρεσιών διαδικτύου που παρέχει η SpaceX του Musk.

Όπως γράφει η Walt, οι Ουκρανοί έχουν περίπου 11.000 τερματικά διαδικτύου Starlink, που τους δίνουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο μετά την ουσιαστική εξάλειψη της διαδικτυακής υποδομής της χώρας από τους Ρώσους επιτιθέμενους. Η τεχνολογία επέτρεψε στους Ουκρανούς να συντονίσουν τη στρατιωτική τους αντίσταση, ενώ παράλληλα επέτρεψε στους πολίτες να διατηρήσουν μια αμυδρή επίφαση βασικών υπηρεσιών.

«Κινητά και ελαφριά, τα τερματικά Starlink μεταφέρθηκαν από στρατιώτες και πολίτες από τη μια ζώνη μάχης στην άλλη και μεταξύ βομβαρδισμένων πόλεων, σε μια περιοχή στο μέγεθος του Τέξας», γράφει ο Walt. «Όχι μόνο ωφελούν τις μάχιμες δυνάμεις, αλλά επιτρέπουν επίσης στους γιατρούς να συνεχίσουν να περιθάλπουν ασθενείς, βοηθούν τους αξιωματούχους να διαχειρίζονται υπηρεσίες και επιτρέπουν σε όσους έμειναν να καλούν τους αγαπημένους τους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα».

Το υλικό και οι υπηρεσίες έφτασαν στην Ουκρανία με τον πιο σύγχρονο τρόπο: ένας Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος βρήκε τον Musk στο Twitter, ζητώντας του σταθμούς Starlink. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, γνωστός για τις μεγάλες, κενές υποσχέσεις του σε περιόδους κρίσης, υποσχέθηκε να στείλει βοήθεια.

Αυτή τη φορά, ο Musk και η ομάδα του τα κατάφεραν, μεταφέροντας αμέσως χιλιάδες τερματικούς σταθμούς στη χώρα και προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες διαδικτύου στους χρήστες (τα προγράμματα βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησαν επίσης στην κάλυψη του κόστους, σύμφωνα με τη Walt).

Τα οφέλη σε καιρό πολέμου είναι τεράστια. Αλλά η επιτυχία του Starlink στην Ουκρανία καταδεικνύει επίσης τις απίστευτες εμπορικές δυνατότητες των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, επικυρώνοντας την ώθηση στην αγορά από την SpaceX, την Amazon και μερικές λιγότερο γνωστές εταιρείες όπως η ViaSat, η Hughes Net και η OneWeb. Αν το Starlink μπορεί να βοηθήσει ένα βομβαρδισμένο έθνος, σίγουρα μπορεί να φέρει το διαδίκτυο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αγροτικές περιοχές και περιπλανώμενους ταξιδιώτες.

Η SpaceX το πιστεύει αυτό. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία έλαβε ρυθμιστική έγκριση για την έναρξη της υπηρεσίας της στη Νιγηρία, τη Μοζαμβίκη και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με τον Musk. Συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Βραζιλίας σε ένα πρόγραμμα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, βοηθώντας στη σύνδεση απομακρυσμένων σχολείων και στην υποστήριξη των προσπαθειών διατήρησης του περιβάλλοντος. Ήδη διαθέτει στην αγορά υπηρεσίες δορυφορικού διαδικτύου σε ιδιοκτήτες τροχόσπιτων – αν και με υψηλότερο κόστος, με προειδοποίηση να μην τα χρησιμοποιούν εν κινήσει.

Η Starlink παραμένει μια σχετικά μέτρια υπηρεσία, με περίπου 400.000 πελάτες παγκοσμίως, σύμφωνα με το CNBC. Η ευρεία υιοθέτηση του δορυφορικού διαδικτύου παραμένει μακριά, με πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Αρχικά, είναι υπερβολικά ακριβό για τον μέσο πολίτη του πλανήτη, με τη βασική υπηρεσία να κοστίζει 599 δολάρια προκαταβολικά και 110 δολάρια μηνιαίως.

Η υλικοτεχνική πρόκληση της λειτουργίας χιλιάδων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς παραμένει ένα ζήτημα. Καθώς η SpaceX φιλοδοξεί να λειτουργήσει περίπου 30.000 δορυφόρους και η Amazon τρέχει να εκτοξεύσει ένα σύνολο 3.200 μονάδων, οι επιστήμονες ανησυχούν για επικίνδυνες συγκρούσεις στο διάστημα.

Οι γεωπολιτικοί εχθροί της Αμερικής μπορεί επίσης να επιδιώξουν να παρέμβουν, μια πιθανότητα που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα από Κινέζους ερευνητές που τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης συστημάτων που μπορούν να καταστρέψουν τους δορυφόρους Starlink.

Προς το παρόν, ωστόσο, η υπηρεσία της SpaceX στην Ουκρανία προσφέρει ένα υψηλού προφίλ proof of concept. Το προϊόν θα γίνει φθηνότερο και καλύτερο καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται – ο Musk δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η SpaceX έχει ήδη κατασκευάσει πιο ισχυρούς δορυφόρους Starlink 2.0 – αλλά τουλάχιστον η αγορά γνωρίζει ότι αξίζει να το επιδιώξει.