Ο Έλον Μασκ κυριαρχεί στις αγορές και ο κόσμος δεν αντιστέκεται στον πειρασμό

Ο Έλον Μασκ κυριαρχεί στις αγορές και ο κόσμος δεν αντιστέκεται στον πειρασμό
(FILES) In this file photo taken on March 14, 2019 Tesla CEO Elon Musk reacts during the unveiling of the new Tesla Model Y in Hawthorne, California. - Tesla Chief Executive Elon Musk, considered the richest person in the world, has donated 5.04 million shares of his company to unspecified charities, according to a securities filing. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: AFP
“Stonks”. Νομίσματα Shiba Inu. Tesla. Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου εμπνέει τους επενδυτές — και τι θα συμβεί στη συνέχεια.

της Beth Kowitt

Στις 8 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πολυτιμότερης εταιρείας αυτοκινήτων στον κόσμο και ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στον κόσμο εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική κωμική εκπομπή ντυμένος με κοστούμι, υπερμεγέθη μωβ ποδιά εργασίας και ψεύτικο μουστάκι, για να υποδυθεί τον Wario, τον φανταστικό «κακό» από τη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Mario της Nintendo. «Δικάστηκε» για τη δολοφονία του Μάριο: Από το εδώλιο, διακήρυξε, με ψεύτικη ιταλική προφορά, ότι «δεν είμαι κακός, είμαι απλώς παρεξηγημένος!»

Αν ήταν οποιαδήποτε άλλη εποχή, αυτό μπορεί να φαινόταν σαν μια εντελώς παράξενη, ακόμη και ενοχλητική επιλογή. Αλλά είμαστε στο 2022, και κατά κάποιο τρόπο τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει τον παραλογισμό της στιγμής που ζούμε περισσότερο από τον CEO της Tesla, Έλον Μασκ, να παίζει έναν «κακό» κινουμένων σχεδίων στο Saturday Night Live.

Ο Μασκ είναι επιχειρηματίας και οραματιστής, εκκεντρικός και αυτοαποκαλούμενος «μπαλαντέρ» (και από τον Σεπτέμβριο, Νο. 1 στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων, χάρη στην Tesla). Αλλά έχει επίσης αποδείξει ότι είναι διασκεδαστής και παραμυθάς, δραματουργός και κωμωδός, σε μια εποχή που το αμερικανικό κοινό διψά να ξεφύγει από την μιζέρια καθώς πλησιάζουμε στα δύο χρόνια της πανδημίας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τον εαυτό μας να ψήσει ακόμα ένα καρβέλι με προζύμι ή να συνδεθούμε σε ακόμα μια τηλεδιάσκεψη στο Zoom. Δεν υπάρχει άλλο επεισόδιο Ted Lasso για να παρακολουθήσουμε. Σίγουρα, οι επενδυτές που υποστηρίζουν την Tesla στοιχηματίζουν στο μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων και στις δυνατότητές τους να στηρίξουν μια νέα, πράσινη οικονομία. Αλλά επενδύουν επίσης σε μια μορφή απόδρασης, μια θέση στην πρώτη σειρά για το Σόου του Έλον Μασκ.

Ο Μασκ ανήκει στη Γενιά Χ – έκλεισε τα 50 φέτος – αλλά η εκπομπή παρουσιάζει την προσωπική διαφάνεια, την άνεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ανεπισημότητα που λαχταρούν οι «ψηφιακοί ιθαγενείς». Η χαλαρή δημόσια εικόνα του μπορεί να πείσει εκατομμύρια ανθρώπους να αυξήσουν την τιμή των ετοιμοθάνατων λιανοπωλητών ή να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν σκόπιμα άχρηστα κρυπτονομίσματα με χαριτωμένες μασκότ σκύλων. (Το Dogecoin εκτινάχθηκε στα ύψη επειδή το αγόρασε ο Elon· το Shiba Inu δεν τα κατάφερε επειδή δεν το αγόρασε).

Και πάνω από όλα, μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια εμπιστοσύνη στην εταιρεία του Μασκ. Το αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της τιμής της μετοχής της Tesla και των θεμελιωδών μεγεθών της, το οποίο αναλύει και ο Shawn Tully στις επόμενες σελίδες. Ανάμεσα στα πολλά εντυπωσιακά ευρήματά της έρευνάς μας: Η Tesla θα χρειαζόταν να έχει περισσότερα έσοδα από όσα έχει δημιουργήσει ποτέ οποιαδήποτε εταιρεία στη γη για να δικαιολογήσει τη χρηματιστηριακή αξία του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων – ένα νούμερο που την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με τη Microsoft, την Apple, την Amazon και την Alphabet.

Για να υπολογίσει τα νούμερα, ο Tully χρησιμοποιεί δύο αναλυτικά εργαλεία που αγαπούν οι βετεράνοι επενδυτές. Αλλά μπορείτε σχεδόν να δείτε τα βλέμματα από τους θαυμαστές του Μασκ που κοιτούν από απόσταση. Έχουν μηδενικό ενδιαφέρον για την κλασική θεωρία της αγοράς, ενδιαφέρονται μόνο για τη θεωρία της αγοράς του Elon. Είναι νέοι, άνετοι σε ένα οικοσύστημα που βασίζεται στα «μιμίδια» και δεν έχουν εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε είναι επίσημα εγκεκριμένος ειδικός. Πολλοί από τους ιδιώτες επενδυτές που ωθούν τώρα τις μετοχές σε νέα υψηλά δεν είχαν βάλει ποτέ δεκάρα στην αγορά πριν από την πανδημία – και τα καταφέρνουν μια χαρά χωρίς να έχουν διαβάσει τον Benjamin Graham.

Οι νέοι κανόνες της αγοράς – ή η έλλειψή τους – αναγκάζουν τους αναλυτές να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους για να καταλάβουν αυτό που μοιάζει με απόλυτο χάος σε ένα ανεκπαίδευτο μάτι. Σε ένα κείμενό του, ο Bernhard Warner του Fortune μας μεταφέρει στον κόσμο των «φυσικών των οικονομικών», που πιστεύουν ότι αυτό που μοιάζει με παράλογη συμπεριφορά βασίζεται πάντα σε κάποιο είδος προτύπου. Αυτή η κοσμοθεωρία ελπίζει να εξηγήσει πώς το FOMO και η φαντασία, τα όνειρα και τα μιμίδια μπορούν να προκαλέσουν το ράλι της GameStop που έχει αφήσει άναυδους τους παραδοσιακούς αναλυτές. (Ο Μασκ, φυσικά, έβαλε λίγο το χεράκι του στο «έπος» της GME, στέλνοντας τη μετοχή πάνω σχεδόν 100% μέσα σε μια μέρα, γράφοντας απλά στο Twitter “Gamestonk!!”)

Είναι μια παρηγορητική σκέψη ότι, σε έναν μπερδεμένο και επικίνδυνο οικονομικό κόσμο, όλα μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκα – και η λογική μπορεί να μην είναι αυτό που αναζητά μια συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών. Η Tesla είναι δυνητικά επαναστατική. Το ίδιο και τα κρυπτονομίσματα, με την υπόσχεσή στους επενδυτές για είσοδο σε μια νέα οικονομική τάξη. Κάθε ένα αντικατοπτρίζει μια ιστορία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, σε αντίθεση με μια σημερινή πραγματικότητα που μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ζοφερή. Είναι προφανές γιατί πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν έτσι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι οι υψηλές τιμές υπονοούν ένα αίσιο τέλος, και αυτό είναι κάτι που κανείς —ακόμα και ο Wario— δεν μπορεί να εγγυηθεί.

***

ΤΟ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΙΚΤΗ

Σε μια έρευνα της Engine Insights, το 59% των ατόμων που ανήκουν στη Γενιά Ζ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα τους επέτρεπαν να γίνουν εκατομμυριούχοι. Η αυξανόμενη κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων εξηγεί γιατί αισθάνονται έτσι.

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

3 τρισ. δολάρια

Νοε. 19, 2021

2,53 τρισ. δολάρια

ΠΗΓΗ: COINMARKETCAP.COM, ΣΤΙΣ 19-11-21

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΩΝ

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ                        S&P 500

Πριν από 3 χρόνια

0,18 τρισ. δολάρια                              24,5 τρισ. δολάρια

Τώρα

2,5 τρισ. δολάρια                                42,3 τρισ. δολάρια

ΠΗΓΕΣ: BLOOMBERG, COINMARKETCAP.COM, ΣΤΙΣ 16-11-21