Ο Έλον Μασκ πουλά Tesla, αλλά η μετοχή ανεβαίνει – Πώς θριάμβευσε επί των short sellers

Ο Έλον Μασκ πουλά Tesla, αλλά η μετοχή ανεβαίνει – Πώς θριάμβευσε επί των short sellers
epa08855589 SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk arrives on the red carpet for the Axel Springer award, in Berlin, Germany, 01 December 2020. EPA/BRITTA PEDERSEN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγκαταλείπουν σιγά σιγά τις θέσεις τους οι short sellers, κουρασμένοι από τις επιδόσεις της Tesla, καθώς οι μικρομέτοχοι συνεχίζουν να αγοράζουν… και να «ανεβάζουν» τον Έλον Μασκ επιμένοντας να αγνοούν τις προειδοποιήσεις περί φουσκωμένων αποτιμήσεων αλλά και τις «δημοσκοπήσεις» που γίνονται στο Twitter.

Εύλογα, οι θέσεις short της Tesla ως ποσοστό των συνολικών μετοχών της εταιρείας οι οποίες είναι διαθέσιμες έχουν μειωθεί στο 3,3% από 19,6% στις αρχές του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, ο αριθμός των σορταρισμένων μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει μειωθεί κατά 80%, στα 27 εκατομμύρια τεμάχια. Σύμφωνα με τον short seller της Muddy Waters Capital, Κάρσον Μπλοκ, οι επενδυτές δεν έχουν άδικο που στοιχηματίζουν κατά της Tesla, «τους καταλαβαίνω». 

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έλον Μασκ είναι αξεπέραστος στο παιχνίδι της επικοινωνίας». Σε κάθε περίπτωση η μετεωρική άνοδος της μετοχής της Tesla έκανε πολλούς φημισμένους «σορτάκηδες», όπως Michael Burry ή ο Jim Chanos, να «κλείσουν» τις θέσεις τους.

Σημειώνεται πως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι μετοχές άξιζε 1.116 δολάρια, κλείνοντας με άνοδο +0,63% στη συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου στη Wall Street, με τον Έλον Μασκ να σχεδιάζει να πουλήσει άλλο ένα εκατομμύριο τεμάχια.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων και επενδυτικών συμβουλών Breakout Point, από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και για 33 εβδομάδες, η Tesla ήταν μεταξύ των 30 πιο δημοφιλών μετοχών σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των μικρομετόχων, κατακτώντας μια θέση στο top 10 δημοφιλίας για τις 16 από τις 33 εβδομάδες.

Ωστόσο, το τεράστιο ράλι της αυτοκινητοβιομηχανίας σημαίνει ότι παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα short στοιχήματα του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Παρά τη μείωση των short θέσεων, το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής του ομίλου έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.200% από την αρχή του περασμένου έτους σημαίνει ότι ο αριθμός των μετοχών που σορταρίστηκαν πολλαπλασιαζόμενος με την τιμή της μετοχής έχει ως αποτέλεσμα οι εισροές στο εν λόγω asset να έχουν αυξηθεί από τα 11 δισ. δολ. έως 28 δισ. δολ. την ίδια περίοδο.

Από την άλλη, δεν έχουν όλοι οι short sellers πετάξει λευκή πετσέτα… Το hedge fund Odey διατήρησε το στοίχημά του ενάντια στην αυτοκινητοβιομηχανία, γράφοντας σε πρόσφατη επιστολή του προς τους επενδυτές ότι «πολλές μετοχές έχουν πλέον γελοία αποτίμηση» και ότι η Tesla έχει προσχωρήσει στο «πάνθεον των αθανάτων».

«Ακόμα κι αν είστε πολύ γενναιόδωροι και της δώσετε 10% της συνολικής αγοράς σε οκτώ χρόνια, καταλήγετε με όρους PE στο νούμερο 220», είπε η Odey. «Η μείωση της τιμής της μετοχής στο μισό θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα [για την Tesla]».

Ο Neil Campling, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στη Mirabaud, συνεχίζει να στοιχηματίζει εναντίον της Tesla μέσω του ΕΤF της Cathie Wood’s Ark Innovation. Το ETF έχει υποχωρήσει περίπου 8% φέτος παρά τη συμμετοχή του στην αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων. 

Κατά ένα παράδοξο τρόπο ο Mασκ έχει πείσει ότι η Tesla είναι το μέλλον. Μπορεί να έχει ROΕ απόδοση ιδίων κεφαλαίων 40 και να διαπραγματεύεται στην Wall Street 220 φορές τα κέρδη του 2021… αλλά αυτό δεν έχει σημασία… σημασία έχουν οι προσδοκίες.