O Elon Musk αποφάσισε να καταργήσει το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Telsa

O Elon Musk αποφάσισε να καταργήσει το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Telsa
epa08042640 Tesla and SpaceX CEO Elon Musk leaves after the first day of a trial against British diver Vernon Unsworth at the United States Courthouse in Los Angeles, California, USA, 03 December 2019. Unsworth has taken Musk to court on the grounds of defamation after Musk accused him of being a pedophile during the rescue of 13 people from a flooded Thai cave in July 2018. EPA/CHRISTIAN MONTERROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Adam Lashinksy

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Electrek που εστιάζει στις ειδήσεις που αφορούν την Tesla ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι η Tesla έχει σταματήσει να ασχολείται με δημόσιες σχέσεις. Η εταιρεία, έγραψε ο Fred Lambert της Electrek, έχει καταργήσει εντελώς το τμήμα δημοσίων σχέσεων και δεν υπάρχει κανένας να απαντήσει σε ερωτήσεις του Τύπου.

Η New York Post προσπάθησε να ζητήσει από την εταιρεία να επιβεβαιώσει την είδηση. Η Tesla δεν απάντησε.

Η Tesla κατασκευάζει τα πιο καινοτόμα αυτοκίνητα στην αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλός της είναι ικανός να στρέφει την προσοχή στον εαυτό του και στις εταιρείες του. Παρά τα σκαμπανεβάσματα που οφείλονται στις προστριβές με τις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών, τις χαμένες προθεσμίες και την παραβίαση των νόμων για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χρηματιστηριακή αξία Tesla είναι περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιος χρειάζεται να ασχολείται με τους δημοσιογράφους όταν τα πράγματα πάνε τόσο καλά;

Η Tesla εντάσσεται σε μια μακρά λίστα ασυνήθιστα επιτυχημένων εταιρειών με περίεργη σχέση με τον τύπο. Στις πρώτες μέρες της Google, οι συνιδρυτές της ήταν στην καλύτερη περίπτωση απόμακροι προς τους δημοσιογράφους. Θυμάμαι να λέω σε κάποιον υπάλληλο δημοσίων σχέσεων στην Google ότι αν η εταιρεία συνέχιζε να αντιμετωπίζει τα μέσα ενημέρωσης με περιφρόνηση, ο Τύπος θα τους αντιμετώπιζε αντίστοιχα όταν οι καιροί θα γίνονταν δύσκολοι.

Η Walmart για χρόνια είχε ελάχιστες δραστηριότητες PR. Έγραψα στο βιβλίο μου το 2012 πως η Apple δεν ήταν μέρος για να μάθεις PR, γιατί η εταιρεία ασχολιόταν με τις δημόσιες σχέσεις ελάχιστα υπό τον Steve Jobs.

Υπάρχουν ελαφρυντικά. Ο Jobs ήταν ικανός να ασχολείται άμεσα με τους δημοσιογράφους που έκρινε άξιους. Πράγματι, η Apple εφάρμοζε μια στρατηγική δύο επιπέδων: Συνεργαζόταν για αυτά που θεωρούσε κορυφαία δημοσιογραφικά άρθρα και αγνοούσε τα υπόλοιπα.

Ο Elon Musk επίσης επικοινωνεί όποτε και με όποιον θέλει. Έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη Maureen Dowd των The New York Times. Και δημοσιεύει στο twitter σχεδόν όσο συχνά δημοσιεύει ο Τrump.

Τελικά, οι μεγάλες εταιρείες μπαίνουν στο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη Google για να προσλάβει στρατό επαγγελματιών δημοσίων σχέσεων. Η Apple υπό τον Tim Cook ασχολείται με το PR όπως κάθε κανονική εταιρεία. Η Walmart, αφού ξεκίνησε δειλά-δειλά να ασχολείται με το PR, πλέον κάνει το ίδιο.

Κάποια μέρα θα το κάνει και η Tesla.