Ο Elon Musk ξεπουλάει μετοχές της Tesla στην περίπτωση που αναγκαστεί να αγοράσει το Twitter

Ο Elon Musk ξεπουλάει μετοχές της Tesla στην περίπτωση που αναγκαστεί να αγοράσει το Twitter
ANKARA, TURKIYE - APRIL 26: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on April 26, 2022. Twitter announced Monday it has accepted Elon Musk's offer to be purchased for $44 billion. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Ο Elon Musk πούλησε μετοχές του στην Tesla αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση του δισεκατομμυριούχου που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον ίδιο να αναφέρει ότι χρειάζεται μετρητά σε περίπτωση που αναγκαστεί να προχωρήσει στη ματαιωμένη συμφωνία του για την αγορά της Twitter Inc.

«Στην (ελπίζω απίθανη) περίπτωση που το Twitter επιβάλλει το κλείσιμο της συμφωνίας και κάποιοι εταίροι στο μετοχικό κεφάλαιο δεν ακολουθήσουν, είναι σημαντικό να αποφύγουμε μια επείγουσα πώληση μετοχών της Tesla», έγραψε ο Musk στο Twitter αργά την Τρίτη, αφότου οι πωλήσεις αποκαλύφθηκαν σε μια σειρά από ρυθμιστικά έγγραφα.

Ερωτηθείς από τους οπαδούς του αν έχει τελειώσει με τις πωλήσεις και αν θα αγοράσει ξανά μετοχές της Tesla αν δεν κλείσει η συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Musk απάντησε: «Ναι».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla ξεφορτώθηκε περίπου 7,92 εκατομμύρια μετοχές στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τα νέα αρχεία. Η πώληση έρχεται μόλις τέσσερις μήνες αφότου ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δήλωσε ότι δεν είχε περαιτέρω σχέδια να πουλήσει μετοχές της Tesla. Τότε, είχε μόλις διαθέσει μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον απόηχο της αρχικής του προσφοράς για την αγορά του Twitter.

Ο Musk δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι καταγγέλλει τη συμφωνία για την αγορά του κοινωνικού δικτύου, που έχει περισσότερους από 102 εκατομμύρια οπαδούς, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έκανε «παραπλανητικές δηλώσεις» σχετικά με τον αριθμό των spam bots στην υπηρεσία. Το Twitter έχει έκτοτε ασκήσει αγωγή για να αναγκάσει τον Musk να ολοκληρώσει τη συμφωνία, και η δίκη έχει οριστεί για τον Οκτώβριο.

Τον Μάιο, ο Musk εγκατέλειψε τα σχέδιά του να χρηματοδοτήσει εν μέρει την αγορά με δάνειο περιθωρίου που συνδέεται με τη συμμετοχή του στην Tesla και αύξησε το μέγεθος του μετοχικού στοιχείου της συμφωνίας στα 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι είχε εξασφαλίσει δεσμεύσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές όπως ο δισεκατομμυριούχος Larry Ellison, η Sequoia Capital και η Binance.

«Βάζω τις πιθανότητες να αγοράσει το Twitter στο 75%. Είμαι σοκαρισμένος», δήλωσε ο Gene Munster, πρώην αναλυτής τεχνολογίας, ο οποίος τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Loup Ventures. Αυτό θα είναι πρόβλημα για την Tesla βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, το μόνο που έχει σημασία είναι οι παραδόσεις και το μικτό περιθώριο κέρδους».

Το Σαββατοκύριακο, ο Musk έγραψε στο Twitter ότι αν το Twitter παραδώσει τη μέθοδο δειγματοληψίας λογαριασμών για τον προσδιορισμό του αριθμού των bots και τον τρόπο με τον οποίο επιβεβαιώνεται ότι είναι πραγματικοί, «η συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει με τους αρχικούς όρους».