Ο εμπαιγμός με τον ΕΝΦΙΑ

Ο εμπαιγμός με τον ΕΝΦΙΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και ακριβότερος και σε λιγότερες δόσεις ο ΕΝΦΙΑ. Ή μήπως και σε περισσότερες τελικά;

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο άλλαξε τρεις φορές γνώμη για τον αριθμό των δόσεων, ενισχύοντας την εικόνα αλαλούμ.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στον Real FM την Τετάρτη, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και την τέταρτη στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το πρωί της Πέμπτης, άφησε ανοιχτό παράθυρο για περισσότερες δόσεις, ίσως και έξι, όπως ίσχυε και τις προηγούμενες χρονιές, ενώ λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του επαναλάμβανε την υποχρέωση να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2016, άρα σε τέσσερις δόσεις, ενώ παράλληλα, επέκρινε τους φορολογούμενους γιατί καθυστέρησαν να υποβάλουν δηλώσεις, δείχνοντάς τους ως υπεύθυνους για τις λιγότερες δόσεις, αφού, όπως ανέφερε, για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει πρώτα να γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ώστε να υπολογιστούν τυχόν εκπτώσεις για όσους τις δικαιούνται.

Η ουσία, πάντως, είναι πως σε όσες δόσεις κι αν πληρωθεί τελικά ο ΕΝΦΙΑ, φέτος θα είναι φουσκωμένος κατά 300 εκατ. ευρώ, θα επιβληθεί επί των παλαιών αντικειμενικών, δηλαδή σε αξίες εξωπραγματικές πλέον, ενώ οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων, που μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν θα κληθούν να πληρώσουν και για τα ξεχασμένα χωράφια στο χωριό.

Τουλάχιστον, αξίζουν σεβασμού στην πληροφόρηση, ώστε να επιχειρήσουν έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, όσοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να πληρώσουν.